Jajka organiczne na śniadanie w Restauracji Blue Cactus
Opublikowano: 09-04-2010

Kura zielononóżka kuropatwiana jest polską rasą kur, zwaną „galicyjską”, która została przywieziona na teren Polski po wojnie przez repatriantów z terenów obecnej Ukrainy.
Zielononóżka wymaga zapewnienia wybiegów – pastwisk, sadów, łąk. Potrafi oddalać się od kurnika do 1 km i wracać na noc. Jaja kur zielononóżek mają obniżoną o 30 proc. zawartość cholesterolu, a mięso najniższą zawartość tłuszczu surowego. Ze względu na te walory wykorzystywane są jej jaja i mięso do produkcji żywności ”markowej”, o wysokiej jakości.
Restauracja Blue Cactus pomyślała o swoich klientach i do swojego śniadaniowego menu wprowadziła jajka organiczne kur zielononóżek. Propozycja ta spotkała się z dużą aprobatą Gości Blue Cactusa.
Zapytałam szefa kuchni Ryszarda Majewskiego skąd wziął się pomysł jajek organicznych w menu?
Jestem osobą, która dużą wagę przywiązuje do tego, co je. Gdy robię zakupy, zawsze czytam etykiety ze składem. Sprawdzam, czy nie ma konserwantów i ulepszaczy. Dlatego pomyślałem, że to dobry pomysł by wyjść z propozycją jajek organicznych do naszych Gości. Świadomość Polaków tego, co jedzą jest coraz większa. Zresztą nie tylko jajka na śniadanie w restauracji Blue Cactus są ekologiczne. Serwujemy również z menu specjalnego kurczaka zagrodowego, który znacznie różni się smakiem, aromatem i właściwościami odżywczymi od tego zwykłego, powiedzmy przemysłowego kurczaka. Ale to trzeba spróbować by móc ocenić jego walory.
Nie wiem czy nasi Goście wiedzą, ale od dłuższego czasu przygotowując potrawy nie używamy żadnych ulepszaczy, glutaminianów sodu, gotujemy sami buliony wołowe czy drobiowe. Nie używamy żadnych kostek rosołowych ani sosów z torebki. Nawet te sosy, które są gotowane bardzo długo jak barbecue czy demiglas są przygotowywane w sposób naturalny. Chcemy by nasi Goście nie tylko jedli smacznie ,ale i zdrowo.
Czy jajka organiczne przyjęły się w menu śniadaniowym?
O tak. Nasi Goście bardzo często wybierają tę nieco droższą opcję z jajkami organicznymi. Poza tym liczba jajek, które używamy w daniach śniadaniowych tj. omletach, jajecznicach, jajkach sadzonych, gotowanych sięga 700 sztuk na tydzień. To chyba mówi samo za siebie, że jajka organiczne robią furorę w restauracji Blue Cactus.
Serdecznie zapraszam na zdrowe, pyszne śniadanie! 🙂