Spomlek zapowiada nową markę serów
Opublikowano: 11-06-2010


Jeden z nowych propozycji Spomleku, ser długodojrzewający Rubin, zdobył tytuł Produktu Mlecznego Roku 2010. Tym wyróżnieniem nagrodziła go jednomyślnie Kapituła Superarbitrów, obradująca podczas XIII Krajowej Oceny Serów. Organizatorem konkursu było Krajowe Stowarzyszenie Mleczarzy.
Autorem receptury Rubina jest Wojciech Styś, główny serowar spółdzielni z Radzynia Podlaskiego.
– Rubin powstał, aby zwiększyć naszą ofertę w segmencie serów szlachetnych, a jednocześnie stworzyć polski ser o wyraźnym, unikatowym smaku. Dla wielu konsumentów może on być pewnego rodzaju zaskoczeniem. Przyzwyczailiśmy się bowiem, że krajowe sery są raczej łagodne, a te wyróżniające się bardziej zdecydowanym aromatem i smakiem, importujemy. Tymczasem Rubina możemy porównywać właśnie z uznanymi produktami zagranicznymi, choć i na ich tle zachowuje swą odrębność – wyjaśnia Wojciech Styś.
– Cieszymy się przede wszystkim z tego, że jesteśmy w stanie jednocześnie podejmować nowe wyzwania i zachować najwyższą jakość wcześniejszych produktów. Rynkowe debiuty Radamera i Rubina dzieli przecież kilkanaście lat – podkreśla Edward Bajko, prezes SM Spomlek. – Sukcesy naszych serów szlachetnych, Bursztyna i Rubina, utwierdzają nas w przekonaniu, że polski rynek dojrzał już do tego, aby budować przyszłość firmy w oparciu o tę kategorię.
Spółdzielcza Mleczarnia SPOMLEK z Radzynia Podlaskiego jest jednym z największych polskich producentów sera żółtego. W 2009 r. wyprodukowała ponad 9 400 ton serów typu holenderskiego i szwajcarskiego, o łącznej wartości blisko 130 mln zł. Prawie 1/3 wyprodukowanych przez SPOMLEKserów znajduje odbiorców poza granicami Polski. Szczególnie silną pozycją Spółdzielnia cieszy się na rosyjskim rynku sera, dokąd eksportuje ponad 20 proc. produkcji.
Źródło: portalspozywczy.pl