Martini Asti ponownie z medalem
Opublikowano: 25-06-2010

W Konkursie wzięło udział 14 przedsiębiorstw, przedstawiając do oceny 88 próbek win, miodów pitnych i pozostałych wyrobów winiarskich. Krajowa Rada Winiarstwa i Miodosytnictwa przyznała Złoty Medal dla włoskiego wina musującego Martini Asti oraz po Srebrnym Medalu dla win musujących Martini Brut i Martini Rose.
Głównym celem konkursu jest podnoszenie jakości oraz przybliżanie konsumentom m.in. wyrobów winiarskich. Produkty te cieszą się coraz większym uznaniem zarówno na krajowym jak i zagranicznym rynku.
Podczas konkursu zgłoszone produkty zostały podzielone na 15 grup. Oceniana była ich klarowność, barwa, aromat i smak.
Wina musujące Martini są dostępne w Polsce w 3 rodzajach:
Martini Asti DOCG – białe, włoskie wino musujące. Słodki smak zawdzięcza najlepszym winogronom szczepu Moscato Bianco, rosnącym w regionie Asti w Piemoncie. Martini Asti wyróżnia się idealnym balansem aromatu i wspaniale skomponowanym harmonijnym delikatnym smakiem owoców. Martini Asti najlepiej smakuje z deserami, świeżymi owocami, serami, wędzonym łososiem oraz kawiorem
Martini Brut – białe, włoskie, wytrawne wino musujące. Martini Brut idealnie uzupełnia posiłek, składający się z owoców morza, skorupiaków, kawioru lub innych lekkich, wykwintnych dań. Smak i aromat Martini Brut – wzmaga apetyt.
Martini Rose – półwytrawne, włoskie wino musujące. Martini Rose ma wyjątkowy, bardzo ostatnio popularny – różowy kolor. Winogrona, służące do produkcji Martini Rose, pochodzą m.in. z Piemontu , Apulii i Veneto. Martini Rose pasuje najlepiej jako aperitif lub do sałatek, przekąsek, ryb, owoców morza oraz serów.
Wyłącznym dystrybutorem win musujących Martini (Martini Asti, Martini, Brut i Martini Rose) jest Bacardi-Martini Polska Sp. z o.o.