Najlepsi w konkursie Życie ze smakiem…! wyłonieni
Opublikowano: 09-04-2010
                                
9 kwietnia 2010 roku odbyła się II edycja konkursu: „Fantazje z ciast wyrabianych na stolnicy i w naczyniu” to tytuł drugiej edycji konkursu kulinarnego „Życie ze smakiem…!”, którego organizatorami były firma Kamis S.A. oraz Zespół Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Warszawie. Przedmiotem Konkursu było przygotowanie przepisu oraz wykonanie w finałowym etapie potrawy/dania z wykorzystaniem różnego rodzaju ciast.
Konkurs skierowany był do uczniów szkół gastronomicznych z województwa mazowieckiego. Jego celem było wyłonienie młodych osób z talentem i pasją kulinarną – kreatywnych, ceniących sobie sportowe współzawodnictwo, a także doskonalenie warsztatu zawodowego. Zadaniem Konkursu była również promocja i popularyzacja produktów Kamis Gastronomia – komplementarnej oferty najwyższej jakości przypraw, dodatków smakowych oraz półproduktów niezbędnych w profesjonalnej gastronomii, jak również edukacja w zakresie możliwości ich zastosowania.
W skład jury weszli : Darek Zahorański – przewodniczący, Grzegorz Kazubski, Paweł Oszczyk, Kurt Scheller i Maciej Wawryniuk.

Dobrze, że młodzi ludzie występują w takich konkursach i pokazują co potrafią, szkoda tylko, że nie są entuzjastycznie do tego nastawieni. Jakby nie mieli siły przygotowywać dań, a przecież są młodzi i powinni mieć w sobie dużo energii. Jeśli chodzi o konkurs to 2,3 zespoły były bardzo dobre reszta wypadła przeciętnie. Poza tym wiele osób robiło pierogi a to nie był konkurs pierogowy. Na szczęście było kilka dań, które pozytywnie mnie zaskoczyło -powiedział Kurt Scheller
   
   
 
   
Dla mnie jest ważne, że ci uczniowie chcą brać udział w tego typu konkursach. Ambitnie podchodzą do tematu i chcą się zmierzyć z takim wyzwaniem. Poza tym do czegoś dążą, może nie tylko do wygranej i udowodnienia, że są najlepsi ale również do tego by zorientować się  na jakim etapie swoich umiejętności się znajdują – stwierdził Paweł Oszczyk
   
   
   
Myślę, że młodzi ludzie wykazali się kreatywnością. Widać, że do tego co robią podchodzą z sercem i to jest najważniejsze. Poza tym to jest dla nich wielkie doświadczenie, które bardzo dużo daje i lekcje dla siebie wyciągną – zauważył Gerard Rytter
   
Zaskoczył mnie pozytywnie wyższy poziom uczniów ze szkół spoza Warszawy, którzy z tą gastronomią na wysokim poziomie mają dużo mniej do czynienia. Mają trudniej i widać w nich tę pracę, którą poświęcają, no i to jest pozytywne, że rośnie konkurencja – powiedział Darek Zahorański przewodniczący jury
   
Młodzież pokazała, że z prostych rzeczy jak ciasto ziemniaczane, mówię tu o dziewczynach, które zajęły drugie miejsce, można zrobić fajny deser. Okazuje się, że z ziemniaków można zrobić deser. Co świadczy o kreatywności i że młodzi ludzie nie boją się robić nowych rzeczy – zauważył Maciej Wawryniuk
Oto wielcy wygrani:
I miejsce – Patryk Bielawski i Piotr Gipsiak z Zespołu Szkół nr 1 i Technikum nr 1 w Grodzisku Mazowieckim. Na zdjeciu wygrani z nauczycielem Cezarym Skalskim i Pawłem Oszczykiem
   
   
   
  
II miejsce – Patrycja Brodowska i Agnieszka Franczyk z Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych w Pomiechówku. Na zdjęciu z nauczycielką Magdaleną Górską
   
III miejsce – Ewelina Deptuła i Radosław Orzołek z Zespołu Szkół Zawodowych nr 4 w Ostrołęce. Na zdjęciu z nauczycielką Ewą Tyszką
   
Wyróżnienie otrzymali – Agnieszka Lubińska i Mateusz Tomaszewski z Zespołu Szkół nr 2 w Ciechanowie.
   
Nagrody były imponujące:
   
I miejsce – firma Kamis ufundowała po laptopie dla zwycięskiej pary
   
II miejsce – firma Norge ufundowała noże
   
III miejsce firma Ecolab ufundowała aparaty cyfrowe
   
Ponadto firma Witek’s ufundowała nagrodę specjalną i dodatkowe nagrody dla trzech pierwszych szkół. Zaś firma Makro zaopatrzyła wszystkich uczestników i nauczycieli w książki. Natomiast firma Lazur zaopatrzyła w sery pleśniowe wszystkich uczestników i nauczycieli. Ponadto Spółdzielnia Mleczarska SPOMLEK w nowej szacie  zatroszczyła się o upominki dla najlepszych.
   
   
W konkursie wzieło udział 17 szkół z Mazowsza:
   
Zespół Szkół im.B.Prusa w Pułtusku, ul.Marii Konopnickiej 9
   
Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych w Pomiechówku, ul.Ogrodnicza 6
   
Zespół Szkół Zawodowych w Górze Kalwarii, ul.Dominikańska 9e
   
Zespół Szkół nr 2 w Ciechanowie, ul.Orylska 9
   
Zespół Szkół nr 1 im.Marii Skłodowskiej-Curie w Wyszkowie, ul.I Armii Wojska Polskiego 89
   
Zespół Szkół Spożywczych i Hotelarskich w Radomiu, ul.Armii Ludowej 1
   
Zespół Szkół im.Żołnierzy Armii Krajowej w Makowie Mazowieckim, ul.Mickiewicza 39
   
Zespół Szkół Gastronomicznych im. prof.E.Pijanowskiego w Warszawie, ul.Poznańska 6/8
   
Centrum Kształcenia Praktycznego w Siedlcach, ul.Konarskiego 9
   
Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych nr 3 w Siedlcach, ul.Popiełuszki 8
   
Zespół Szkół Spożywczo-Gastronomicznych w Warszawie, ul.Komorska 17/23
   
Zespół Szkół Zawodowych nr 4 w Ostrołęce, ul.Traugutta 10
   
Powiatowy Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych im.J.Siwińskiego w Legionowie, ul.Targowa 73a
   
Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych nr 1 im.Tony Halika w Ożarowie Mazowieckim, ul.Poznańska
   
Zespół Szkół im.Jarosława Iwaszkiewicza w Sochaczewie
   
Zespół Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Warszawie, ul.Majdańska 30/36
Zapraszamy do naszej galerii zdjęć!
Sponsorzy:
   
 
   ![]()
   
   
   
Patronat medialny:
   
   
Patronat honorowy:
   
   