Teo Vafidis – Grecja na talerzu

Opublikowano: 30-06-2010

Nie musisz wcale wyjeżdżać na wakacje do Grecji, Francji, Włoch czy na Cypr, żeby się delektować frutti di mare. Nie musi to także być bardzo kosztowne. Za pośrednictwem mojej Firmy The Greek Gourmet importuję z greckiej wyspy Korfu steki z rekina Żarłacza Błękitnego, Miecznika i Dentex (Emperor steaks) firmy Montsenigos, pakowane pojedynczo w folię termokurczliwą (220–300g).

teo_produktyzmorza001.jpg teo_produktyzmorza002.jpg

Dzięki temu daję Wam łatwe rozwiązanie do przyrządzenia doskonałego dania – wystarczą świeże zioła i sól morska, abyś stek przyrządził na grillu, patelni, czy w piekarniku. Dla amatorów owoców morza przygotowałem również kalmary całe oczyszczone z głową, zapakowane podobnie jak steki. Równie łatwe do przygotowania są krewetki Hoso Black Tiger 16-20 (całe surowe w pancerzach) w kilogramowych, praktycznych opakowaniach, których nie trzeba od razu rozmrażać w całości, ponieważ krewetki są ułożone w warstwach oddzielonych folią.

teo_produktyzmorza003.jpg teo_produktyzmorza004.jpg

Prawdziwa śródziemnomorska uczta nie może się obyć bez mezedes, czyli tradycyjnych przekąsek.

atzougia_filetro.jpg    gauros_fileto.jpg    ouzomezes_psarikonpa120270.jpg

Gotowe do spożycia tsirosalata, ouzomezes, anchovy w oleju i marynowane Okeanos w oliwie z oliwek Extra Virgin zaostrzają apetyt, a wzbogacone ziołami i przyprawami zapewniają niezapomniane doznania kulinarne. Mogą także być znakomitym dodatkiem do sałatek, surówek, kanapek czy zapiekanek.

m_tzatziki.jpgm_chtypity.jpgm_tirosalata.jpgm_taramosalata.jpgm_melitzanosalata.jpg

Równie godnym dla nich towarzystwem są tradycyjne pasty i dipy Pitenis – znakomity dodatek do grillowanych lub surowych warzyw, mięs, ryb lub owoców morza. Oparte na naturalnych składnikach tzatziki, chtypity, tyrosalata, taramosalata, melitzanosalata, zabiorą Was w podróż po greckiej kuchni bazującej na tradycyjnych przepisach i składnikach bez konserwantów.