Noc w winnych piwniczkach w Południowym Tyrolu

Opublikowano: 25-06-2010

wine_cellar_night001.gifDrzwi otwarte i rozkoszowanie się prawdziwym winem: 12 czerwca odbyła się „Noc Piwniczek” – niepowtarzalne wydarzenie dające możliwość wglądu w piwniczki, beczki i butelki na południowo-tyrolskiej Ulicy Win.

Uczestnicy imprezy mieli okazję degustować doskonałe wina z regionu, wziąć udział w wielu atrakcjach organizowanych pod tradycyjnymi sklepieniami piwniczek i osobiście poznać najlepszych producentów wina.

titelbild-ndk_web.jpg nachtdkeller52-web.jpg

32 niepowtarzalne doświadczenia w ciągu jednej nocy: „ Noc Piwniczek”to najważniejsze wydarzenie jak i finałowe święto czterotygodniowego festiwalu wina „Vino in Festa” odbywającego się w Południowym Tyrolu we Włoszech.

1249491_cellar_bodega_4.jpg12 czerwca 2010 łącznie 32 winne piwniczki na południowo-tyrolskim szlaku wina otworzyło swoje drzwi dla odwiedzających, odkrywając swoje najpilniej strzeżone tajemnice. Na czas tylko jednej nocy, goście mogli wejść do piwniczek najlepiej znanych producentów wina z Południowego Tyrolu, które w innych okolicznościach są zawsze zamknięte dla publiki.

Oprócz degustacji win, tej nocy można było też zakosztować kulinarnych specjałów z regionu, jak również posłuchać muzyki na żywo.

Podczas „Nocy Piwniczek” wszyscy dobrze się bawili, smakowali wyborne wina i zdobyli cenną wiedzę o produkcji wina. Za 32 drzwiami piwniczek mieli okazję dokonać wielu nowych odkryć. Mogli się np. dowiedzieć, że historyczna piwniczka rodziny Walch, usytuowana w centrum miejscowości Tramin należała kiedyś do jezuickiego klasztoru. A oprócz unikalnych ręcznie rzeźbionych beczek,  produkowany tam Gewürztraminer rozsławił tę winnice na całym świecie. Na tę noc przygotowano również specjalne wino.

443066_.jpg    612069_wine.jpg

O godz. 16 rozpoczęła się wycieczka z przewodnikiem po winnicy Terlan, podczas której goście mogli spróbować specjalnych win z tej miejscowości, delektując się również lokalnymi, domowymi smakołykami.

443067_.jpgW winnej piwniczce Klosterhof odbyła się degustacja czerwonego burgunda. Natomiast fani białego burgunda mogli zasmakować w tym szlachetnym winie w piwniczce St.Pauls, gdzie zostali również uraczeni niesamowitym risotto, które doskonale pasowało do wina.

Sklepienia piwniczki z XII wieku stały się miejscem degustacji win pochodzących z winnicy Clemens Waldthaler. Tutaj goście mogli częstować się doskonałymi winami słuchając koncertu zespołu „Bichl-Musi”.

Dla kontrastu można było również degustować wina w nowo wybudowanej piwniczce winnicy Tramin.

Różnorodność i prestiż historycznych jak i nowoczesnych piwniczek spowodowała, że „Noc Piwniczek” stała się ważnym wydarzeniem dla miłośników i entuzjastów wina. Możliwość osobistego porozmawiania z producentami wina pozwoliła uczestnikom dowiedzieć się więcej o tradycji produkcji wina w Południowym Tyrolu.

Więcej informacji o wydarzeniu: www.suedtiroler-weinstrasse.it

***

A NIGHT IN THE SOUTH TYROLEAN WINE CELLARS

Open doors and true wine enjoyment: The “Night of the Cellar” on June 12, 2010 offered unrivalled insight into cellars, barrels and bottles along the Südtiroler Weinstraße. Visitors could taste the best wines of the region, experience events under traditional vaulted ceilings and personally get to know master vintners

32 extraordinary wine experiences in one single night: the “Night of the Cellar” was both the highlight, as well as the final celebration of the four-week wine festival ‘Vino in Festa’. On June 12, 2010 a total of 32 wine cellars on the South Tyrolean Wine Route opened their doors, allowing a special glimpse into their most private sphere. For just one night, visitors were allowed into the otherwise, strictly prohibited cellars of some of South Tyrol’s best known wine producers.

Besides fine wine tasting, the event also emphasized regional culinary specialties, live-music and so much more. The variety and flair of both historic and modern vaulted cellars made the “Night of the Cellar”a highlight for wine lovers and enthusiasts. Private conversations with wine producers provided opportunities for the public to learn more about the century-old wine making tradition in South Tyrol.

The “Night of the Cellar” offered the public a unique opportunity to feast, taste and gain first-hand wine making knowledge. Behind 32 doors, they had the occasion to make amazing discoveries. For example, the historical vaulted cellar of the Walch family, located in the village center of Tramin, once belonged to a Jesuit monastery. And in ad-dition to the cellar’s unique hand carved wooden barrels, its authentic Gewürztraminer has made the wine cellar world famous. A special wine has even been produced es-pecially for this night and abundant wine tasting was on the program.

And beginning at 4pm, the Terlan Winery was offering a guided tour of the new “Terlan Wine Trail”,followed by wine tasting of some special wines from the village while savoring some local homemade culinary delicacies. At the barrique cellar of the Klosterhof Wine Cellar, guests could look forward to a special red burgundy wine tasting event.

From 5pm – 7pm, every Klosterhof vintage was available for detailed tasting and discussion. Fans of white burgundy wines could get their money’s worth at the St. Pauls Wine Cellar, and they were treated to an amazing risotto that accompanies the wine just perfectly. Vaulted cellar ceilings, dating back to the 12th century, created a historic backdrop for wine tasting at the Clemens Waldthaler Winery. Here guests could taste noble wines while enjoying the live sounds of “Bichl-Musi”, a group from the Vinschgau area. Fi-nally, as a contrast to the old and historic, visitors were impressed by wine tasting at the newly built cellar at the Tramin Winery. 

More info: www.suedtiroler-weinstrasse.it