Bulion rybny z łososiem norweskim
Opublikowano: 14-06-2010
Składniki dla 4 osób:
500 g łososia norweskiego filet trym E (LIMITO)
200 g cukini
150 g marchwi
1 średnia cebula
1 cytryna
świeże zioła: koperek, tymianek, kolendra
wywar rybny lub jarzynowy
sól
pieprz
1 liść laurowy
1 łyżka oliwa
Cebulę obrać i posiekać. Rozgrzać oliwę w rondelku, zeszklić cebulę. Dodać sól, pieprz oraz liść laurowy. Zalać wywarem i doprowadzić do wrzenia, gotować. Marchew obrać, pokroić w słupki, włożyć do wywaru. Świeży lub rozmrożony filet z łososia bez skóry pokroić w grubą kostkę, umieścić w wywarze. Gotować powoli na małym ogniu. Pod koniec dodać pokrojone kawałki cukini. W razie potrzeby przyprawić solą, pieprzem, wyciśniętym sokiem z cytryny. Regulować smak świeżymi ziołami, których również użyć do dekoracji.
Autorem przepisu jest:
Rafał Targosz
Ambasador Kulinarny marki LIMITO
Szef Kuchni Hotelu UNICUS w Krakowie