Poznańscy kucharze wywalczyli awans do światowego finału konkursu Bocuse d?Or
Opublikowano: 10-06-2010

Walka o awans
Polacy o swoim udziale w konkursie dowiedzieli się na dwa miesiące przed startem, w związku z wycofaniem się Rosji. Pozostałe reprezentacje przygotowywały się do konkursu od końca 2009 r. Szalone tempo, brak czasu i niezwykle wysoki poziom konkursu stawiały pod znakiem zapytania sens przygotowań. Polacy postanowili podjąć wyzwanie. Walka o miejsca na podium była celem nierealnym. Myśl o kwalifikacji do światowego finału, była raczej marzeniem niż planem.
Faworyci na podium
Do konkursu stanęło 20 europejskich reprezentacji narodowych. Miejsce w światowym finale gwarantowało miejsce w pierwszej dwunastce. Zdecydowanymi faworytami eliminacyjnych zmagań byli Francuzi i reprezentanci krajów skandynawskich. Duńczycy na pierwszym miejscu, Norwegowie na drugim, Francuzi na trzecim, ścisła czołówka podzieliła podium. Nagrody za najlepsze danie mięsne i rybne trafiły w ręce Anglików i Szwedów.
Radość Polaków
Polska reprezentacja, wspierana przez grupkę kibiców, z zapartym tchem oczekiwała na listę krajów, które wywalczyły awans. Gdy na miejscu jedenastym wyczytano Niemcy, trudno było uwierzyć, że tym ostatnim wielkim wygranym jest właśnie Polska. Gdy francuskojęzyczny spiker wyczytał „Pologne”, radość Polaków odebrała resztki nadziei pozostałym ośmiu reprezentacjom, które po wielomiesięcznych przygotowaniach wracają do domów z niczym. Polska będzie reprezentowana w finale po raz pierwszy w prawie trzydziestoletniej historii konkursu.
Miesiące pracy w drodze do finału
Gdy opadną emocje, Polaków czeka wielkie wyzwanie. Pracujący w poznańskim Hotelu Park kucharze, będą musieli pogodzić kilkumiesięczne przygotowania z pracą zawodową. Wielogodzinne treningi i kulinarne eksperymenty mają na celu stworzenie precyzyjnych, powtarzalnych elementów, których wykonanie wymaga jubilerskiej precyzji. Najważniejszy jest oczywiście smak, za który można zdobyć najwięcej punktów.
Podziękowania
Dzięki wsparciu Sponsorów, wyjazd i przygotowania podjęte w tak krótkim czasie, przyniosły wspaniały rezultat. Pasja i wiara w wysiłki Polskiej reprezentacji, pozwoliła podjąć trud organizacji wyjazdu. Rafał Jelewski i Bartek Budzyński dziękują za wsparcie firmom: Bonduelle, Ecolab, Unilever, Red Bird oraz Dyrekcji Hotelu Park w Poznaniu, Wielkopolskiej Izbie Gastronomii, Urzędowi Promocji Miasta Poznań i Poznańskiej Lokalnej Organizacji Turystycznej.
Pełne wyniki:
1. Dania
2. Norwegia
3. Francja
4. Wielka Brytania
5. Szwecja
6. Finlandia
7. Szwajcaria
8. Islandia
9. Hiszpania
10. Holandia
11. Niemcy
12. Polska
Nagroda za danie mięsne: Wielka Brytania
Nagroda za danie rybne: Szwecja
Nagroda dla najlepszego pomocnika: Szwajcaria
Eliminacje europejskie w 2012 roku odbędą się w Brukseli.
Kucharzom można towarzyszyć w przygotowaniach, za pośrednictwem strony internetowej: www.gastromaniacy.pl