W australijskiej restauracji kara za niedokończenie posiłku
Opublikowano: 08-06-2010
W restauracji Wafu na przedmieściach Sydney szefowa kuchni Yukako Ichikawa wprowadziła 30 procentowy upust dla tych wszystkich gości, którzy wyczyszczą talerz do ostatniego okruszka – informuje TVN24. Tym, którzy zostawiają jedzenie obsługa radzi, by następnym razem skorzystali z innego lokalu.Wszystko po to, by zmniejszyć ilość marnowanego jedzenia.
"Skończenie posiłku oznacza zjedzenie wszystkiego, z wyjątkiem plasterków cytryny, gari i wasali" – czytamy w cytowanym przez TVN24 menu. "Proszę zakonotować, że warzywa i sałatki NIE SĄ jedynie dekoracjami; także są częścią posiłku" – głoszą wskazówki dla klientów. Gościom sugeruje się też, że powinni zachowywać się jak w domu i dzielić z posiłkami w innymi – dzięki temu zmniejszy się ilość wyrzucanego jedzenia.
Źródło: portalspozywczy.pl