Dzień Niemieckiego Piwa
Opublikowano: 22-04-2010

W tym dniu producenci piwa w Niemczech zapraszają do swoich siedzib na liczne festyny, na których odbywają się pokazy i prezentacje warzenia piwa, jak i liczne degustacje. Również w kolejnych dniach organizowane są na terenie całych Niemiec ciekawe atrakcje. Przykładowo browar Bitburg oferuje 25 kwietnia bardzo ciekawy i urozmaicony program.
W zasadzie obchody Dnia Niemieckiego Piwa trwają w tym roku przez cały tydzień od 17 do 25 kwietnia. Wiele będzie się oczywiście działo w Bawarii. W Monachium w piątek na Oskar-von-Miller-Ring 1 tryśnie fontanna darmowego piwa w różnych gatunkach.
Wiele restauracji zapowiedziało w tym czasie specjalne piwne menu. A w formie przygotowań do obchodów święta zorganizowano kulinarne warsztaty przygotowania potraw na bazie piwa. Pod patronatem związku Bayerischer Brauerbund e.V można było nauczyć się sporządzania przeróżnych piwnych smakołyków. Specjalnie na te okazję propozycję potraw przygotował znany szef kuchni Werner Licht.


My również zapraszamy do wspólnego świętowania. Warto z tej okazji przygotować coś samemu z użyciem tego składnika. Oto propozycje przepisów z naszej smakowitej bazy:
– Zupa piwna z kluseczkami serowymi
– Zrazy wołowe w sosie porterowym
– Comber z sarny z gruszkami i śliwkami
– Mule w piwie
Zdjęcia: Bayerischer Brauerbund e. V
Więcej informacji: www.bayrisch-bier.de