Jarosław Uściński uczestnikiem wyprawy na Sri Lankę

Opublikowano: 14-07-2010

Szef kuchni warszawskiej restauracji Moonsfera – Jarosław Uściński wraz z pozostałymi uczestnikami z 12 krajów weźmie udział w wyprawie na Sri Lankę w celu poznania tradycyjnych metod produkcji herbaty i sposobów jej wykorzystania w kulinarnej sztuce.

ju_dilmah002.jpg

Wyprawa organizowana w ramach projektu Dilmah Chefs and Tea Teamaker planowana jest w dniach 16-30 lipca. Na uczestników czeka spotkanie z założycielem marki Dilmah – Merillem J. Fernando. Podczas wyjazdu poznają oni tajniki uprawy herbaty i poszczególne etapy jej produkcji, ale przede wszystkim dowiedzą się w jaki sposób wykorzystać ją w sztuce kulinarnej.

Dilmah realizuje projekt Chefs and the Teamaker od 2008 roku. Nawiązuje on do idei food matchingu, czyli łączenia dań z różnymi dodatkami, w tym z herbatą. W tym roku w projekcie biorą udział szefowie kuchni ze Sri Lanki, Malediwów, Litwy, Holandii, Nowej Zelandii, Czech, Indii, Indonezji, Australii, Belgi, Chile i Polski.

ju_dilmah001.jpg„Udział w projekcie „Chefs and the Teamaker” jest dla mnie dużym wyróżnieniem i doskonałą okazją do wzbogacenia umiejętności kulinarnych. Idea food matchingu, która jest ważnym elementem tego projektu, nie jest mi obca i cieszę się, że będę mógł poszerzyć wiedzę na ten temat. Nie do przecenienia jest również możliwość wymiany doświadczeń zawodowych z szefami kuchni z innych krajów. Liczę na to, że doświadczenia zdobyte podczas wyprawy na Sri Lankę pomogą mi wzbogacić menu serwowane w restauracji Moonsfera i pozwolą zaskoczyć gości nowymi połączeniami smaków i aromatów”– powiedział Jarosław Uściński.

Podczas 12-dniowej wyprawy szefowie kuchni zapoznają się ze sztuką uprawy i produkcji herbaty jak i kulturą oraz kulinarnymi zwyczajami Sri Lanki. Uczestnicy udadzą się do siedmiu regionów tego państwa, aby w każdym przygotować potrawy i napoje łączące w sobie smak herbaty oraz tamtejsze składniki i przyprawy. Wykonując je posłużą się lokalnymi naczyniami oraz sposobami gotowania. Podróż rozpocznie się w Kolombo, następnie trasa wyprawy będzie przebiegać miastami Negombo, Nuwara Eliya i Kandy. W planie znajdzie się również wizyta na plantacjach herbaty w regionie Pellmadullaoraz w Parku Narodowym Udawalawe.

Osoby zaproszone do projektu będą nie tylko miały okazję do wymiany doświadczeń kulinarnych, ale również włączą się do działalności charytatywnej Fundacji Merilla J. Fernando. W trakcie podróży odwiedzą prowadzony przez Fundację ośrodek dla głuchoniemych w Monaragali i szkołę podstawową na plantacji Hollyrood. Głównym wydarzeniem projektu będzie kolacja w hotelu Hilton w Kolombo, której gospodarzami będą przedstawiciele: dyrekcji hotelu, marki Dilmah oraz Fundacji Merrilla J. Fernando. Każdy szef kuchni będzie obsługiwał 10-osobowy stolik, a dochód z kolacji zostanie podwojony przez Fundację Merrilla J. Fernando i przekazany na cele charytatywne, aby wesprzeć przedsiębiorców gastronomicznych w rejonach dotkniętych skutkami wieloletniej wojny domowej.

Projekt Chefs and the Teamaker został zapoczątkowany w 2008 r. z okazji 21 rocznicy obecności marki Dilmah na światowym rynku herbaty. Uczestniczyło w nim 8 wybitnych szefów kuchni z Australii. Ich relacje dostępne są na stronie internetowej: www.chefsandtheteamaker.dilmahtea.com. Na bieżąco będą na niej również umieszczane informacje na temat przebiegu tegorocznej edycji projektu.

źródło: http://news.webwweb.pl