Z tradycją i smakiem
Opublikowano: 24-05-2010

I tym razem na popularnej warszawskiej ulicy stanęły stoiska licznych producentów naturalnej żywności. Wśród tradycyjnych wyrobów znalazły się m.in. świeżo wypiekane chleby, ekologiczne wędliny, kozie sery, produkty pszczelarskie, owocowe przetwory, piwo, ciasta, obwarzanki.
Ponadto na odwiedzających czekały pyszne smakołyki w postaci grillowanych oscypków, kiełbasek oraz pierogów z różnymi farszami.
Można było również spróbować chleba ze smalcem lub wiosennej kanapki z twarożkiem i warzywami.
Jarmark stanowił doskonałą okazję do zakupu i zakosztowania tradycyjne wyrabianej żywności prosto od producentów.
– Wszystko wytwarzane jest ręcznie, nie przemysłowo. Dodaję 2 kg owoców do garnka, plus dodatki i smażę. Wszystkie połączenia smakowe to moje autorskie aranżacje – powiedziała pani Ania Langowska, zajmująca się produkcją tradycyjnych powideł i konfitur o bardzo interesujących smakach tj. truskawki z amaretto, czarne porzeczki z kardamonem czy jagody z żubrówką.
W wydarzeniu uczestniczyli nie tylko mieszkańcy stolicy, ale również zagraniczni turyści. Na zdjęciu poniżej grupka turystek z Malty zachwalająca polskie smaki.
”Smaki Polski – Ekologia i tradycja” to zatem także ważna impreza promująca naszą tradycyjną żywność. Organizatorzy: Stowarzyszenie Polska Ekologia, Stowarzyszenie Nowy Świat wraz z Urzędem Dzielnicy Śródmieście m. st. Warszawy zadbali również o miłośników sztuki i rzemiosła artystycznego.
Można było na żywo podziwiać pracę kowali oraz odwiedzić stoiska z ręcznie robioną biżuterią, ceramiką i szkłem.
Na kolejne spotkania w ramach projektu ”Smaki Polski – Ekologia i tradycja” zapraszamy 3 – 4 lipca, 4 – 5 września, 18 – 19 września oraz 2 – 3 października 2010r.