Teo Vafidis – Grecja na talerzu
Opublikowano: 30-06-2010
Dzięki temu daję Wam łatwe rozwiązanie do przyrządzenia doskonałego dania – wystarczą świeże zioła i sól morska, abyś stek przyrządził na grillu, patelni, czy w piekarniku. Dla amatorów owoców morza przygotowałem również kalmary całe oczyszczone z głową, zapakowane podobnie jak steki. Równie łatwe do przygotowania są krewetki Hoso Black Tiger 16-20 (całe surowe w pancerzach) w kilogramowych, praktycznych opakowaniach, których nie trzeba od razu rozmrażać w całości, ponieważ krewetki są ułożone w warstwach oddzielonych folią.
Prawdziwa śródziemnomorska uczta nie może się obyć bez mezedes, czyli tradycyjnych przekąsek.
Gotowe do spożycia tsirosalata, ouzomezes, anchovy w oleju i marynowane Okeanos w oliwie z oliwek Extra Virgin zaostrzają apetyt, a wzbogacone ziołami i przyprawami zapewniają niezapomniane doznania kulinarne. Mogą także być znakomitym dodatkiem do sałatek, surówek, kanapek czy zapiekanek.
Równie godnym dla nich towarzystwem są tradycyjne pasty i dipy Pitenis – znakomity dodatek do grillowanych lub surowych warzyw, mięs, ryb lub owoców morza. Oparte na naturalnych składnikach tzatziki, chtypity, tyrosalata, taramosalata, melitzanosalata, zabiorą Was w podróż po greckiej kuchni bazującej na tradycyjnych przepisach i składnikach bez konserwantów.