OTWARTE MIĘDZYNARODOWE MISTRZOSTWA POLSKI BBQ – aktualne informacje!

Opublikowano: 09-05-2010

logo.mikolajki.bmp

Data Mistrzostw:

Otwarcie 20.08.2010

Zamknięcie 22.08.2010



Miejsce Mistrzostw:


Rynek w Mikołajkach – Województwo Warmińsko Mazurskie

11-730 Mikołajki.

Plac Wolności 14/8.

Szanowne Koleżanki i Koledzy

Wszystkim którzy podjęli chęć sprawdzenia się podczas Otwartych Mistrzostw Polski BBQ w Mikołajkach 20-22.08.2010  –  Bardzo Dziękujemy.

Zarejestrowanych mamy 13 zespołów z Polski, oraz między innymi z Uzbekistanu, Rumunii, Litwy, Belgii, Czech, Irlandii.

Zespoły które chciały by się jeszcze zarejestrować i walczyć o tytuł Mistrza Polski mogą to zrobić do 30.07.2010.

Czteroosobowym zespołom BBQ gwarantujemy darmowy pobyt, wyżywienie, dobrą zabawę oraz wspaniałe nagrody.

Partnerem Głównym jest Firma, Makro Cash&Carry

 

makro_bbq002.jpg

Partnerami Wspierającymi są Firmy:

Amax – Grupa Inwestycyjna – Hotele w Mikołajkach

  amax_bbq003.jpg

Bongain – Ser Turek

  turek_bbq006.jpg

Robot Coupe – profesjonalne urządzenia gastronomiczne do rozdrabniania żywności

  robot_bbq008.jpg

Browar Olsztyn – Piwo Jurand

jurand_bbq009.jpg

 

Smoker – Urządzenia do Grillowania

logo_smoker.jpg

Stalgast – ekspert gastronomiczny

stalgast_logo.bmp

 

*******

OTWARTE MIĘDZYNARODOWE MISTRZOSTWA POLSKI BBQ

20-22 SIERPIEŃ 2010 MIKOŁAJKI, POLSKA

Organizatorzy:

Urząd Marszałkowski Województwa Warmińsko-Mazurskiego

Burmistrz Miasta i Gminy Mikołajki

Grupa Amax

Kapituła Konkursu z ramienia OSSKiC

(Andrzej Bryk, Marcin Bała, Grzegorz Kazubski, Mariusz Nowicki)

 

Kontakt : www.newsgastro.pl  e-mail: bbqcuppoland2010@interia.pl

Telefony komórkowe:  + 48 502-309-937 lub  + 48 504-204-511

Koordynatorem Zespołów Zagranicznych i Sędziów, jest Grzegorz Kazubski : Grzegorz.Kazubski@makro.pl

Motto: Spotkać szczęśliwych ludzi i zyskać w nich przyjaciół, zobaczyć nowe piękne mazurskie krajobrazy, przygotować wspaniałe dania z rusztu BBQ

ILOŚĆ ZESPOŁÓW:  DO 30 / DO 4 OSÓB W ZESPOLE.

Formularz zgłoszeniowy:

Formularz zgłoszeniowy można znaleźć na stronie:

www.osskic.org.pl Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni I Cukiernioraz poniżej tego artykułu

Należy podać następujące informacje:

– nazwa zespołu

– kraj pochodzenia

– dane kapitana zespołu

– adres + adres kontaktowy

– numer telefonu kontaktowego + ADRES E-MAIL

– ilość zawodników w zespole

Nowości w Sędziowaniu: Każdy zespół może wystawić dwóch sędziów (dodatkowy koszt za pobyt w hotelu pokrywa zespół po wcześniejszej rejestracji u organizatora)

Zakończenie procesu rejestracyjnego następuje w dniu: 30.06.2010

Potwierdzenie rejestracyjne, każdy zespół otrzyma po wpłaceniu opłaty rejestracyjnej.

Suma wpłaty rejestracyjnej wynosi: 410zł ( ~ 100 Euro)


Opłata rejestracyjna zawiera:

1.Zakwaterowanie w hotelu dla 4 osób (dwie noce ze śniadaniem)

2.Powierzchnię konkursową, napięcie 220V, bieżącą wodę

3.Namiot o wymiarach 3 x 2,5m

4.Kosz z produktami (detale zostaną wysłane do zarejestrowanych zespołów)

5.Drewno do opalania BBQ (organizator zapewnia drewno drzew liściastych)


Sprzęt, jaki zespoły powinny mieć w swoim wyposażeniu:

– Grill BBQ (jest możliwość zamówienia grilla BBQ u organizatora – należy wysłać zapotrzebowanie)

– Talerz do prezentacji (do sesji zdjęciowej)

– Przedłużacz elektryczny 50m.

– Drobny sprzęt (indywidualne – dla każdego zespołu)

Otwarte Międzynarodowe Mistrzostwa BBQ Polski w Mikołajkach będą sędziowane przez Sędziów zgodnie z regulaminem WBQA – regulamin dostępny na www.wbq.com



PROGRAM MISTRZOSTW:

Piątek 20.08.2010

Porządek Dnia

09.00 –16.00  Rejestracja – zameldowanie się do Hotelu, przygotowanie stanowisk

16.00 – Zebranie dla Kapitanów wszystkich drużyn

17.00 – Wraz z władzami miasta Mikołajki nastąpi oficjalne otwarcie Mistrzostw –następnie parada uliczna – przewidziana jest nagroda dla najlepiej prezentującego się Zespołu

17.00 – 18.00 Parada Festiwalowa dla wszystkich zespołów (Zespoły BBQ powinny przygotować indywidualne atrybuty – śmieszne uniformy, flagi, postery, slogany, dekoracje i inne)

18.00 – Zebranie informacyjne dla Kapitanów (Kapitanowie otrzymają koszyk z produktami do przygotowania kiełbasy)

*Kapitanowie otrzymają specjalny koszyk z produktami do przygotowania kiełbasy

*Kapitanowie otrzymają do przygotowania dań konkursowych – uda z kurczaka, świeżego suma, kark wieprzowy bez kości, żeberka wieprzowe paski.

18.30 – Pokaz BBQ w wykonaniu zespołu – POLISH BBQ KINGS

19.00 – 24.00 Wieczór integracyjny dla Zespołów.


Sobota 21.08.2010

ZOSTANIE OGLOSZONY DODATKOWY KONKURS – ZABAWA POMIĘDZY STARTUJĄCYMI  ZESPOŁAMI 



Zadanie Konkursu – Zabawy:


Należy przygotować kiełbasę na BBQ ( należy zastosować się do Polskiej Tradycji wyrobu kiełbas)

Kapitan Zespołu ma przygotować i zaprezentować przepis i  kiełbasę według autorskiej receptury.

Produkty: mięso i flak do kiełbasy – zabezpieczy Organizator.

Przyprawy, zioła są  w gestii zespołów.

Ocena:

*Kiełbasa może być przygotowana w małych porcjach lub w jednym dużym kawałku.

*Serwowana podczas całego dnia trwania konkursu dla publiczności, która oceniać będzie zespół na podstawie zebranych kuponów.

Burmistrz Miasta Mikołajki, powoła specjalny skład Jury, aby ocenił kiełbasy przygotowane przez Kapitanów i  Zespoły .

Zadanie Konkursowe

1.danie – Ciepła przekąska z kurczaka ( należy serwować na ciepło)

2.danie – Ryba Mazurska – Sum z dodatkami

3.danie – Wieprzowina z dodatkami ( należy użyć lokalnego piwa )

4.danie – Żeberka Wieprzowe

5.Sprzątniecie stanowiska

Ilości porcji danej kategorii :

 7 porcji  ( 1- do prezentacji na talerzu z porcelany, 2 w styropianie dla jury na stanowisku , 4 dla ślepego jury) – w sumie 28 porcji.

Porządek dnia.

06.00-8.30 – Śniadanie

08.30 – Instruktaż dla Jury. Prezentacja Kapitanów i Zespołów. Zaprzysiężenie składu Jury. Oficjalny start Zespołów

09.00 – Rozpoczęcie Mistrzostw

09.00 – 20.30 – Program rozrywkowy ( prowadzony przez „gwiazdę” na estradzie)

11.30 – ocena przekąski z kurczaka

13.00 – ocena dania z ryby

15.00 – ocena wieprzowiny

16.00 – ocena żeberek

16.00 – 17.00 sprzątanie stanowisk

18.00 – 18.30- ogłoszenie oficjalnego wyniku w konkursie-zabawie na najlepszą kiełbasę BBQ

18.30 − 20.30 – ogłoszenie wyników Mistrzostw BBQ w Mikołajkach

20.30 −  do godzin rannych – Przyjęcie dla wszystkich uczestników Mistrzostw BBQ

 

Niedziela 22.08.2010

Porządek dnia:

06.30 – 11.00 – Śniadanie

08.00 – Wycieczka statkiem “Po Wielkich Jeziorach Mazurskich” ( 3-4 godz.)

12.00 – Pożegnanie, wyjazd.

Spróbuj Polskiej Gościnności!open_international_bbq_championship_poland_-_formularz_zgoszeniowy_2010.doc Open_International_BBQ_Championship_Poland_-_formularz_zgłoszeniowy_2010.docfolder_mikoajki_ok_str1.pdf Folder_Mikołajki  str1.pdffolder_mikoajki_str2.pdf Folder_Mikołajki_str2.pdffolder_mikoajki_str3.pdf Folder_Mikołajki_str3.pdffolder_mikoajki_str4.pdf Folder_Mikołajki_str4.pdf 

OPEN INTERNATIONAL BBQ CHAMPIONSHIP POLAND

20 – 22 August  2010 MIKOŁAJKI, POLAND

Dates:

Opening Championship 20 th  August

Closing  Championship 22 th    August 

Place of Championship: City Festival on Main Square at Mikołajki – Warmian-Masurian Voivodeship 11-730 Mikołajki Plac Wolności 14/8

Organizers: Polish Barbeque Association, Amax Group, Polish Chefs Association-OSSKiCInformation on: www.newsgastro.pl 

Contact Person: Mr: Grzegorz Kazubski 

Contacts: e-mail : bbqcuppoland2010@interia.pl telephone + 48 601-204-504 

Motto: Meet happy people and make friends, see masurian landscape, prepare delicious barbeque.

NUMBER OF TEAMS: 30 , UP TO FOUR PEOPLE IN EACH TEAM.

Team registration:

Registration form on web site:

Polish Chef and Pastry Association

www.newsgastro.pl 

You have to fill in:

-team name,

-country,

-captain’s name,

-address,

-phone number and email,

-number of team members.

News in judging:

Each team can outstand two judges (judges’ accommodation

costs are not included in the participants fee)

Deadline for registration: 20th of May, 2010

Confirmation of team: After participants fee is paid

Participants fee: 410 PLN  (100 Euro)

Fee includes:1. Team accommodation (two nights with breakfast).

2. Area of 4×8 m, electricity, water

3. Tent

4. Basket with products (details after registration). Obligatory to use Masurian fish, local cheese and local beer

5. Fire-wood and coal (Team has to bring it’s own grill).

6. Three tables and four benches.

Equipment must be brought by teams:

-BBQ grill ( or you fill request to organizer – then, we will provide you with the BBQ grill)

-plates for meal presentation in rounds ( photo session),

-Individual, other work equipment,

-electricity cords (~50 m) , axe etc.

The OPEN INTERNATIONAL BBQ CHAMPIONSHIP POLAND

Will be maintained and judged accordingly to WBBQ rules and regulation’s.

PROGRAM OF CHAMPIONSHIP

On Saturday The Captain Contest between teams will be held.

Objective of the contest: to prepare the best barbeque sausage (based on Polish sausage tradition).

Rules of the contest:

Captain of the team makes and presents his/her best barbeque sausage, which represents his/her Barbecque Idea.

(The raw material will be provided by organizer – raw meat and sausage casing)

Herbs and spices on your own.

The sausage can be in small pieces (short) or in one big piece (long) .

The  Mikołajki authorities judges, will judge the sausage. The best team will be awarded with a special prize. Guests and supporting teams: Are always welcomed for the Captains’ Contest. 

PROGRAM

Friday, 20.August

Order of the day

9.00 –16.00 Team registration and ring preparation

16.00 Informational meeting for Team’s Captains

17.00 – 18.30 Festive parade to the city (Teams should prepare additional attributes: funny uniforms, flags, posters, outfits or slogans for the parade

Opening of city festival. There will be a prize for the best presentation of the team.

18.30 – BBQ Show done by BBQ King’s

19.30 Informational meeting for team Captains. Baskets of goods will be given.

19.00 – 24.00  Team’s meeting and socializing (All participants, only)


Saturday  21.August

The task to accomplish:

1 -dish: Hot appetizer ( chicken course, should be served warm)

2 -dish: Local fish The Wels (catfish – Silurus glanis), also called sheatfish, is a large catfish found in wide areas of central, southern, and eastern Europe + garnish

3 -dish: pork + garnish (pork neck) – it is required to use local Żywiec beer while cooking

4 -dish: Pork Ribs

5 -cleaning of work place

Amount of dishes: 20 dishes of each meal. (1 presentational ( on own china) , 2 for ring judging,  4 for blind judging).

Order of the day

6.00-8.30 Breakfast

9.00  Instructions for judges, official start for teams. Presentation of team captains. Oath of the judges.

9.30 The beginning of the championship

11.30 Fish tasting

12.30 – 13.00 Festivity

13.00 Hot appetizer tasting

14.00 – 15.00 Festivity

15.00 Pork tasting

15.00 – 16.00 Festivity

16.00 Dessert tasting

16.00 – 17.00 Area cleaning (the end of cleaning at 17) and Festivity

18.00 – 18.30 Announcement of the winner of the captain contest

18.30 – 19.30 Awards of the championship winners

20.30 – morning. Closing festivity Party

Sunday 22.August 

Order of the day:

07.00 – 11.00 Breakfast

09.00 – The trip by ship, around the Masurian Lakes (3-4 hours ) 

12.00 – Good by, for all. 

 Try Polish Hospitality ! 

open_international_bbq_championship_poland_-_registration_form_2010.doc Open_international_bbq_championship_poland_-_registration_form_2010.doc

folder_mikoajki_ok_str1.pdf Folder_Mikołajki str1.pdf

folder_mikoajki_str2.pdf Folder_Mikołajki_str2.pdf

folder_mikoajki_str3.pdf Folder_Mikołajki_str3.pdf 

folder_mikoajki_str4.pdf Folder_Mikołajki_str4.pdf

OFFENE INTERNATIONALE BBQ MEISTERSCHAFTEN IN POLEN

20-22 AUGUST 2010 MIKOŁAJKI, POLEN

Datum der Meisterschaften:

Eröffnung: 20.08.2010                                                              

Abschluss: 22.08.2010

Ort der Meisterschaften:

Marktplatz in Mikołajki – Woiwodschaft Ermland-Masuren

11-730 Mikołajki. Plac Wolności 14/8

Veranstalter:

Marschallamt der Woiwodschaft Ermland-Masuren

Bürgermeister von der Stadt und Gemeinde Mikołajki

Amax Gruppe

Jury – OSSKiC

(Andrzej Bryk, Marcin Bała, Grzegorz Kazubski, Mariusz Nowicki)


Kontakt : www.newsgastro.pl  e-mail: bbqcuppoland2010@interia.pl

Mobiltelefon:  + 48 502-309-937 oder  + 48 504-204-511

Koordinator der ausländischenTeams und Jurymitglieder: Grzegorz Kazubski Grzegorz.Kazubski@makro.pl


MOTTO: ZUFRIEDENE MENSCHEN TREFFEN UND SICH MIT IHNEN ANFREUNDEN, SICH DEN NEUEN SCHÖNEN MASURISCHEN LANDSCHAFTEN ANSEHEN, AUSGEZEICHNETE SPEISEN VOM BBQ ROST ZUBEREITEN.

Anzahl der Teams: bis 30 / bis 4 Personen in einem Team.

Anmeldeformular:

Anmeldeformular erhältlich auf der Seite www.osskic.org.pl

Bitte machen Sie folgende Angaben

:
– Name des Teams

– Herkunftsland

– Personaldaten des Kapitäns des Teams

– Adresse + Kontaktadresse

– Telefonnummer + E-Mail-Adresse

– Anzahl der Teilnehmer im Team

Neuheit in Beurteilung: Jedes Team kann zwei Jurymitglieder aufstellen (zusätzliche Kosten fűr Hotelübernachtung bezahlt das Team)

Die Anmeldung endet am: 30.06.2010Die Anmeldungbestätigung bekommt jedes Team nach der Bezahlung der Anmeldunggebühr.

Die Anmeldunggebühr beträgt: 410 PLN (~ 100 EURO)

Die Anmeldunggebühr enthält:

1. Die Unterkunft im Hotel fűr 4 Personen (zwei Nächte mit Frűhstűck).

2. Wettbewerbfläche, Spannung 220 V, Leitungswasser 

3. Ein Zelt, Größe: 3 x 2,5m

4. Korb mit Produkten ( Details werden den eingeschriebenen Teams geschickt)

5. Das Holz fűr das BBQ

Die Ausrüstung, die die Teams haben sollen:– Grill BBQ (es ist möglich den BBQ Grill beim Veranstalter zu bestellen – in diesem Fall schicken Sie bitte die Anforderung) 

– Teller zur Präsentation (fűr die Fotosession)

– Verlängerungskabel 50m

– Kleinausrüstung  (individuelle – fűr jedes Team)

Die offenen internationalen BBQ Meisterschaften in Polen in Mikołajki werden beurteilt von Jurymitglieder gemäß der WBQA Ordnung.

PROGRAMM DER MEISTERSCHAFTEN

Freitag 20.08.2010

Tagesordnung:

09.00 –16.00  Anmeldung – Registrierung im Hotel, Vorbereitung der Arbeitsplätze

16.00 – Versammlung der Kapitäne aller Teams

17.00 – Offizielle Eröffnung der Meisterschaften mit den Behörden der Stadt Mikołajki – danach Straßenparade – ein Preis fűr das sich best präsentirende Team ist vorgesehen.

17.00 – 18.00 Festivalparade fűr alle Teams ( Die BBQ Teams sollen individuelle Attribute vorbereiten – lustige Uniforme, Flaggen, Posters, Slogans, Schmuck und andere) 

18.00 – Informationsversammlung fűr die Kapitäne (Die Kapitäne bekommen den Korb mit Produkten fűr die Vorbereitung der Wurst)

18,30 – BBQ Vorführung von POLISH BBQ KINGS

19.00 – 24.00 Integrationsabend fűr die Teams

Samstag 21.08.2010

EIN ZUSÄTZLICHES WETTBEWERB – SPIEL WIRD FŰR DIE TEAMS AUSGESCHRIEBEN

Die Wettbewerb-Spielaufgabe:

Man soll eine BBQ-Wurst vorbereiten (man soll die polnische traditionelle Methode anwenden)

Der Kapitän des Teams soll das Rezept und die Wurst nach eigener Art vorbereiten und präsentieren.

Produkte: das Fleisch und der Naturdarm – liefert der Veranstalter

Gewűrze, Kräuter versorgen die Teams selbst

Die Wurst kann in kleinen Portionen oder in einem grossen Stűck vorbereitet werden.

Der Bürgermeister der Stadt Mikołajki wird ein Sonderbesetzung der Jury berufen, sodass sie die Wűrste beurteilt.

Die Wettbewerbaufgabe:

1. Speise – heiße Vorspeise aus Hähnchen (soll warm serviert werden)

2. Speise – Masurischer Fisch – Wels mit Beilagen

3. Speise – Schweinefleisch mit Beilagen (man soll lokales Bier benutzen)

4. Speise – Rippchen

5. Abräumen der Arbeitsplätze

Anzahl der Portionen in gegebener Kategorie: 

7 Portionen (1- zur Präsentation auf  Porzellanteller, 2 in Styropor fűr die Jury an der Stelle, 4 fűr die blinde Jury) – insgesamt 28 Portionen.

Tagesordnung:

06.00-8.30 – Frűhstűck

08.30 – Anweisung fűr die Jury. Vorstellung der Kapitäne und Teams. Angelobung der Jury. Offizieler Start der Teams

09.00 – Anfang der Meisterschaften

09.00 – 20.30 – Unterhaltungsprogramm ( geleitet von einer „Star” auf der Bühne)

11.30 – Bewertung der Vorspeise aus Hähnchen

13.00 – Bewertung der Speise aus Fisch

15.00 – Bewertung des Schweinefleischs

16.00 – Bewertung der Rippchen

16.00 – 17.00 Abräumen der Arbeitsplätze

18.00 – 18.30- Bekanntgabe des offizielen Ergebnisses des Wettbewerb-Spiels fűr die beste BBQ-Wurst

18.30 − 20.30 – Bekanntgabe der Ergebnisse der BBQ Meisterschaften in Mikołajki 

20.30 −  bis in die Morgenstunden – Empfang fűr alle Teilnehmer der BBQ Meisterschaften 

 

Sonntag 22.08.2010

Tagesordnung:

06.30 – 11.00 – Frűhstűck

08.00 – Schiffsreise „auf der Masurischen Seenplatte” (3-4 Stunden)

12.00 – Abschied, Abfahrt.

Probier mal die polnische Gastfreundlichkeit!