Kulinarne zmagania na II Regionalnym Święcie Ryby

Opublikowano: 10-06-2010

W ramach II Regionalnego Święta Ryby, w dniu 5 czerwca 2010 roku, na plaży Hotelu Anders w Starych Jabłonkach odbył się II Konkurs Kulinarny na Najlepszą Potrawę Rybną Warmii,  Mazur i Powiśla. W ramach tego konkursu  przyznane zostały nagrody w kategoriach: „Regionalne  Danie ze Szczupaka” oraz „Regionalna Zupa Rybna”.

swieto_ryby_rell004.jpg



W szranki stanęło 14 ekip kucharskich z najlepszych restauracji Warmii i Mazur. W tym:

– Siedlisko na Półwyspie, Wierzba k. Rucianego Nidy

– Restauracja „Krys-Stan”, Olsztyn

– Smażalnia „Sandacz” , Olsztyn

– „Młyn pod Mariaszkiem”, Młyn Idzbarski

– Zajazd RADO, Wierzbiny

– Bar „U  Michała”, Olsztyn

– Karczma „Nad Sandelą”, Lubawa

– Gospodarstwo Agroturystyczne „Kalinówka” w Ostródzie

– Karczma Warmińska, Gietrzwałd

– Dom Restauracyjny „U Wokulskiego”, Ostróda

– Zajazd „U Leszka” , Bartąg

– Gospoda w Skansenie, Olsztynek

swieto_ryby_rell002.jpg swieto_ryby_rell003.jpg

Jury nie miało łatwego wyboru, oceniano przede wszystkim smak potraw i ich tradycyjne przygotowanie. Najlepszą potrawą rybną w kategorii „Regionalne Danie ze Szczupaka” okazało się danie przygotowane przez „Siedlisko Na Półwyspie” z Wierzby k. Rucianego Nida, a były to „Mazurskie klopsiki rybne ze szczupaka w sosie z wędzonym boczkiem”.

swieto_ryby_rell008.jpg

W kategorii Regionalna Zupa Rybna zwyciężyła również ekipa „Siedliska Na Półwyspie” z Wierzby k. Rucianego Nida i najwyżej oceniono właśnie ich „Mazurską zupę rybną”.

swieto_ryby_rell007.jpg swieto_ryby_rell009.jpg

Nie mniej atrakcyjny okazał się Konkurs Gotowania Zupy RybnejWarmińsko-Mazurski Kociołek Rybny, w którym zmierzyły się ekipy złożone z samorządowców oraz kucharzy. Najlepszą zupę rybną ugotowała i tym samym zdobyła Puchar Marszałka Województwa Warmińsko-Mazurskiego ekipa ze Starostwa Powiatowego z Ełku.

swieto_ryby_rell006.jpg

Dla dzieci przygotowano zawody spławikowe, w których najmłodsi wędkarze zmagali się w łowieniu ryb z pomostu. Cała impreza odbyła się w formie pikniku, podczas którego jedną z atrakcji był także konkurs łapania pstrągów.

swieto_ryby_rell001.jpg

Organizatorem imprezy był Samorząd Województwa Warmińsko – Mazurskiego oraz Hotel Anders.Celem imprezy i odbywających się w jej ramach konkursów było kultywowanie, propagowanie i pogłębianie wiedzy o tradycjach kuchni regionalnej Warmii, Mazur i Powiśla oraz promocja restauracji, zakładów gastronomicznych, gospodarstw agroturystycznych i przetwórców z regionu, jak również doskonalenie umiejętności zawodowych kucharzy.

swieto_ryby_rell012.jpg  swieto_ryby_rell005.jpg

Dziękujemy sponsorom, którzy pomogli zorganizować imprezę, można na nich zawsze liczyć i są to firmy: J.J. Darboven, Diversey, Gronex, Oerlamens, Robot Coupe, Broil King, Prymat, Pepsi, Żywiec, Północna Grupa Narzędziowa i Stiga.

swieto_ryby_rell010.jpg    swieto_ryby_rell011.jpg