Theo Vafidis prezentuje: Wiosennie i w klimatach Grecji

Opublikowano: 24-04-2010

Nasz niezawodny Theo Vafidis jak tylko ma okazję uracza nas nowymi smakami słonecznej Grecji. I tym razem w trakcie występu w TVP1 okrasił program "Kawa czy Herbata" doskonałymi daniami. Teraz przyszedł czas byśmy i my je spróbowali.

psyta_mila.jpg

Ser Bazios Saganaki zapiekany z owocami i miodem• jabłka 2szt

• gruszki 2szt

• miód 2 łyżki

• cukier brązowy 2 łyżki

• ser Bazjos Saganaki 200g

• jogurt grecki 200g

• prażone pistacje 4 łyżki

• sok z 0,5 cytryny

• skórka z 1 pomarańczy

Jabłka i gruszki przekroić na połówki, usunąć gniazda nasienne, posmarować sokiem z cytryny, aby nie ściemniały. Ułożyć w żaroodpornym naczyniu, posmarować miodem, posypać brązowym cukrem i posiekanymi pistacjami. Zetrzeć ser Bazjos Saganaki na tarce o grubych oczkach i ułożyć na środku owoców. Posypać niewielką ilością skórki z pomarańczy, wlać na dno naczynia pół szklanki wody i całość nakryć folią aluminiową.

Piec w  temp. 180?C przez 15 min, a następnie usunąć folię i piec przez kolejne 10min w temp 200?C, aż ser nabierze złotego koloru.

Podawać gorące z greckim jogurtem.

serowe_dolma.bmp

Dolmadakia serowe z wiosennym sosem jogurtowym• liście winogron w zalewie 450g

• ser Manouri 200g

• ser Kaseri 50g

• ser Kefalograviera 50g

• jogurt grecki 200g

• pomidory suszone 10szt

• mięta świeża posiekana 1 łyżeczka

• oliwa z oliwek Extra Virgin 3 łyżki

• sok z cytryny 1 łyżka

• pomidor drobno posiekany 2 łyżki

• ogórek drobno posiekany 2 łyżki

• Pepperoni macedońskie drobno posiekane 1szt

• Papryka Florinis drobno posiekana 1 łyżka

• Sól, pieprz do smaku

• Oliwki do dekoracji

Liście winogron opłukać i zalać dużą ilością wrzątku na 20min, odcedzić, zalać zimną wodą i moczyć kolejne 10min. Osuszyć papierowym ręcznikiem.

Przygotować farsz: rozdrobnione sery połączyć z 1 łyżką oliwy i posiekaną miętą, doprawić do smaku solą i pieprzem i wyrobić jednolitą masę. Pomidory odsączyć z oleju i pokroić na cienkie paseczki.

Za pomocą łyżki nakładać farsz i paseczki pomidorów na środek liścia winogron i zawijać jak małe „gołąbki”. Powtórzyć czynność z pozostałymi liśćmi i farszem.

Przygotować sos: wymieszać jogurt z oliwą, sokiem z cytryny. Dodać drobno posiekane warzywa, doprawić sola i pieprzem do smaku, wymieszać dokładnie.

Polać sosem dolmadakia i udekorować oliwkami. 


Wiosenne życzenia smacznego dla naszych czytelników