Hrvatska kuhinja?czyli Karol Okrasa gotuje po chorwacku
Opublikowano: 14-06-2010
W niedzielne popołudnie 14 czerwca w hotelu Galop w Zielonce odbyła się kolejna fascynująca podróż Karola Okrasy w poszukiwaniu najrozmaitszych smaków. Po gorących klimatach, jakie Karol zaserwował nam w trakcie wieczoru z kuchnią RPA, sprezentował zgromadzonym Gościom wycieczkę nieco bliżej, jednakże w miejsce równie egzotyczne….czyli do Chorwacji.
Wieczór otworzył oficjalnie ambasador Chorwacji Ivan Del Vechio, który, jak widać, już po krótkim pobycie w Polsce zaprzyjaźnił się z naszymi barwami narodowymi.
Wieczór tradycyjnie poprowadziła para moderatorów: Agnieszka Frykowska oraz Marek Wysocki. W roli chorwackiego eksperta wystąpliła Tanja Kusanović, Chorwatka ucząca w American School of Warsaw i mieszkająca w Polsce od ponad 10 lat. W rozmowie z Karolem podzieliła się ciekawostkami dotyczącymi kultury oraz mentalności Chorwatów i oczywiście ich kulinarnych tradycji .
Usłyszeliśmy o wspaniałych świeżych makrelach, doskonałym serze twarogowym uwielbianym przez Chorwatów i oczywiście o oliwkach. Karol rozpoczął przygotowywanie pierwszego dania, czyli zupy rybnej z pieczoną papryką oraz aglio olio .
Zanim Goście mieli okazję posmakować tejże wyjątkowej zupy, wieczór zaszczycili swą obecnością zawodnicy reprezentacji Chorwacji w piłce ręcznej – aktualni Wicemistrzowie Świata i Europy.
Niespodzianką tego wieczoru stał się występ zespołu Yaroslav. Skoczne rytmy muzyki bałkańskiej rozbawiły nie tylko Gości, ale przede wszystkim reprezentację Chorwacji, która po porażce z naszymi piłkarzami ręcznymi odzyskała wyśmienity humor.
Po atrakcji muzycznej na Gości czekały również przeżycia wizualne i występ Agnieszki Marczak,
uczestniczki programu Mam Talent, która wprawiła wszystkich w zdumienie swymi akrobacjami.
Po takich emocjach nie pozostało nic innego jak rozpocząć przyrządzanie drugiego dania dnia – łososia pieczonego w sosie vinaigrette, na gulaszu z bakłażana z pastą ajvar i pieczonymi ziemniakami. W międzyczasie na scenie pojawiła się znana wszystkim wielka postać sceny kabaretowej – Waldemar Ochnia, który imitując wypowiedzi polskich polityków rozbawił Gości do łez.
Zanim Karol Okrasa pożegnał zgromadzonych Gości, zapraszając na kolejne cykle podróży kulinarnych, na scenie miały miejsce dwa ciekawe wydarzenia. Trener reprezentacji Chorwacji, Slavko Goluza, przekazał pamiątkowy album ambasadorowi Chorwacji w Polsce, Ivanovi Del Vechio, dziękując jednocześnie za wspólny wieczór. Zaraz po tym Burmistrz Ząbek, Robert Perkowski, wręczył nagrodę uznania za dotychczasowe osiągnięcia szefowi Kuchni Hotelu Galop w Zielonce, Arturowi Świerżewskiemu.
Goście natomiast w wyśmienitych humorach mogli dalej delektować się specjałami wieczoru w rytm „hrvatskih pjesama”, czyli skocznych hitów muzyki chorwackiej.