Wrocławski konkurs cukierniczy rozstrzygnięty!
Opublikowano: 08-06-2010

Wrocławski konkurs cukierniczy na „Torcik królowej Luizy” – edycja I
Organizatorzy:
- Biuro Promocji Miasta
- Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierni oddział we Wrocławiu
- Dolnośląska Loża Kulinarna
Cel konkursu:
- kultywowanie wrocławskiej sztuki cukierniczej, pogłębianie wiedzy na temat historycznych i kulinarnych zwyczajów Wrocławia
Przewodniczący Jury: Kurt Scheller
Członkowie jury:
Piotr Bikont
Marcin Paździor – Barry Callebaut (producent czekolady)
Robert Dmochewicz – Dolnośląska Loża Kulinarna
Grzegorz Sobel – historyk Uniwersytetu Wrocławskiego, autor książki „Przy wrocławskim stole”
Piotr Malewski– Stalgast Ekspert Gastronomiczny
Piotr Szczygielski – Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierników
Andrzej Bryk– Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierników
Uczestnicy konkursu:
1. HP Park Plaza, Mirosław Koś
2. Restauracja Bernard, Piotr Kmieć
3. American Trading Company, Kuchnia Marche, Robert Konopnicki, Magdalena Łukowska, Lilianna Gawot
fot. zwycięzcy konkursu na torcik – od lewej: Robert Konopnicki z Kuchni "Marche" (3 miejsce), Piotr Kmieć z Restauracji "Bernard" (2 miejsce) oraz Mirosław Koś z Hotelu "Plaza" (1 miejsce)
Nagrody:
1. Honorowy tytuł Mistrza Torcika Królowej Luizy oraz nagrodę rzeczową w postaci stelażu pod tort ufundowaną przez Stalgast Ekspert Gastronomiczny otrzymał pan Mirosław Koś
zwycięski "Torcik Królowej Luizy" autorstwa Mirosława Kosia z Hotelu "Plaza";
2. Certyfikat wrocławskiego specjału otrzymuje HP Park Plaza
3. Pozostali uczestnicy otrzymają pamiątkowe dyplomy uczestnictwa
Torcik Królowej Luizy" – drugie miejsce
"Torcik Królowej Luizy" – trzecie miejsce
zdjęcia: Tomasz Jozefovski