Poznańscy kucharze wywalczyli awans do światowego finału konkursu Bocuse d?Or

Opublikowano: 10-06-2010

W dniach 7-8 czerwca, w Genewie, odbyły się europejskie eliminacjach do światowego finału najbardziej prestiżowego konkursu kulinarnego na świecie Bocuse d’Or. W zmaganiach wzięło udział 2O reprezentacji narodowych z całej Europy. Rafał Jelewski i Bartek Budzyński, Poznaniacy reprezentujący Polskę, wywalczyli awans do finału, który tradycyjnie zostanie rozegrany w Lyonie. Po raz pierwszy w historii tego prestiżowego konkursu, Polska będzie miała swoją reprezentację w finałowych zmaganiach najlepszych kucharzy świata.

podium.jpg

Walka o awans

Polacy o swoim udziale w konkursie dowiedzieli się na dwa miesiące przed startem, w związku z wycofaniem się Rosji. Pozostałe reprezentacje przygotowywały się do konkursu od końca 2009 r. Szalone tempo, brak czasu i niezwykle wysoki poziom konkursu stawiały pod znakiem zapytania sens przygotowań. Polacy postanowili podjąć wyzwanie. Walka o miejsca na podium była celem nierealnym. Myśl o kwalifikacji do światowego finału, była raczej marzeniem niż planem.

Faworyci na podium

Do konkursu stanęło 20 europejskich reprezentacji narodowych. Miejsce w światowym finale gwarantowało miejsce w pierwszej dwunastce. Zdecydowanymi faworytami eliminacyjnych zmagań byli Francuzi i reprezentanci krajów skandynawskich. Duńczycy na pierwszym miejscu, Norwegowie na drugim, Francuzi na trzecim, ścisła czołówka podzieliła podium. Nagrody za najlepsze danie mięsne i rybne trafiły w ręce Anglików i Szwedów.

bd_werdykt_m.jpg



Radość Polaków


Polska reprezentacja, wspierana przez grupkę kibiców, z zapartym tchem oczekiwała na listę krajów, które wywalczyły awans. Gdy na miejscu jedenastym wyczytano Niemcy, trudno było uwierzyć, że tym ostatnim wielkim wygranym jest właśnie Polska. Gdy francuskojęzyczny spiker wyczytał „Pologne”, radość Polaków odebrała resztki nadziei pozostałym ośmiu reprezentacjom, które po wielomiesięcznych przygotowaniach wracają do domów z niczym. Polska będzie reprezentowana w finale po raz pierwszy w prawie trzydziestoletniej historii konkursu.

Miesiące pracy w drodze do finału

Gdy opadną emocje, Polaków czeka wielkie wyzwanie. Pracujący w poznańskim Hotelu Park kucharze, będą musieli pogodzić kilkumiesięczne przygotowania z pracą zawodową. Wielogodzinne treningi i kulinarne eksperymenty mają na celu stworzenie precyzyjnych, powtarzalnych elementów, których wykonanie wymaga jubilerskiej precyzji. Najważniejszy jest oczywiście smak, za który można zdobyć najwięcej punktów.

rafa_bartek_przypracy_m.jpg

Podziękowania

Dzięki wsparciu Sponsorów, wyjazd i przygotowania podjęte w tak krótkim czasie, przyniosły wspaniały rezultat. Pasja i wiara w wysiłki Polskiej reprezentacji, pozwoliła podjąć trud organizacji wyjazdu. Rafał Jelewski i Bartek Budzyński dziękują za wsparcie firmom: Bonduelle, Ecolab, Unilever, Red Bird oraz Dyrekcji Hotelu Park w Poznaniu, Wielkopolskiej Izbie Gastronomii, Urzędowi Promocji Miasta Poznań i Poznańskiej Lokalnej Organizacji Turystycznej.

rafalbartekdanie_miesne_m.jpg    rbartek_danierybne_m.jpg



Pełne wyniki:

1. Dania

2. Norwegia

3. Francja

4. Wielka Brytania

5. Szwecja

6. Finlandia

7. Szwajcaria

8. Islandia

9. Hiszpania

10. Holandia

11. Niemcy

12. Polska



Nagroda za danie mięsne
: Wielka Brytania

Nagroda za danie rybne: Szwecja

Nagroda dla najlepszego pomocnika: Szwajcaria

Eliminacje europejskie w 2012 roku odbędą się w Brukseli.

Kucharzom można towarzyszyć w przygotowaniach, za pośrednictwem strony internetowej: www.gastromaniacy.pl