III Mazurski Festiwal Rybny ?Rybkę na zdrowie?
Opublikowano: 12-07-2010
W konkursie wzięło udział 8 ekip. Ich zadaniem było przygotowanie zakąski (wariacje z sandacza), zupy rybnejoraz dania głównego z okonia. Oto lista zespołów, które przystąpiły do konkursu:
1. Restauracja „Spiżarnia” Mikołajki
Joanna Banach
Barbara Drabowicz
Przystawka– Łódeczki z marynowanego sandacza z ziołowymi tostami
Zupa–Rybna z lanymi kluskami
Danie główne–Ruloniki z okonia w szuwarach z jarzyn i ryżem
2. Hotel „Mazur” Mikołajki
Ewekina Piotrowska
Grażyna Ochal
Przystawka– Smażone paluszki z sandacza skropione octem balsamicznym
Zupa–Tradycyjna zupa rybna podana z kolendrą
Danie główne–Filety z okonia w sosie kurkowym z kaszą gryczaną i ziarnami dyni
3. Restauracja „Signor Caffettano”
Wiktoria Sobiech
Marcin Brodzik
Przystawka–Marynowany sandacz w occie-carpaccio
Zupa-Pikantna zupa z Ankony
Danie główne–Okoń w sosie ze śmietany i zielonego pieprzu
4. Hotel „Azzun „ Kromerowo”
Dariusz Ostojski
Dariusz Podsiad
Przystawka–Sandacz gotowany w ziołach na musie jabłkowym
Zupa–Sułtańska ze świeżością pomarańczy
Danie główne–Okoń na gołąbkach gryczanych z orzechowym akcentem
5. Karczma u „Komtura” Wożnice
Andrzej Kurzawa
Marta Nowicka
Przystawka–Sandacz gotowany w winie z ziołami na sosie szampańskim w ramce z grysiku z marchewki i młodego selera zwieńczony limonką i kawiorem
Zupa–Rybaka z Wożnic z dodatkiem miodówki Komtura
Danie główne–Okoń smażony w chruście z warzyw na sosie szpinakowympodany na mozajce z dzikiego ryżu.
6. Restauracja z “Pasją” Mikołajki
Jacek Kaczorowski
Krzysztof Kuliś
Przystawka– Kenele z sandacza podane z sosem tatarskim w akompaniamencie rukoli
Zupa–Zupa rybna z Pasją i cytrusami
Danie główne– Okoń z Wielkich Śniardw podany z buraczkami i sosem kurkowym
7. Wioska Żeglarska „Lady Mary” Mikołajki
Michał Drabowicz
Bartosz Sierocki
Przystawka –Sandacz pieczony w burakach z owocem jałowca
Zupa – Rybna z porem i nutą pokrzywy
Danie główne –Okoń w chrupiącej skorupce z musem jabłkowo-buraczanym i kopytkami
Przygotowane dania oceniane były przez publiczność oraz jury w składzie:
Profesor Jerzy Borowski
Andrzej Bryk – HONOROWY PREZES OSSKIC
Andrzej Zielaskiewicz – SZEF KUCHNI „KARCZMA JANA” OLSZTYN
Krzysztof Gawlik – SZEF KUCHNI RM GASTRO POLSKA
Zwycięzcami okazali się:
I miejsce– Wioska Żeglarska „Lady Mary” Mikołajki (Michał Drabowicz, Bartosz Sierocki)
II miejsce – Restauracja z “Pasją” Mikołajki (Jacek Kaczorowski, Krzysztof Kuliś)
III miejsce – Restauracja „Spiżarnia” Mikołajki (Joanna Banach, Barbara Drabowicz)
Podczas Festiwalu przygotowano prawie 1500 kg ryb słodkowodnych. Ugotowano również około 400 litrów zupy rybnej, a wszyscy odwiedzający Festiwal, który odbywał się podczas Dni Mikołajek mogli skosztować ryb za darmo.
Czynny udział w gotowaniu brał Burmistrz Miasta Mikołajek wraz z pracownikami urzędu.
Wśród dodatkowych atrakcji znalazł się pokaz ryb słodkowodnych w łodzi w wykonaniu gospodarstwa rybackiego ze Szwaderek.
Kuchnie Świata Sanechem wystawiły stoły ze świeżymi rybami z różnych stron świata:
-stół śródziemnomorski
-stół skandynawski
-stół dalekowschodni ( przy którym odbył się pokaz robienia sushi w wykonaniu Dariusza Richtera)
Odbył się również konkurs na najszybszego sprawiacza ryb (1 szczupak, 1 pstrąg), w którym udział brały osoby odwiedzające Festiwal.
Festiwal poprowadzili Karol Okrasa oraz Michał Wojdan.
Organizatorzy III Festiwalu Rybnego
SAMORZĄD WOJEWÓDZTWA WARMIŃSKO-MAZURSKIEGO
GMINA MIKOŁAJKI
GRUPA AMAX
GOSPODARSTWO RYBACKIE MIKOŁAJKI
Organizator Konkursu
Marcin Bała Executive Chef Grupy Amax
Sponsorzy
RM Gastro- sprzęt dla gastronomii
Conrad Company- sprzęt dla fastronomii
Bonduelle
Unilever foodsolutions- gotowanie zupy rybnej
Aber- hurtownia spożywcza
Ecolab-chemia
Kompania Piwowarska