Smak Londynu odkryty!
Opublikowano: 24-06-2010
Degustacje na małych talerzykach stały się obowiązującym trendem. Restauratorzy przygotowali specjalne menu łącznie ze swoimi popisowymi daniami prezentując tym samym swoje kulinarne talenty, jak i najlepsze, sezonowe składniki. Faworyci Festiwalu, restauracje: Le Gavroche, Theo Randall, Odette’s, Yauatcha oraz The Grill AT The Dorchester serwowały dania w towarzystwie festiwalowych debiutantów, a wśród nich m.in.: restauracja Fitzrovia Sicilian, Mennula, Atul Kochhar’s Colony Bar & Grilloraz The Modern Pantry.
Ogromna ilość artykułów spożywczych oferowanych przez 150 producentów zachęciła również gości festiwalu do pomyślenia o własnych spiżarkach.
Teatr Smaku
Teatr Smaku to miejsce do którego kulinarni wirtuozi Londynu zaprosili publiczność, aby podzielić się z nią wieloma kuchennymi sekretami. Wśród szefów kuchni uczestniczących w forum znaleźli się: Heston Blumenthal, Richard Corrigan z restauracji Bentley, Gary Lee z The Ivy, Giorgio Locatelli oraz szefowie z Bocca di Lupo i J Sheekey.
Smak Malezji
Kuchnia Malezji 2010 to całoroczny program promujący malezyjską kuchnię w Londynie i całej Wielkiej Brytanii. Londyn to miejsce, w którym działa ponad 40 malezyjskich restauracji serwujących szeroki wybór regionalnych, tradycyjnych i współczesnych potraw tamtejszej kuchni.
Aby zaznaczyć ten trwający cały rok program, MATRADE ( Korporacja Rozwoju Handlu Zagranicznego Malezji) stała się gospodarzem sekcji Smak Malezji na Festiwalu Taste of London, zapraszając gości do odkrycia smaków i aromatów trzech najlepszych Malezyjskich restauracji w Londynie: Awana, Satay House oraz Tukdin Flavours of Malaysia.
Pokazy gotowania na żywo, kącik parzenia herbaty i cocktail bar ze świeżymi owocami w jeszcze większym stopniu umożliwiły poznanie smaków tego azjatyckiego państwa.
Cuisine D’Amour z Peugeot’em RCZ
Peugeot świętował swoje 200 urodziny na wspaniałym stanowisku Cuisine D’Amour, gdzie najlepsi szefowie kuchni i eksperci z branży raczyli zmysły publiczności serią kulinarnych pokazów.
Kuchnia Smaku
Odwiedzający byli również zabawiani przez znakomitych gastronomów na stoisku Taste Kitchen, sponsorowanym przez firmę Waitrose, na którym odbywały się pokazy prezentujące jak przygotować oryginalne i zachwycające potrawy przy użyciu najlepszej jakości składników.
Smak Wina
Po sukcesie swojej premiery podczas festiwalu Taste of Christmas 2009 (Smak Świąt 2009), specjalna sekcja z degustacją wina – Taste WIne – pojawiła się również na festiwalu Taste of London 2010. Miłosnicy wina zostali zaproszeni do degustacji szerokiej gamy rodzajów win przy asyście ekspertów, którzy dzielili się ze wszystkimi swoja wiedzą i pasją.
Laurent-Perrier Champagne Masterclass
Goście festiwalu zostali również zaproszeni do uczestniczenia w prestiżowym show – Laurent-Perrier Champagne Masterclass, podczas którego Nigel Barden przedstawił zgromadzonemu audytorium ekskluzywnego szampana i dobrał do niego wysublimowane potrawy.
Festiwal Taste of London 2010 w liczbach:
– 50 tys. gości, 200 tys. zamówionych dań przez 4 dni
– 40 najlepszych restauracji i 360 pracowników
– w sumie 9 gwiazdek Michelin
– ponad 200 pokazów szefów kuchni
– ponad 30 tys. napełnionych kieliszków wina
– ponad 12 tys. sprzedanych kufli piwa
fot. Taste of London 2010
***
Taste of London, in partnership with British Airways, served up dishes from 40 of the capital’s most acclaimed restaurants allowing visitors the chance to sample quality cuisine from around the world. Joined by 150 speciality food and drink producers and numerous celebrity chefs, Taste of London is the foodie event of the season.
Small plate dining was the order of the day as restaurants created special menus including signature dishes to showcase top culinary talent as well as seasonal and premium ingredients. Taste of London favourites such as Le Gavroche, Theo Randall, Odette’s, Yauatcha and The Grill at The Dorchester served up dishes alongside a crop of newcomers including Fitzrovia Sicilian restaurant, Mennula, Atul Kochhar’s Colony Bar & Grill and Anna Hansen’s The Modern Pantry.
Taste of London’s plethora of food and drink producers also encouraged guests to think of their own larders with 150 concessions including chocolatier and all-round cocoa magician Paul A. Young, venerable butchers Allens of Mayfair, top tipples from Rekorderlig cider and Nyetimber’s best of British fizz to name just a few.
Taste Theatre
The Taste Theatre, in partnership with AEG, was where London’s culinary greats invited audiences to share their secrets within an intimate and interactive forum. Chefs included Heston Blumenthal, Bentley’s Richard Corrigan, The Ivy’s Gary Lee, Giorgio Locatelli and chefs from Bocca di Lupo and J Sheekey.
Taste of Malaysia
Malaysia Kitchen 2010 is a year-long programme celebrating Malaysian cuisine in London and the UK. London alone enjoys over 40 Malaysian restaurants – all of which serve an eclectic array of regional, traditional and contemporary cuisine.
To mark this year long programme, MATRADE (Malaysia External Trade Development Corporation) hosted Taste of Malaysia at Taste of London, inviting visitors to explore the tastes and flavours of three of London’s top Malaysian restaurants: Awana, Satay House and Tukdin Flavours of Malaysia.
Live cooking demonstrations, a teh tarik (tea) lounge, fresh fruit cocktail bar and live performances provided a truly authentic taste of one of Asia’s most diverse countries.
Cuisine D’Amour with Peugeot RCZ
Peugeot celebrated its 200th year anniversary at the fabulous Cuisine D’Amour, where top chefs and industry experts seduced the crowds and stimulated the senses with a series of live cooking demonstrations.
Taste Kitchen
Visitors were entertained by top gastronomes at the Taste Kitchen, sponsored by Waitrose, with demonstrations on how to prepare original and exciting dishes using top quality ingredients.
Taste Wine
Following a phenomenally successful launch at Taste of Christmas 2009, wine tasting returned with Taste Wine at Taste of London 2010. Wine lovers were invited to sample a wide range of old and New World wines in small groups, with experts on hand to share their knowledge and passion.
Laurent-Perrier Champagne Masterclass
Visitors were invited to splash out and attend a prestigious Laurent-Perrier Champagne Masterclass in association with Daylesford Organic, where food and drink presenter Nigel Barden guided guests through a range of fine quality champagnes paired with some delicious tastings from Daylesford Organic.
Restaurants at Taste London 2010
Almeida ? Asia de Cuba ? Benares ? Bentley’s Oyster Bar & Grill ? Busaba Eathai ? Club Gascon ? Colony Bar & Grill ? Dinings ? Fino ? Gaucho ? L’Anima ? Launceston Place ? Le Gavroche ? Le Pont de la Tour ? Maze ? Mennula ? Min Jiang ? Odette’s ? Refettorio ? Restaurant Sauterelle ? Rhodes Twenty Four ? Sake No Hana • Salt Yard ? Tamarind ? The Cinnamon Club ? The Grill at The Dorchester ? Theo Randall ?The Modern Pantry ? Tom’s Kitchen ? Trinity • Trishna • Yauatcha ? York & Albany
Taste of Malaysia
Awana • Satay House ? Tukdin Flavours of Malaysia
Chefs at Taste of London 2010
Alfred Prasad, Tamarind ? Anna Hansen, The Modern Pantry ? Antony Worrall Thompson ? Atul Kochhar, Benares & Colony Bar & Grill ? Ben Tish, Salt Yard ? Cass Titcombe, Canteen ? Francesco Mazzei, L’Anima ? Gary Lee, The Ivy ? Gary Rhodes, Rhodes Twenty Four ? Giorgio Locatelli, Refettorio ? Jacob Kennedy, Bocca di Lupo ? Jun Tanaka, Pearl ? Lawrence Keogh, Roast ? Lee Bennett, Le Pont de la Tour ? Michel Roux Sr. ? Nic Watt, Roka ? Richard Corrigan, Bentley’s Oyster Bar & Grill ? Silvena Rowe, Baltic ? Theo Randall, Theo Randall ? Tim Hughes and Richard Kirkwood, J Sheekey ? Tom Aikens, Tom’s Kitchen ? Tristan Welch, Launceston Place ? Vivek Singh, The Cinnamon Club ?
Sponsors
British Airways ? Waitrose ? Peugeot ? AEG Electrolux ? Laurent-Perrier ? Malaysia Kitchen for the World ?
fot. TASTE OF LONDON 2010