Rewolucja w smaku: słodkie oliwki

Opublikowano: 16-06-2010

Na światowym rynku pojawiła się całkowita nowość. Niemiecka firma Kattus wprowadziła do sprzedaży oliwki o słodkim smaku.

slodka_oliwka001.jpg

W jej ofercie znalazły się 4 odmiany tego niespotykanego rarytasu:

– słodkie oliwki z rodzynkami w syropie rumowym

– słodkie oliwki w syropie karmelowym

– słodkie oliwki z migdałami

– tatar ze słodkich oliwek z miodem

oliven_sortiment.jpg

To całkowicie nowa odsłona tradycyjnych oliwek traktowanych dotychczas jako dodatek do wytrawnych dań.

Teraz oliwki mogą wystąpić na naszych stołach w całkowicie nowej roli – jako składnik deseru. Słodkie oliwki możemy wykorzystać na wiele sposobów: jako przekąskę, pomysłowy deser np. z bitą śmietaną, albo jako dodatek do potrawy.

Ten nowy smakołyk doskonale nadaje się do słodkich naleśników, musów, ciasteczek czy muffinów.Producenci polecają dodać go również do letniej sałatki. Ciekawym pomysłem jest również użycie słodkiego wariantu oliwki do dekoracji drinków i koktajli. Wszystkie propozycje to z pewnością zupełnie nowe smakowe doznania.



Wszystkie słoiczki z 4 odmianami słodkich oliwek zawierają około 230g produktu i kosztują ok. 3 Euro.

Produkt nie jest jeszcze dostępny na polskim rynku, ale warto rozejrzeć się za nim podczas wakacyjnych podróży za granicę. 

fot.Kattus