ALEJA DOBREGO SMAKU W CZĘSTOCHOWIE 11- 13 czerwca 2010r.
Opublikowano: 25-05-2010

Organizator:
Częstochowska Organizacja Turystyczna
Aleja Najświętszej Maryi Panny 65
42-217 Częstochowa
tel. 034 368 22 60
e-mail: czot@czestochowa.um.gov.pl
www.czestochowa-czot.pl, czestochowa.pl/turystyka
Współorganizator:
Urząd Miasta Częstochowy
Impreza dofinansowana przez Urząd Miasta Częstochowy i Zarząd Województwa Śląskiego
Patronat:
Polska Akademia Sztuki Kulinarnej
Krakowskie Warsztaty Carvingowe
Euro-Toques Polska
Program:
11 czerwca – piątek
Godz. 21.30 – inauguracja I Festiwalu Muzycznego Rodziny Bachów.
Pokaz laserowy do muzyki Bacha w aranżacjach rock, pop i jazz.
Organizator: Stowarzyszenie Sympatyków Collegium Cantorum w Częstochowie
12 czerwca – sobota
Godz. 12.00 – I Częstochowski Konkurs Piw Domowych
Godz. 12.00 – pokaz warzenia piwa domowego
Godz. 14.00 – parada starych samochodów
Godz. 14.00 – 20.00 – zabawy w „Porcie Magicznym” z udziałem artystów Teatru „Wagabunda” z Krakowa
Godz. 14.00 – konkurs kulinarny dla dzieci z Andrzejem Szuszkiewiczem – Szefem Kuchni hotelu Mercure Patria w Częstochowie
Godz. 16.00 – pokaz kulinarny kuchni węgierskiej w wykonaniu restauratorów z miasta Becescsaba na Węgrzech
Godz. 17.30 – ogłoszenie wyników I Częstochowskiego Konkursu Piw Domowych
Godz.18.00 – kapela podwórkowa „U Andrzeja” z repertuarem pieśni górniczych
Godz. 18.30 – zespół „Janowianie”
Godz. 20.00 – koncert zespołu Agressiva69
Godz. 21.30 – Teatr Ognia w wykonaniu artystów teatru „Wagabunda” z Krakowa
13 czerwca – niedziela
Konkurs Kulinarny
Organizatorzy:
Częstochowska Organizacja Turystyczna, 42-217 Częstochowa, Aleja Najświętszej Maryi Panny 65, tel./fax 034 368 22 60, e-mail: czot@czestochowa.um.gov.pl
Paweł Antas, Szef Kuchni restauracji „Anatewka” w Łodzi,
Andrzej Szuszkiewicz, Szef Kuchni hotelu Mercure Patria Częstochowa
Juan Salvador Hernandez, właściciel restauracji „Juan” w Częstochowie.
Godz. 11.00 – 15.00 – konkurs dla uczniów szkół gastronomicznych
Godz. 11.00 – 18.00 – pokaz sztuki carvingu (sztuka rzeźbienia owoców i warzyw), Krakowskie Warsztaty Carvingowe na czele z Pawłem Peroniem, założycielem KWC
Godz. 14.30 – prezentacja kuchni hiszpańskiej w wykonaniu Juana Salvadora Hernandez – właściciela restauracji „Juan” w Częstochowie
Godz. 17.00 – pokaz kulinarny Roberta Sowy – wspólne gotowanie niedzielnego obiadu znanych częstochowian z mistrzem kuchni.
Godz. 18.30 – ogłoszenie wyników i wręczenie nagród w konkursach: kulinarnym dla uczniów szkół gastronomicznych oraz „Na najładniejszą kawiarenkę letnią 2010”
Godz. 20.00 – koncert zespołu „De Mono”.
Podczas trzech dni festiwalowych w III Alei Najświętszej Maryi Panny i na Placu Biegańskiego odbędzie się JARMARK PRODUKTÓW REGIONALNYCH. Swoje wyroby zaprezentują firmy z różnych regionów Polski, produkujące żywność metodami tradycyjnymi. Zapraszamy także do zakupu i degustacji potraw przygotowanych przez restauratorów regionu częstochowskiego. Na stoiskach wystawców odbędą się liczne degustacje i konkursy dla publiczności. Tylko w czasie trwania festiwalu będziecie Państwo mogli kupić produkty, których smak i zapach przypomni Wam Wasze dzieciństwo i babciną kuchnię.
INFORMACJE DLA UCZESTNIKÓW KONKURSU KULINARNEGO:
Uczestniczyć będzie maksymalnie 12 załóg 2-osobowych.
Konkurs będzie przeprowadzony w następujących kategoriach: deser na bazie dostarczonych przez Organizatora owoców oraz danie główne na bazie kurczaka, dostarczonego przez Organizatora w ilości 3 szt. dla każdej ekipy; ryżu (1 paczka dla 1 ekipy); warzyw (kalafior, cukinia, brokuły, cebula, szparagi, czosnek, papryka świeża, bakłażan, pietruszka, marchew); śmietany 30% (w ilości 1 paczka 0,25 l dla 1 ekipy).
Ekipy konkursowe muszą przygotować dania we wszystkich kategoriach.
Uczestnicy konkursu muszą przygotować po 5 porcji potraw konkursowych dla Jury konkursowego.
Konkurs będzie przeprowadzony 13 czerwca w godz. 11.00 – 15.00. w dwóch turach po 6 ekip.
Każdy uczestnik konkursu zobowiązany jest do przekazania przed konkursem dla Jury: nazwę, opis potrawy zawierający składniki oraz sposób przyrządzania serwowanej potrawy. Dostarczenie opisu jest warunkiem uczestnictwa w konkursie.
Organizatorzy w specjalnie przygotowanych namiotach zapewniają dla każdej ekipy: 2 stoły robocze, kosz na śmieci, przyłącze elektryczne, kuchenkę elektryczną 2-palnikową, 1 piec konwekcyjno-parowy na 2 ekipy, wodę do umycia rąk, rękawiczki lateksowe, ręczniki jednorazowe). Sprzęt potrzebny do wykonania zgłoszonych dań oraz naczynia i zastawę niezbędną do podania i serwowania dań konkursowych każda ekipa zapewnia sobie we własnym zakresie. Jury przyzna miejsca od I do III, nagrody rzeczowe oraz dyplomy. Jury zastrzega sobie inny podział nagród.
W skład Jury Konkursowego wchodzą:
3 Szefów Kuchni – przedstawicieli restauratorów
1 przedstawiciel organizatora
1 przedstawiciel mediów.
ZAPRASZAMY