Warsztaty kulinarne w ZSEG Cieszyn
Opublikowano: 10-05-2010

Kucharze-profesjonaliści zrzeszeni w Beskidzkim Klubie Kulinarnym: Dawid Kanik (Hotel „President”), Tomasz Cieślar („Chata po Zbóju”), Dawid Klimaniec (Restauracja „Dolce Vita”), Jan Dutka („Karczma w Komorowicach”) i Łukasz Piekarczyk (Hotel „Relax”) zaprezentowali wykonanie różnych nowych, ciekawych potraw na bazie owoców morza i ryb. Młodzież ZSEG mogła zobaczyć innowatorskie potrawy przygotowywane przez fachowców, a były to m.in. roladki z ryb, krewetki Big Tiger oraz filety rybne smażone z różnymi dodatkami.
Uczniowie byli bardzo zaangażowani w przygotowywanie potraw, zadawali prowadzącym warsztaty także wiele pytań – dzięki temu nabyli nowe umiejętności praktyczne z zakresu nowych trendów w gastronomii.
Pokaz ten odbył się przy udziale Beskidzkiego Klubu Kulinarnego oraz firm: Wilbo (ryby i owoce morza), Bastra (centrum przemysłu mięsnego i gastronomii), RM Gastro (czeski producent urządzeń gastronomicznych) i Marka Maderra (owoce i warzywa). Te oraz inne warsztaty gastronomiczne organizowane w ZSEG stanowią inspirację dla uczniów chcących pogłębiać swoją wiedzę teoretyczną i praktyczną oraz rozwijać zainteresowania kulinarne.