Konkurs Kelnersko ? Sommelierski ?Coupe Georges Babtiste?
Opublikowano: 13-04-2010


Polska uzyskała największą aprobatę .
Uczniowie Zespołu Szkół Hotelarsko-Turystyczno-Gastronomicznych nr 1 w Warszawie od wielu lat biorą udział w konkursie „Coupe Georges Baptiste”, niemniej placówka ta nigdy nie była jego organizatorem.
Jestem pewien, że możemy liczyć na zaangażowanie i skuteczność w działaniu pani Bogusławy Pieńkowskiej, dyrektora szkoły organizującej ten prestiżowy konkurs.
Od wielu lat nasze stowarzyszenie robi wszystko, aby upowszechnić sztukę serwisu i obsługi klienta zarówno we Francji jak i w innych państwach europejkich a także na całym świecie (Kanada, Japonia, Meksyk, Wietnam).
Nasz konkurs wymaga od uczestników wiedzy z wielu dziedzin: enologii, sztuki kulinarnej, technik kulinarnych (wyfiletowanie ryby, krojenie mięsa, flambirowanie deseru) oraz barmaństwa (przygotowanie koktajlów).
Znajomość języka obcego jest niezbędna do przyjęcia zamówienia stanowiącego jedną z konkurencji konkursu. Zawód kelnera wymaga doskonałej komunikacji i umiejętności szybkiego nawiązywania kontaktu z klientem.
Konkurencje praktyczne zostały wylosowane podczas 49 Finału Konkursu Krajowego „Coupe Georges Baptiste” w poniedziałek 22 marca 2010. Nad przebiegiem losowania czuwał Wiceprezes Zarządu Europejskiego Pan Louis Robert, dyrektor Szkoły Hotelarskiej w Diekirch z Luksemburga oraz przedstawiciel placówki organizującej konkurs.
Wiele europejskich szkół hotelarskich przyłączyło się do konkursu.
Chciałbym podziękować władzom dzielnicy oraz miasta Warszawy za pomoc i wsparcie tego dużego przedsięwzięcia.
Do zobaczenia 1 maja 2010 roku w Warszawie w Centrum Techniki Kulinarnej DoraM.
Languille Franc
Prezes Stowarzyszenia krajowego, Europejskiego i Międzynarodowego „Coupe Georges Baptiste”
*************
W tym roku uczestnikami konkursu są:
1. Emil Nygaard Sprange – Dania
2. Fiona Cullen – Irlandia
3. Antonio Alexandre Da Costa Quintas Fernandes – Niemcy
4. Nicolas Lecoq – Francja
5. Aljaž Toplak – Słowenia
6. José Luis Cabezón – Hiszpania
7. Victor Alvarez Rojo – Meksyk
8. Kamil Osiński – Polska
*************
„COUPE GEORGES BAPTISTE”
Stowarzyszenie „Coupe Georges Baptiste” to jedna z najważniejszych organizacji, która zachowując na wysokim poziomie kulturę obsługi gościa, rozpowszechnia ją i rozwija na całym świecie. Promuje filozofię, w której najważniejszy jest szacunek do klienta, dobre maniery połączone z wykwintnymi daniami.
Konkurs „Coupe Georges Baptiste” jest jednym z wiodących i prestiżowych międzynarodowych konkursów związanych z branżą gastronomiczną, w szczególności ze stanowiskiem Maitre d’Hotel.
Można go porównać do olimpiady, gdzie zawodnicy wykazują się wiedzą i umiejętnością obsługi gości w restauracji. Daje szansę młodym ludziom, pokazuje jak istotną rolę odgrywa praca na stanowisku „Maitre d’Hotel”. Umożliwia uczestnikom zdobycie bezcennych doświadczeń, które zostaną wykorzystane w pracy zawodowej.
Konkurs co roku organizowany jest przez jedną ze szkół branży hotelarsko- gastronomicznej, zrzeszoną w wyżej wymienionym stowarzyszeniu. W 2010 roku Z E S P Ó Ł S Z K Ó Ł HOTELARSKO – TURYSTYCZNO – GASTRONOMICZNYCH NR 1 w Warszawie ma zaszczyt reprezentować Polskę i być gospodarzem kulinarnych zmagań.
W tym roku Konkurs jest również okazją do promocji Polski i Warszawy.
Honorowy patronat nad konkursem objęli Prezydent miasta stołecznego Warszawy Pani Hanna Gronkiewicz-Waltz oraz Burmistrz Dzielnicy Moktów Pan Jan Rasiński.
Więcej informacji: www.warsawcoupe2010.pl