Trwa losowanie na najlepszą prezentację nauczycieli, biorących udział w projekcie: „Efektywny Nauczyciel Sztuki Kulinarnej”
Opublikowano: 19-04-2010


W związku z końcowym etapem realizacji Projektu "Efektywny Nauczyciel Sztuki Kulinarnej", prowadzonego w partnerstwie przez: Fundację na Rzecz Budowy Społeczeństwa Opartego na Wiedzy „Nowe Media”, Kurt Scheller Academy sp. z o.o. i Uniwersytet Warmińsko-Mazurski, chcielibyśmy zachęcić Państwa do udziału w trwającym głosowaniu na najlepszą prezentację potraw 42 nauczycieli, które zademonstrowane zostały podczas trzech zjazdów w Warszawie, w Akademii Kurta Schellera.
Fot. Uczestnicy projektu podczas zjazdów diagnozujących wiedzę w Akademii Kurta Schellera w Warszawie
Wkraczamy w ostatni już etap realizacji Projektu, jakim jest uroczyste wręczenie prestiżowego certyfikatu „Efektywny Nauczyciel Sztuki Kulinarnej”, który jest laurem, wisienką na torcie i kropką nad i – unikatowy certifikat – wymarzony po trudach, po walkach stoczonych na zapleczu kuchennym, po egzaminowaniu, po pracochłonnych stażach, po osobistych starciach przed kamerą, po sprawdzaniu wiedzy praktycznej i teoretycznej… Ten etap już jest zakończony, ten czas jest już za nami, a przed nami: uroczysta gala wręczenia owych certyfikatów.
Pomimo rocznego czasu trwania Projektu, który wypełniła ciężka praca organizacyjno-merytoryczna, Projekt przebiegł zgodnie z wcześniej ustalonym harmonogramem. Początek Projektu wypełniła rejestracja techniką wideo jednogodzinnej lekcji dydaktycznej prowadzonej w szkole beneficjentów. Przeprowadzona lekcja została oceniona przez panel ekspertów, w którego skład wchodzili między innymi mistrz sztuki kulinarnej – Kurt Scheller oraz prof. UWM – Henryk Mizerek.Następną czynnością w drodze do certyfikatu były dwudniowe zjazdy w Akademii Kurta Schellera w Warszawie, których celem było sprawdzenie wiedzy teoretycznej i praktycznej. Na podstawie wyników z testów, zespół ekspertów przygotował autorski program doskonalenia zawodowego. W kolejnym etapie realizacji projektu przewidziany był 11-dniowy staż w renomowanych restauracjach i hotelach w Polsce. Opiekunami stażystów byli mistrzowie sztuki kulinarnej: Giancarlo Russo, Aleksander Potocki, Adam Chrząstowski, Artur Grajber, Dariusz Struciński, Jarosław Uściński, Hubert Michalik oraz Paweł Łoś.
Fot. Uczestnicy projektu pilnie słuchają rad mistrza sztuki kulinarnej – Kurta Schellera
W końcowym etapie Projektu nasi nauczyciele wzięli udział w dwudniowych zjazdach w Akademii Kurta Schellera w Warszawie, które miały na celu zweryfikowanie wiedzy z zakresu sztuki kulinarnej po stażach. Każdy z beneficjentów ostatecznych kończąc udział w projekcie przeprowadził także 45 minutową lekcję pokazową, podczas której miał niepowtarzalną okazję zademonstrować zdobytą w czasie programu wiedzę i umiejętności. Lekcja ta została oceniona przez cały panel ekspertów.
W chwili obecnej trwa głosowanie na najlepszą prezentację dydaktyczną uczestników Projektu „Efektywny Nauczyciel Sztuki Kulinarnej”!!!
Osoba, której prezentacja otrzyma największą ilość głosów, jak również, której prezentacja będzie najczęściej oglądana przez internautów, w czasie uroczystego rozdania certyfikatów w dniu 21 maja, otrzymają specjalny certyfikat. Ponadto, autorski plan zajęć wybranego nauczyciela będzie umieszczony w wydawanej przez nas, recenzowanej publikacji.
Prezentacje znajdują się na stronie:
http://www.ensk.fnm.pl/?page=6
Zapraszamy do głosowania!!!!
Głosowanie będzie trwać do 10 maja 2010r., do godz.18-00.
Więcej informacji o Projekcie znajdziecie Państwo na stronie internetowej Projektu: www.ensk.fnm.pl
———————————————————————————————————————-
Projekt prowadzi partnerstwo w składzie: Fundacja na Rzecz Budowy Społeczeństwa Opartego na Wiedzy „Nowe Media”, Kurt Scheller Academy sp. z o.o. oraz Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie w ramach Programu Operacyjnego Kapitał Ludzki, Priorytetu III Wysoka jakość systemu oświaty, Działanie 3.4 Otwartość systemu edukacji w kontekście uczenia się przez całe życie.
Projekt realizowany jest w ramach umowy podpisanej z Ministerstwem Edukacji Narodowej.