Roladki z łososia ze szpinakiem w sosie kaparowym – LIMITO
Opublikowano: 14-06-2010
Składniki na 4 osoby:
800 g fileta z łososia trym E (LIMITO)
4 pęczki szpinaku świeżego lub 500 g mrożonych liści szpinaku
kapary w zalewie
1 łyżka masła
1 łyżka mąki
250 ml wywaru jarzynowego
1 cytryna
oliwa
olej
100 ml śmietany 30%
sól
pieprz
gałka muszkatołowa
2 ząbki czosnku
cukier
świeże zioła do dekoracji
Z fileta z łososia wyciąć równej wielkości fileciki, przyprawić solą, pieprzem, delikatnie skropić oliwą, odstawić w chłodne miejsce. Szpinak świeży wypłukać i odciąć korzonki, mrożony rozmrozić. Włożyć do rondelka z masłem, przyprawić solą, pieprzem i szczyptą gałki muszkatołowej i pokrojonym w plasterki czosnkiem. Dusić około 5 minut, odstawić do wystudzenia. Piekarnik rozgrzać do temp. 180ºC. W międzyczasie przygotować sos: masło rozpuścić w rondelku, dodać mąkę, dokładnie wymieszać z roztopionym masłem, mieszając dodać wywar i gotować do zgęstnienia. Dodać odsączone z zalewy kapary, sok z cytryny do smaku, przyprawić solą i pieprzem. Dodać śmietanę, gotować jeszcze około 2 minut.
Na filecikach z łososia umieścić odsączony szpinak i zrolować tak, aby mięso ryby zachodziło na siebie. Ułożyć na natłuszczonej blasze do pieczenia. Łączenie roladki powinno znajdować się na dole. Zapiekać około 10 minut. Podawać z sosem kaparowym, plasterkami cytryny i pieczonymi pomidorkami cherry.
Autorem przepisu jest:
Rafał Targosz
Ambasador Kulinarny marki LIMITO
Szef Kuchni Hotelu UNICUS w Krakowie