Wiedeński Festiwal Kulinarny

Opublikowano: 29-06-2010

W wielu miastach i stolicach państw europejskich organizowane są jarmarki i kulinarne festiwale. W tę tendencję wpisuje się również Wiedeń. W dniach 7-9 maja odbył się tam Vienna Culinary Festival, na którym swoje produkty zaprezentowało ponad 150 producentów artykułów żywnościowych z całej Austrii. Wydarzenie przyciągnęło wielu miłośników kulinariów.

vienna_erbe002.jpg

Jedzenie, picie i savoir vivre – najlepsi austriaccy producenci żywności i reprezentanci regionów kulinarnych tego kraju podawali pyszne smakołyki takie jak wołowe klopsiki, tort Haydntorte, miód o smaku brzoskwini, wiśniowy chutney, ciasteczka z makiem, śliwkowa musztarda, gruszkowe wino deserowe i jabłkowe wino musujące, a to tylko namiastka…. Szefowie kuchni serwowali apetyczne dania tj. smażone placki ziemniaczane, różne warianty pierogów, karmelizowaną kapustę, dania z makaronu, sushi i wiele innych potraw przygotowywanych z jakościowych produktów z austriackich regionów kulinarnych.

vienna_erbe005.jpg

Wśród atrakcji znalazł się m.in. festiwalowy namiot nazwany „uczta dla wszystkich zmysłów”, w którym wiedeńscy floryści, piekarze, cukiernicy i kucharze stworzyli ogromny bukiet, który składał się z wielu małych bukiecików złożonych nie tylko z kwiatów, ale i wykwintnych smakołyków.

vienna_erbe001.jpg

Ponadto odbyły się warsztaty barbecue i degustacje sera. Goście mogli spróbować szczęścia w kole fortuny i wygrać atrakcyjne nagrody. Dużą popularnością cieszyła się Szkoła Smaku, którą w szczególności polubiły dzieci.

Miasto Wiedeń zorganizowało również kulinarne prezentacje.

   vienna_erbe004.jpg      vienna_erbe003.jpg

Stoisko „natürlich Wien”(„naturalnie Wiedeń”) zapraszało gości do degustacji wędzonych ryb, sarniny oraz sarnich kiełbasek, które podawano z wybornym winem z Wiedeńskiej winnicy – Weingut Wien Cobenzl. Ministerstwo Parków i Ogrodów Wiednia zaprezentowało aromatyczne zioła takie jak oregano, tymianek, bazylia i pietruszka jak również udzielało rad jak je najlepiej pielęgnować we własnym ogródku lub w doniczkach na balkonie.

Znany szef kuchni Martina Willmann przygotowała przepyszne przekąski ze świeżych wiedeńskich składników, przy jej stanowisku można było również spróbować sezonowych owoców i warzyw.

Więcej informacji o festiwalu:

www.kulinarisches-erbe.at

www.wien-event.at

www.genuss-festival.at

******

Vienna Culinary Festival, 7 to 9 May 2010

More than 150 agricultural producers and food manufacturers from all over Austria present their fare in the federal capital.

The Kuratorium Kulinarisches Erbe Österreichs (committee for the preservation of the culinary heritage of Austria) and the City of Vienna turn the Stadtpark into a paradise for culinary lovers for the third time this year.

Food, drink and savoir vivre – the best Austrian food manufacturers and representatives of Austria’s culinary regions serve delicious delicacies such as ox meat loaf, Haydntorte cake, apricot cream honey, Cornelian cherry chutney, mousse of white-water samlet, poppy seed confectionary, prune mustard, pear dessert wine and sparkling apple wine, to name but a few. And dedicated chefs serve mouth-watering meals such as pan fried grinded potatoes, variations of dumplings, pan fried black pudding,caramelised cabbage and pasta dish, alpine salmon sushi, freshwater fish confectionary, and much more prepared with the fine products from Austria’s culinary regions.

The world’s biggest Biedermeier bouquet is presented at the festival tent on occasion of Mother’s Day on 7 and 8 May under the topic “a feast for all senses”. Viennese florists, bakers, confectioners andbutchers prepare the huge bouquet that consists of many small bunches of sumptuous delicacies and flowers. The 1,000 individual bouquets are sold for a small donation on Saturday, 8 May at 5pm.

A barbecue workshop and cheese tasting, organised by the association of cheese sommeliers, for children and parents takes place on 9 May at the festival tent. There is also a wheel of fortune where visitors can win instant prizes. The SCHOOL OF TASTING that is so popular in particular with children is situated near the weather house and open daily until 6pm.

Food presentation by the City of Vienna

The “natürlich Wien” (“naturally Vienna”) stand invites you to taste smoked fish, venison and venison sausages produced by the city’s own forest management department served with wine from the Vienna City Winery (Weingut Wien Cobenzl). The Parks and Gardens Department of the City of Vienna presents aromatic herbs such as oregano, thyme, basil and parsley including tips how to best grow them in your own garden or in flower pots on your balcony. The Viennese markets always guarantee fresh, highquality food and have their own stand at the Vienna Culinary Festival. Award-winning chef Martina Willmann prepares delicious small meals with fresh Viennese products at the stand of the Viennese markets, where you can also taste fresh fruit and vegetables of the season.


More information:

www.kulinarisches-erbe.at

www.wien-event.at

www.genuss-festival.at