Najlepsi w konkursie Życie ze smakiem…! wyłonieni

Opublikowano: 09-04-2010

czapki001.jpg9 kwietnia 2010 roku odbyła się II edycja konkursu: „Fantazje z ciast wyrabianych na stolnicy i w naczyniu” to tytuł drugiej edycji konkursu kulinarnego „Życie ze smakiem…!”, którego organizatorami były firma Kamis S.A. oraz Zespół Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Warszawie. Przedmiotem Konkursu było przygotowanie przepisu oraz wykonanie w finałowym etapie potrawy/dania z wykorzystaniem różnego rodzaju ciast.

Konkurs skierowany był do uczniów szkół gastronomicznych z województwa mazowieckiego. Jego celem było wyłonienie młodych osób z talentem i pasją kulinarną – kreatywnych, ceniących sobie sportowe współzawodnictwo, a także doskonalenie warsztatu zawodowego. Zadaniem Konkursu była również promocja i popularyzacja produktów Kamis Gastronomia – komplementarnej oferty najwyższej jakości przypraw, dodatków smakowych oraz półproduktów niezbędnych w profesjonalnej gastronomii, jak również edukacja w zakresie możliwości ich zastosowania.

 W skład jury weszli : Darek Zahorański – przewodniczący,  Grzegorz Kazubski, Paweł Oszczyk,  Kurt Scheller i Maciej Wawryniuk.

zycie.ze.smakiem003.jpg

Dobrze, że młodzi ludzie występują w takich konkursach i pokazują co potrafią, szkoda tylko, że nie są entuzjastycznie do tego nastawieni. Jakby nie mieli siły przygotowywać dań, a przecież są młodzi i powinni mieć w sobie dużo energii. Jeśli chodzi o konkurs to 2,3 zespoły były bardzo dobre reszta wypadła przeciętnie. Poza tym wiele osób robiło pierogi a to nie był konkurs pierogowy. Na szczęście było kilka dań, które pozytywnie mnie zaskoczyło -powiedział Kurt Scheller

zycie.ze.smakiem001.jpg   zycie.ze.smakiem002.jpg

 

Dla mnie jest ważne, że ci uczniowie chcą brać udział w tego typu konkursach. Ambitnie podchodzą do tematu i chcą się zmierzyć z takim wyzwaniem. Poza tym do czegoś dążą, może nie tylko do wygranej i udowodnienia, że są najlepsi ale również do tego by zorientować się  na jakim etapie swoich umiejętności się znajdują – stwierdził Paweł Oszczyk

konkurs.jpg   zycie.ze.smakiem005.jpg



Myślę, że młodzi ludzie wykazali się kreatywnością. Widać, że do tego co robią podchodzą z sercem i to jest najważniejsze. Poza tym to jest dla nich wielkie doświadczenie, które bardzo dużo daje i lekcje dla siebie wyciągną – zauważył Gerard Rytter

zycie.ze.smakiem013.jpg   zycie.ze.smakiem008.jpg

Zaskoczył mnie pozytywnie wyższy poziom uczniów ze szkół spoza Warszawy, którzy z tą gastronomią na wysokim poziomie mają dużo mniej do czynienia. Mają trudniej i widać w nich tę pracę, którą poświęcają, no i to jest pozytywne, że rośnie konkurencja – powiedział Darek Zahorański przewodniczący jury

zycie.ze.smakiem015.jpg   danie1001.jpg

Młodzież pokazała, że z prostych rzeczy jak ciasto ziemniaczane, mówię tu o dziewczynach, które zajęły drugie miejsce, można zrobić fajny deser. Okazuje się, że z ziemniaków można zrobić deser. Co świadczy o kreatywności i że młodzi ludzie nie boją się robić nowych rzeczy – zauważył Maciej Wawryniuk

Oto wielcy wygrani:

I miejscePatryk Bielawski i Piotr Gipsiak z Zespołu Szkół nr 1 i Technikum nr 1 w Grodzisku Mazowieckim. Na zdjeciu wygrani z nauczycielem Cezarym Skalskim i Pawłem Oszczykiem



1miejsce001.jpg   danie1001.jpg  

II miejscePatrycja Brodowska i Agnieszka Franczyk z Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych w Pomiechówku. Na zdjęciu z nauczycielką Magdaleną Górską

2miejsce001.jpg   danie2001.jpg

III miejsce – Ewelina Deptuła i Radosław Orzołek z Zespołu Szkół Zawodowych nr 4 w Ostrołęce. Na zdjęciu z nauczycielką Ewą Tyszką

danie3001.jpg   danie3001.jpg

Wyróżnienie otrzymali – Agnieszka Lubińska i Mateusz Tomaszewski z Zespołu Szkół nr 2 w Ciechanowie.

wyroz001.jpg   daniewyroz001.jpg

Nagrody były imponujące:

I miejsce – firma Kamis ufundowała po laptopie dla zwycięskiej pary

II miejsce – firma Norge ufundowała noże

III miejsce firma Ecolab ufundowała aparaty cyfrowe

Ponadto firma Witek’s ufundowała nagrodę specjalną i dodatkowe nagrody dla trzech pierwszych szkół. Zaś firma Makro zaopatrzyła wszystkich uczestników i nauczycieli w książki. Natomiast firma Lazur zaopatrzyła w sery pleśniowe wszystkich uczestników i nauczycieli. Ponadto Spółdzielnia Mleczarska SPOMLEK w nowej szacie  zatroszczyła się o upominki dla najlepszych.



W konkursie wzieło udział 17 szkół z Mazowsza:

Zespół Szkół im.B.Prusa w Pułtusku, ul.Marii Konopnickiej 9

Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych w Pomiechówku, ul.Ogrodnicza 6

Zespół Szkół Zawodowych w Górze Kalwarii, ul.Dominikańska 9e

Zespół Szkół nr 2 w Ciechanowie, ul.Orylska 9

Zespół Szkół nr 1 im.Marii Skłodowskiej-Curie w Wyszkowie, ul.I Armii Wojska Polskiego 89

Zespół Szkół Spożywczych i Hotelarskich w Radomiu, ul.Armii Ludowej 1

Zespół Szkół im.Żołnierzy Armii Krajowej w Makowie Mazowieckim, ul.Mickiewicza 39

Zespół Szkół Gastronomicznych im. prof.E.Pijanowskiego w Warszawie, ul.Poznańska 6/8

Centrum Kształcenia Praktycznego w Siedlcach, ul.Konarskiego 9

Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych nr 3 w Siedlcach, ul.Popiełuszki 8

Zespół Szkół Spożywczo-Gastronomicznych w Warszawie, ul.Komorska 17/23

Zespół Szkół Zawodowych nr 4 w Ostrołęce, ul.Traugutta 10

Powiatowy Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych im.J.Siwińskiego w Legionowie, ul.Targowa 73a

Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych nr 1 im.Tony Halika w Ożarowie Mazowieckim, ul.Poznańska

Zespół Szkół im.Jarosława Iwaszkiewicza w Sochaczewie

Zespół Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Warszawie, ul.Majdańska 30/36

Zapraszamy do naszej galerii zdjęć!

Sponsorzy:

9.04._konkurs.bmp 

serenada.bmp

   

Patronat medialny:



9.04_patronat.bmp

Patronat honorowy:



9.04_patronathonorowy.bmp