Festiwal Dobrego Smaku 2010

Opublikowano: 29-06-2010

fds.cd001.jpgW ostatni weekend czerwca w Łodzi na Piotrkowskiej i jej najbliższych okolicach królowała dobra kuchnia i bardzo dobry humor. W restauracjach, kawiarniach i herbaciarniach odbył się 7. Festiwal Dobrego Smaku. Organizatorom zależało by w ten sposób reaktywować ulicę Piotrkowską jako miejsce spotkań w najlepszych restauracjach, kawiarniach i herbaciarniach. Festiwal Dobrego Smaku wytyczył kulinarne szlaki.

fds.cd11001.jpg

Lokale biorące udział w Konkursie na Najlepszą Restaurację Festiwalową, przygotowały dla wszystkich swoich gości specjalne danie festiwalowe w cenie 9 zł. Niewielkie porcje w niskiej cenie miała zachęcić łodzian do spróbowania jak największej ilości festiwalowych dań. Wśród degustujących znalazło się również anonimowe jury, które oceniło smak potrawy, jakość obsługi oraz atmosferę panującą w lokalu. Uczestnicy przemierzając kulinarny szlak mieli okazję odwiedzić również kawiarnie i herbaciarnie. Tam czekał na nich specjalnie przygotowany zestaw festiwalowy w cenie 7 zł.Impreza odbyła się w trzech aktach a aktorów – łodzian nie zabrakło.

fds002.jpg  fds004.jpg

W sobotę 26 czerwca każdy kto chciał sprawdzić swoje zdolności topograficzne, kulinarne i wytrzymałościowe (kawałek drogi był do pokonania) mógł wziąć udział w Kulinarnej Grze Miejskiej zorganizowanej przez Stowarzyszenie Inicjatyw Miejskich Topografie. Dwuosobowe zespoły miały za zadanie obejść w ciągu 3 godzin wszystkie wyszczególnione na mapce festiwalowe lokale. Tam czekały na zawodników krótkie zagadki i różne zadania. Rywalizacja polegała na zebraniu jak największej ilości punktów, w jak najkrótszym czasie. Uczestnicy gry musieli liczyć na swój smak, węch, sprawność no i inteligencję oczywiście.  Na przykład w restauracji Lili, należało odgadnąć z jakich owoców wykonane są trzy musy. Monaco Cafe podała zawodnikom kieliszki z pięcioma syropami, należało używając jedynie zmysłu węchu rozpoznać smak syropów. Natomiast w The Mexican czekało na zawodników nie lada zadanie a mianowicie zaserwowanie sernika w stroju Zorro.

fds017.jpg  fds018.jpg  fds001.jpg

7. edycja Festiwalu to nie tylko konkurs dla restauratorów. Osoby zainteresowane nie tylko degustowaniem, ale i przygotowaniem pysznych potraw mogły wziąć udział w Szkole Dobrego Smaku. W sobotę i niedzielę w andel’s Hotel w ramach Szkoły Dobrego Smaku odbywały się pokazy sztuki kulinarnej. Szefowie kuchni prezentowali sposób przyrządzania różnych dań, angażując uczestników warsztatów w ich przygotowania. Przygotowywane były potrawy kuchni francuskiej i fusion oraz przystawki bankietowe i desery na bazie alkoholi.

fds022.jpg  fds019.jpg  fds021.jpg

Prezentacje kulinarne dla uczestników przygotowali: Constant Michel Labarre – mistrz kuchni francuskiej, przewodniczący Akademii „Bocuse d’Or Team Poland”, Mirosław Jabłoński szef kuchni andel’s Hotel Łódź, Marek Widomski członek Fundacji Klub Szefów Kuchni, założyciel Krakowskiej Kuźni Kulinarnej oraz Arkadiusz Nuszczyński – szef kuchni hotelu Focus.

fds003.jpg

W niedzielę na wieczornej gali organizatorzy ujawnili jurorów, którzy oceniali łódzkie lokale. Nastąpiło zatem rozstrzygnięcie Konkursu na Najlepszą Restaurację Festiwalową oraz wręczenie nagród.

fds012.jpgW tajemniczym jury znaleźli się:

– Constant Michele Labarre – przewodniczący

– Monika Karolczak (Urząd Miasta Łodzi)

– Piotr Wesołowski

– Anna Wisniewska – Grabarczyk

– Mirosław Jabłoński

– Joanna Ochniak

– Łukasz Bogdan 



I miejsce zajęła restauracja Lili
, statuetkę Juliana Tuwima na ławeczce odebrała właścicielka Liliana Filipiak. Jest to pierwsza nagroda dla  tej młodej stażem restauracji, gdyż Liliobecna jest na kulinarnej mapie Łodzi od 21 grudnia 2009.

fds005.jpg  fds006.jpg  fds016.jpg

Lili to klimatyczna restauracja w części starej fabryki Ramischa. To z jednej strony miejsce gdzie można znaleźć polską kuchnię, a z drugiej wariacje potraw z różnych zakątków świata. Kosztowanie wyjątkowych potraw umilają dźwięki spokojnej muzyki. Całość dopełniają misternie zaaranżowane wnętrza.

Zapraszamy na ul. Roosvelta 10.

fds014.jpg  fds010.jpg

II miejsce zajęła restauracja Tradycja. Restauracja serwuje dania kuchni polsko – żydowskiej. Wnętrze lokalu utrzymane jest w klimacie lat 20. i 30. XX wieku. Meble, obrazy i dodatki dekoracyjne pochodzą z tamtego okresu i odtwarzają klimat dawnych łódzkich mieszczańskich domów.

Zapraszamy na ul. Sienkiewicza 47

fds013.jpg  fds009.jpg

III miejsce zajął Piotrkowska Klub Zieliński i Syn.
Połączenie stylu XIX-wiecznej Łodzi z modernizmem powoduje, że wnętrze to jest uważane za jedno z bardziej oryginalnych w mieście. Szkło, metal, subtelne meble i stiuki, kaflowy piec, zdjęcia przedwojennej Łodzi i dwupiętrowy ogródek – to wszystko można spotkać w jednym miejscu, na Piotrkowskiej 97. Klub jako jeden z nielicznych restauracji w Polsce, należy do organizacji SLOW FOOD, propagującej zdrowe żywienie i „ochronę praw do smaku” 

Zapraszamy na ul. Piotrkowską 97

fds015.jpg

Spacerując po Piotrkowskiej w słoneczną sobotę odwiedziłam każdy z 23 lokali. Nie byłam w stanie spróbować wszystkich potraw festiwalowych ale nie to akurat było dla mnie istotne. Chciałam poczuć klimat danego miejsca, zobaczyć jego duszę, posłuchać reakcji gości.

Myślę, że najlepszą oceną Festiwalu Dobrego Smaku są słowa, które usłyszałam od rodowitych Łodzian – to świetny pomysł na promocję, nie mieliśmy pojęcia, że są takie miejsca w Łodzi i od dzisiaj będziemy zaglądać do niektórych herbaciarni i restauracji :).

ZESTAW FESTIWALOWY W KAWIARNIACH I HERBACIARNIACH:

  fds.fds016.jpg

1. Herbaciarnia Niebieskie Migdały

ZESTAW FESTIWALOWY: Herbata Rooibos "Niebieskie Migdały" oraz ciasto czekoladowe z

jabłkami, czekoladą, cynamonem i skórką pomarańczową

2. Dwa Księżyce

ZESTAW FESTIWALOWY: Herbata mrożona lub zwykła oraz ciasteczka księżycowe

fds.fds012.jpg  fds.fds002.jpg

3. Owoce i Warzywa

ZESTAW FESTIWALOWY: Ciabatta z pesto, mozzarellą, szynką szwarcwaldzką, pomidorkiem

koktajlowym i rukolą oraz kawa zbożowa

4. Art CaffeZESTAW FESTIWALOWY: Kawa Cafe Art oraz szarlotka z gałką lodów śmietankowych

fds.fds013.jpg  fds.fds014.jpg  fds.fds009.jpg

5. Herbaciarnia Przy Kominku

ZESTAW FESTIWALOWY: Karmelowiec

fds.fds001.jpg  fds.fds004.jpg

6. Fresco Cafe

ZESTAW FESTIWALOWY: Kawa po amerykańsku i pomarańczowo- migdałowa muffinka

7. HORT-CAFEZESTAW FESTIWALOWY: Deser lodowy w misce waflowej (2 gałki lodów, bita śmietana, owoce,

polewa czekoladowa lub owocowa, piórko waflowe)

fds.fds003.jpg  fds.fds016.jpg

8. Cafe Verte

ZESTAW FESTIWALOWY: Wiśnie podawane na gorąco z lodami

9. Cukiernia Gałeccy

ZESTAW FESTIWALOWY: Kawa czarna oraz babeczka kajmakowa

10. Monaco Cafe

ZESTAW FESTIWALOWY: Letni naleśnik z serem oraz kawa lub herbata

FESTIWALOWE PROPOZYCJE W RESTAURACJACH:

fds.fds008.jpg  fds.fds007.jpg  fds.fds015.jpg

1. Restauracja Indyjska Ganesh

POTRAWA FESTIWALOWA: Butter Chicken

2. Locanda

POTRAWA FESTIWALOWA: Pieczona przepiórka podana na grzance czosnkowej udekorowana

chrupiącym boczkiem

3. Chłopska IzbaPOTRAWA FESTIWALOWA: Malinowo – miętowe polędwiczki drobiowe

4. Miko Sushi

POTRAWA FESTIWALOWA: Chicken teriyaki roll, polany sosem słodko-ostrym z mango

fds.fds006.jpg  fds.fds005.jpg

5. The Mexican

POTRAWA FESTIWALOWA: Paella de pollo y con mariscos (Paella z kurczakiem i owocami

morza)

6. IRISH PUB

POTRAWA FESTIWALOWA: Pierś kurczaka w kokosowej panierce podana na grillowanym

kozim serze z owocowym sosem

fds.ok006.jpg  fds.ok004.jpg  fds.ok007.jpg

7. Restauracja Łódzki Klub Biznesu

POTRAWA FESTIWALOWA: Wenecka kieszeń drobiowa serwowana na spaghetti z cukinii

8. Piotrkowska Klub Zieliński i Syn

POTRAWA FESTIWALOWA: Kompozycja sałat z kurczakiem i świeżymi owocami

9. Restauracja Satyna

POTRAWA FESTIWALOWA: Pierś z kurczęcia faszerowana rukolą i szynką parmeńską ułożona

na serowo-orzechowym sosie z placuszkiem warzywnym

fds.ok002.jpg  fds.ok003.jpg

10. Restauracja Tradycja

POTRAWA FESTIWALOWA: Pierś kurczaka faszerowana gorgonzolą

11. Restauracja KAMEA

POTRAWA FESTIWALOWA: Spinaci Con Pollo

12. Restauracja&Pub deSki

POTRAWA FESTIWALOWA: Roladka drobiowo-wieprzowa nadziewana szparagami na confi

jabłkowo-chrzanowym

13. Restauracja Lili

POTRAWA FESTIWALOWA: Grillowana pierś z akcentem letnim.

fds.ok005.jpg fds.ok001.jpg

ZAPRASZAM DO GALERII ZDJĘĆ!D.K