Konferencja podsumowująca XIX Ogólnopolski Konkurs Win, Miodów Pitnych i Wyrobów Winiarskich pod patronatem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi
Opublikowano: 21-06-2010

Podsekretarz stanu Artur Ławniczak był gościem honorowym podczas konferencji prasowej podsumowującej XIX Ogólnopolski Konkurs Win, Miodów Pitnych i Wyrobów Winiarskich zorganizowany przez Krajową Radę Winiarstwa i Miodosytnictwa.
Konkurs ten od wielu lat odbywa się pod patronatem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
W Konkursie wzięło udział 14 przedsiębiorstw, przedstawiając do oceny 88 próbek win, miodów pitnych i pozostałych wyrobów winiarskich.
Głównym celem konkursu jest podnoszenie jakości oraz przybliżanie konsumentom m.in. krajowych wyrobów winiarskich takich jak wina owocowe, miody pitne czy inne wyroby winiarskie. Produkty te cieszą się coraz większym uznaniem zarówno na krajowym jak i zagranicznym rynku. Niektóre z zakładów rozpoczęły również produkcję wysoko cenionych win owocowych ekologicznych.
Podczas konkursu zgłoszone produkty zostały podzielone na 15 grup. Oceniana była ich klarowność, barwa, aromat i smak.
Grand Prix konkursu zdobył miód pitny Półtorak Piasecki firmy Mazurskie Miody Bogdan Piasecki.
Podczas spotkania zaprezentowano również miody pitne wpisane na listę unijnych produktów oznaczonych znakiem Gwarantowana Tradycyjna Specjalność (GTS) świadcząca o ich niezwykle wysokiej jakości i szczególnym wkładzie w europejskie dziedzictwo.
Źródło: minrol.gov.pl