Czekoladowe inspiracje
Opublikowano: 11-06-2010

Zespół Szkół Spożywczo-Gastronomicznych w Warszawie, ul. Komorska 17/23 uczestniczy w Warszawskich Inicjatywach Edukacyjnych poprzez realizowanie projektu „Czekoladowe inspiracje”.
W ramach projektu 10 uzdolnionych uczniów odbyło szkolenie w pracowni cukierniczej belgijskiej Firmy Puratos. Młodzież nauczyła się temperowania czekolady oraz sporządzania z niej efektownych elementów dekoracyjnych, dowiedziała się w jaki sposób produkowana jest czekolada oraz jak wpływa na organizm człowieka. Czekolada jedzona z umiarem zapobiega zakrzepom i zmniejsza ryzyko zawału serca, spowalnia proces starzenia się komórek, jest też znanym „lekiem” na stres.
Wyszkolona grupa przekazała nabyte umiejętności koleżankom i kolegom na zajęciach technologii gastronomicznej.
Ankieta ewaluacyjna przeprowadzona po lekcjach wykazała, że uczniom spodobała się taka forma nauczania.
Alicja Zabadała
Koordynator projektu