II MIĘDZYSZKOLNY KONKURS KULINARNY W GRILLOWANIU w Gnieźnie
Opublikowano: 03-06-2010

26 maja, przy słonecznej pogodzie, odbył się na boisku Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych nr 4 w Gnieźnie przy ulicy Gdańskiej, II MIĘDZYSZKOLNY KONKURS KULINARNY W GRILLOWANIU, nad którym honorowy patronat objął starosta gnieźnieński Krzysztof Ostrowski.

Temat tegorocznej edycji konkursu, który już na stałe wpisał się w kalendarz imprez szkolnych, brzmiał: „Grillowane potrawy: ziemniaki w asyście filetu z kurczaka i owoców".
O puchar starosty gnieźnieńskiego walczyło pięć zespołów :
ZESPÓŁ SZKÓŁ PONADGIMNAZJALNYCH NR 4 W GNIEŹNIE
SPECJALNY OŚRODEK SZKOLNO-WYCHOWAWCZY NR 2 W GNIEŹNIE
ZESPÓŁ SZKÓŁ ZAWODOWYCH NR 2 WE WRZEŚNI
ZESPÓŁ SZKÓŁ NR 1 W SWARZĘDZU
ZESPÓŁ SZKÓŁ PRZEMYSŁU SPOŻYWCZEGO W POZNANIU
Ponad dwugodzinne zmagania kandydatów do tytułu mistrza grilla uwieńczone zostały zestawem atrakcyjnych dań, których degustacja pozwoliła Jury Smakoszy wyłonić zwycięzców.
W skład Jury technicznego wchodzili:
Przewodniczący jury: Marcin Różański – szef kuchni Hotelu „Twardowski” w Poznaniu, który szczegółowo objaśnił zasady konkurs. Jako najważniejsze kryterium podał smak, a w dalszej kolejności cechy takie jak wygląd czy aromat przyrządzanej potrawy.
Wojciech Gubański – szef kuchni Hotelu „Pietrak” w Gnieźnie,
Wojciech Drewniak- szef kuchni z Wyższej Szkoły Hotelarstwa i Gastronomii w Poznaniu,
oraz Adrian Pluta – przedstawiciel handlowy firmy Kamis S.A.
1. Zwyciężył ZESPÓŁ SZKÓŁ PONADGIMNAZJALNYCH NR 4 W GNIEŹNIE
Opiekun: Paulina Pudelewicz
Drużyna w składzie: Dawid Błachowiak, Anna Czyż oraz Patryk Bruch.
Zwycięska drużyna zachwyciła jury grilowaną piersią z kurczaka z brzoskwiniami i mozarellą w sosie malinowo – jałowcowym.
2.SPECJALNY OŚRODEK SZKOLNO-WYCHOWAWCZY NR 2 W GNIEŹNIE
Opiekun: Magdalena Ślimak- Jaskólska
Drużyna: Karolina Wiśniewska, Daria Miśnik
3.ZESPÓŁ SZKÓŁ ZAWODOWYCH NR 2 WE WRZEŚNI
Opiekun: Dorota Kaczmarek
Drużyna: Wojciech Bednarek, Artur Lech
4. ZESPÓŁ SZKÓŁ NR 1 W SWARZĘDZU
Opiekun: Dorota Witecka
Drużyna: Patryk Kwietniewski, Szymon Matela
5. ZESPÓŁ SZKÓŁ PRZEMYSŁU SPOŻYWCZEGO W POZNANIU
Opiekun: Karolina Mikołajczyk-Nieckarz
Drużyna: Anna Królak, Michal Sarnowski
Głos zabrali również:
wicestarosta gnieźnieński Dariusz Pilak, który wyraził uznanie dla organizatorów a w szczególności docenił odwagę i kreatywność młodzieży.

Oficjalne wyniki konkursowego grillowania przedstawił dyrektor ZSP nr 4 Dariusz Banicki. Podziękował sponsorom za liczne nagrody oraz mentorom i współorganizatorom tego kulinarnego wydarzenia.
Gratulując zwycięzcom, dodał:
Wszyscy uczestnicy otrzymali dyplomy z podziekowaniami.
Organizatorzy dziękują sponsorom, bez których nie doszło by do zorganizowania tego konkursu, za wsparcie i pomoc.
Portal NewsGastro.pl gratuluje młodzieży zapału i kreatywności, nauczycielom cierpliwości a organizatorom pomysłu. Czekamy niecierpliwie na kolejny konkurs!