III Mazurski Festiwal Rybny ?Rybkę na zdrowie?

Opublikowano: 12-07-2010

26 czerwca w Mikołajkach odbył się III Mazurski Festiwal Rybny „Rybkę na zdrowie” pod patronatem Marszałka Województwa Warmińsko-Mazurskiego oraz Burmistrza Miasta Mikołajki. Celem konkursu była promocja potraw rybnych, upowszechnienie wiedzy dotyczącej rodzajów i znaczenia produktów rybnych w racjonalnym żywieniu człowieka oraz promowanie spożycia gatunków ryb słabo eksploatowanych, takich jak leszcz, płoć.

rybkanazdrowie058a.jpg

W konkursie wzięło udział 8 ekip. Ich zadaniem było przygotowanie zakąski (wariacje z sandacza), zupy rybnejoraz dania głównego z okonia. Oto lista zespołów, które przystąpiły do konkursu:

1. Restauracja „Spiżarnia” Mikołajki 

rybkanazdrowie037.jpg

Joanna Banach

Barbara Drabowicz

PrzystawkaŁódeczki z marynowanego sandacza z ziołowymi tostami

ZupaRybna z lanymi kluskami

Danie główneRuloniki z okonia w szuwarach z jarzyn i ryżem

2. Hotel „Mazur” Mikołajki 

rybkanazdrowie031.jpg

Ewekina Piotrowska

Grażyna Ochal

PrzystawkaSmażone paluszki z sandacza skropione octem balsamicznym

ZupaTradycyjna zupa rybna podana z kolendrą

Danie główneFilety z okonia w sosie kurkowym z kaszą gryczaną i ziarnami dyni



3. Restauracja „Signor Caffettano”

Wiktoria Sobiech

Marcin Brodzik

PrzystawkaMarynowany sandacz w occie-carpaccio

Zupa-Pikantna zupa z Ankony

Danie główne
Okoń w sosie ze śmietany i zielonego pieprzu

4. Hotel „Azzun „ Kromerowo”

rybkanazdrowie032.jpg

Dariusz Ostojski

Dariusz Podsiad

PrzystawkaSandacz gotowany w ziołach na musie jabłkowym

ZupaSułtańska ze świeżością pomarańczy

Danie główneOkoń na gołąbkach gryczanych z orzechowym akcentem

5. Karczma u „Komtura” Wożnice

rybkanazdrowie035.jpg

Andrzej Kurzawa

Marta Nowicka




Przystawka
Sandacz gotowany w winie z ziołami na sosie szampańskim w ramce z grysiku z marchewki i młodego selera zwieńczony limonką i kawiorem

ZupaRybaka z Wożnic z dodatkiem miodówki Komtura

Danie główneOkoń smażony w chruście z warzyw na sosie szpinakowympodany na mozajce z dzikiego ryżu.

6. Restauracja z “Pasją” Mikołajki 

rybkanazdrowie034.jpg

Jacek Kaczorowski

Krzysztof Kuliś

PrzystawkaKenele z sandacza podane z sosem tatarskim w akompaniamencie rukoli

ZupaZupa rybna z Pasją i cytrusami

Danie główneOkoń z Wielkich Śniardw podany z buraczkami i sosem kurkowym

 



7. Wioska Żeglarska „Lady Mary”  Mikołajki 

Michał Drabowicz

Bartosz Sierocki

PrzystawkaSandacz pieczony w burakach z owocem jałowca

ZupaRybna z porem i nutą pokrzywy

Danie główneOkoń w chrupiącej skorupce z musem jabłkowo-buraczanym i kopytkami



Przygotowane dania oceniane były przez publiczność oraz jury w składzie:

Profesor Jerzy Borowski

Andrzej Bryk – HONOROWY PREZES OSSKIC

Andrzej Zielaskiewicz – SZEF KUCHNI „KARCZMA JANA” OLSZTYN

Krzysztof Gawlik – SZEF KUCHNI RM GASTRO POLSKA

    rybkanazdrowie043.jpg



Zwycięzcami okazali się:

I miejsceWioska Żeglarska „Lady Mary”  Mikołajki   (Michał Drabowicz, Bartosz Sierocki)

II miejsceRestauracja z “Pasją” Mikołajki  (Jacek Kaczorowski, Krzysztof Kuliś)

III miejsceRestauracja „Spiżarnia” Mikołajki  (Joanna Banach, Barbara Drabowicz)

rybkanazdrowie021.jpg

Podczas Festiwalu przygotowano prawie 1500 kg ryb słodkowodnych. Ugotowano również około 400 litrów zupy rybnej, a wszyscy odwiedzający Festiwal, który odbywał się podczas Dni Mikołajek mogli skosztować ryb za darmo.

rybkanazdrowie044.jpg rybkanazdrowie027.jpg

Czynny udział w gotowaniu brał Burmistrz Miasta Mikołajek wraz z pracownikami urzędu.

 rybkanazdrowie039.jpg   rybkanazdrowie010.jpg

Wśród dodatkowych atrakcji znalazł się pokaz ryb słodkowodnych w łodzi w wykonaniu gospodarstwa rybackiego ze Szwaderek.

Kuchnie Świata Sanechem wystawiły stoły ze świeżymi rybami z różnych stron świata:

-stół śródziemnomorski

-stół skandynawski

-stół dalekowschodni ( przy którym odbył się pokaz robienia sushi w wykonaniu Dariusza Richtera)

 rybkanazdrowie059.jpg   rybkanazdrowie036.jpg

Odbył się również konkurs na najszybszego sprawiacza ryb (1 szczupak, 1 pstrąg), w którym udział brały osoby odwiedzające Festiwal.

rybkanazdrowie045.jpg

Festiwal poprowadzili Karol Okrasa oraz Michał Wojdan.

rybkanazdrowie029.jpg rybkanazdrowie054.jpg

Organizatorzy III Festiwalu Rybnego

SAMORZĄD WOJEWÓDZTWA WARMIŃSKO-MAZURSKIEGO

GMINA MIKOŁAJKI

GRUPA AMAX

GOSPODARSTWO RYBACKIE MIKOŁAJKI

Organizator Konkursu

Marcin Bała Executive Chef  Grupy Amax

Sponsorzy

RM Gastro- sprzęt dla gastronomii

Conrad Company- sprzęt dla fastronomii

Bonduelle

Unilever foodsolutions- gotowanie zupy rybnej

Aber- hurtownia spożywcza

Ecolab-chemia

Kompania Piwowarska

rybkanazdrowie051a.jpg