Kulinarne zmagania na II Regionalnym Święcie Ryby
Opublikowano: 10-06-2010

W szranki stanęło 14 ekip kucharskich z najlepszych restauracji Warmii i Mazur. W tym:
– Siedlisko na Półwyspie, Wierzba k. Rucianego Nidy
– Restauracja „Krys-Stan”, Olsztyn
– Smażalnia „Sandacz” , Olsztyn
– „Młyn pod Mariaszkiem”, Młyn Idzbarski
– Zajazd RADO, Wierzbiny
– Bar „U Michała”, Olsztyn
– Karczma „Nad Sandelą”, Lubawa
– Gospodarstwo Agroturystyczne „Kalinówka” w Ostródzie
– Karczma Warmińska, Gietrzwałd
– Dom Restauracyjny „U Wokulskiego”, Ostróda
– Zajazd „U Leszka” , Bartąg
– Gospoda w Skansenie, Olsztynek
Jury nie miało łatwego wyboru, oceniano przede wszystkim smak potraw i ich tradycyjne przygotowanie. Najlepszą potrawą rybną w kategorii „Regionalne Danie ze Szczupaka” okazało się danie przygotowane przez „Siedlisko Na Półwyspie” z Wierzby k. Rucianego Nida, a były to „Mazurskie klopsiki rybne ze szczupaka w sosie z wędzonym boczkiem”.
W kategorii Regionalna Zupa Rybna zwyciężyła również ekipa „Siedliska Na Półwyspie” z Wierzby k. Rucianego Nida i najwyżej oceniono właśnie ich „Mazurską zupę rybną”.
Nie mniej atrakcyjny okazał się Konkurs Gotowania Zupy Rybnej – Warmińsko-Mazurski Kociołek Rybny, w którym zmierzyły się ekipy złożone z samorządowców oraz kucharzy. Najlepszą zupę rybną ugotowała i tym samym zdobyła Puchar Marszałka Województwa Warmińsko-Mazurskiego ekipa ze Starostwa Powiatowego z Ełku.
Dla dzieci przygotowano zawody spławikowe, w których najmłodsi wędkarze zmagali się w łowieniu ryb z pomostu. Cała impreza odbyła się w formie pikniku, podczas którego jedną z atrakcji był także konkurs łapania pstrągów.
Organizatorem imprezy był Samorząd Województwa Warmińsko – Mazurskiego oraz Hotel Anders.Celem imprezy i odbywających się w jej ramach konkursów było kultywowanie, propagowanie i pogłębianie wiedzy o tradycjach kuchni regionalnej Warmii, Mazur i Powiśla oraz promocja restauracji, zakładów gastronomicznych, gospodarstw agroturystycznych i przetwórców z regionu, jak również doskonalenie umiejętności zawodowych kucharzy.
Dziękujemy sponsorom, którzy pomogli zorganizować imprezę, można na nich zawsze liczyć i są to firmy: J.J. Darboven, Diversey, Gronex, Oerlamens, Robot Coupe, Broil King, Prymat, Pepsi, Żywiec, Północna Grupa Narzędziowa i Stiga.