Mistrzowie polecają…
Opublikowano: 07-07-2010
MIODOWO-PIKANTNA KARKÓWKA
Autorzy: Przemysław Sinkiewicz; Marcin Kiliński (Hurtownia „REG-DRÓB”) – II miejsce
Składniki na 1 porcję:
plaster karkówki 180g
1/3 szklanki soku z cytryny
1 łyżeczka sosu barbecue lub ketchupu
1 łyżeczka pasty – Primerba prowansalska
3 łyżki miodu
2 łyżki sosu chili
2 łyżki pasty chili z kolendrą
4 ząbki czosnku
1/2 szklanki oliwy z oliwek (może być olej)
1/2 szklanki oliwy z oliwek (może być olej)
Sposób wykonania:
2. Na samym końcu dolewać oliwę tak, aby wszystkie składniki związały sie razem na jednolitą masę.
3. Mięso rozklepać, włożyć do marynaty i zostawić na 12 godzin.
4. Dodatki wedle uznania.
Tuńczyk w asyście szparagów oraz krewetek tygrysich podawany na warzywach grilowanych w sosie cytrynowym oraz redukcji balsamicznej
Autorzy: Marcin Kielek; Rafał Rybak (Wyższa Szkoła Hotelarstwa, Gastronomii i Turystyki w Warszawie – studia magisterskie) – III miejsce
1) Przepis na aromatyczne steki z tuńczyka w ziołowej marynacie
Składniki na 6 porcji:
– 12 steków z tuńczyka
– 3 szklanki oliwy
– sok z 2 cytryn
– 7 ząbków czosnku, rozgniecionych
– po 10 g świeżych, posiekanych ziół: tymianku i bazylii
– sól
– pieprz
Opis przygotowania:
2) Grillowane krewetki
Składniki na 6 porcji:
– 18 krewetek tygrysich
– 4-6 łyżek oliwy z oliwek
– sok z 2 limonek
– sól
– pieprz
– papryka łagodna
– 1 natka kolendry – do smaku
– listki bazylii – do smaku
Opis przygotowania:
3) Szparagi z grilla
Składniki na 6 porcji:
– 24 zielone szparagi
– 7 łyżek oliwy z oliwek
– 2 łyżka soku z cytryny lub octu balsamicznego
– kilka szczypt soli
– 4 ząbki czosnku
– kilka szczypt świeżych ziół
– pieprz
Opis przygotowania:
4) Sos cytrynowy
Składniki na 6 porcji:
– masło – kostka
– liście limety 50 gr.
– trawa cytrynowa 100 gr.
– limonka 3 szt.
– śmietanka 36 % 1 litr
– cytryna 2 szt.
– miód wielokwiatowy
Opis przygotowania :
5) Warzywa grillowane
Składniki na 6 porcji :
– papryka czerwona 2 szt.
– papryka żółta 2 szt.
– bakłażan czarny 2 szt.
– cukinia zielona 2 szt.
– sól
– pieprz
– zioła prowansalskie do smaku
– oliwa 7 lub 8 łyżek
– czosnek parę ząbków
Warzywa myjemy, kroimy, polewamy trochę oliwą, przyprawiamy czosnkiem, solą, pieprzem oraz ziołami prowansalskimi do smaku. Grillujemy parę minut, czasami obracając. Zdejmujemy z grilla, gdy będą miękkie i lekko zrumienione.
SMACZNEGO!