Comunit? Economica Europea con i progetti P.O.N. 2007-2013 w Polsce

Opublikowano: 01-06-2010


ComunitÀ Economica Europea con i progetti P.O.N. 2007-2013 w Polsce

 

Od poniedziałku 12 kwietnia 2010 roku w hotelu IBIS  i w czterech krakowskich restauracjach- DA CESARE, AQUA E VINO, PEPE ROSSO i ORIENT EKSPRES odbywała staż  młodzież ze szkoły w Soverato z Kalabrii – jednego z najbardziej urokliwych regionów we Włoszech. Było to 15 osób biorących udział w projekcie Comunità Economica Europea con i progetti P.O.N. 2007-2013 współfinansowanym  przez Narodowy Program Operacyjny (Programma Operativo Nazionale), zatwierdzony przez Komisję Europejską.

Celem tego projektu jest  innowacja systemu szkolnictwa i podniesienie jakości nauczania w szkołach na terenie czterech regionów w Południowych Włoszech – Kalabrii, Sycylii, Kampanii i Apulii. Akcent polski pojawił się dzięki temu, że projekt ten umożliwia również nawiązanie współpracy z placówkami z innych regionów, ale przede wszystkim innych państw europejskich.

Pod hasłem „Odkrywając Europę Wschodnią" młodzi Kalabryjczycy mogli poznać bliżej polską kulturę i  tradycje. Zasady programu kładą bardzo duży nacisk na integrację młodzieży włoskiej i polskiej, które przecież należą do tej samej wspólnoty europejskiej, oraz na umiejętność dostosowania się do innych realiów, nie tylko na gruncie towarzyskim ale i zawodowym. Ze względu na gastronomiczny profil szkoły w Soverato, jej uczniowie mogli na własnej skórze sprawdzić jak wygląda praca w polskich hotelach i restauracjach. Musieli przepracować na zasadzie stażu określoną ilość godzin w miejscach zgodnych ze swoją specjalizacją. Ważnym było także, by poznać jak najwięcej realiów tak dobrze, by później umieć wykorzystać tę wiedzę w praktyce we Włoszech.

Zapału było wiele. Włosi nie ukrywali, że do tej pory Polską byli zainteresowani przede wszystkim poprzez katolicyzm i  wzgląd na osobę papieża Jana Pawła II. Teraz w Krakowie mogli poznać przede wszystkim tradycje i zwyczaje kulinarne, sprawdzić jak pracuje się w Polsce i porównać to z wcześniejszymi swoimi włoskimi doświadczeniami. Ogólny wniosek był jeden-zarówno we Włoszech jak i w Polsce ciężka ale i ciekawa praca sprawia, że satysfakcja jest gwarantowana.

Wizytę Kalabryjczyków w Krakowie zakończyło manifestazione – wieczór kalabryjski, który odbył się 19 kwietnia 2010 w  Krakowskiej restauracji Aqua e Vino. Prowadził go znamienity kalabryjski kucharz – pan Domenico Tropea, od 2002r. członek Kolegium Szefów Kuchni,  najbardziej prestiżowej organizacji włoskich kucharzy. W 2005r pan Domenico Tropea został wybrany we Włoszech kucharzem roku. Razem z mistrzem z Włoch pracował tego wieczoru polski mistrz – Marcin Polus, Prezes Stowarzyszenia Małopolskich Kucharzy i Cukierników , członek Państwowej Komisji Egzaminacyjnej.

Goście wieczoru mieli możliwość spróbowania tradycyjnych potraw kalabryjskich.

Mistrz Domenico Tropea zaserwował gościom miedzy innymi  jedno z najbardziej charakterystycznych dla Kalabrii dań – fritattę, pastę w kilku wersjach.

Efektem wizyty młodych Kalabryjczyków w Polsce było podpisanie porozumienia o wzajemnej współpracy między Accordo di cooperazione reciproca tra: Istituto Professionale di Stato per i Servizi Alberghieri e della Ristorazione Via G. Leopardi, 4 – 88068 Soverato (CZ) Italia Dirigente dott.Paolo Riverso, Guseppe Rocco Mele, a Zespołem Szkół Gastronomicznych nr 2 im. prof. Odona Bujwida w Krakowie przy ul. Zamoyskiego 6 Polska reprezentowanym przez Dyrektora mgr Henryka Hołysza. W porozumieniu tym obie szkoły zobowiązały się do wymiany doświadczeń dotyczących kształcenia zawodowego uczniów, oraz wzajemnego poznawania dziedzictwa, walorów i zasobów swoich regionów wraz z charakterystycznymi surowcami spożywczymi i potrawami regionalnymi. 

Realizacja programu ma się odbywać  poprzez systematyczne utrzymywanie kontaktów internetowych, a także wymianę roboczą nauczycieli i grup uczniowskich na praktykach. W związku z tym, w niedługim  zapewne czasie możemy liczyć na relację z pobytu polskich uczniów w Kalabrii.