Światowy spisek żydowski od kuchni

Opublikowano: 16-07-2010

tel_aviv_vol1084.jpgW TEL-AVIV CAFE+DELI w Warszawie ruszył projekt warsztatów kulinarnych z multietnicznych kuchni żydowskich pt. „ŚWIATOWY SPISEK ŻYDOWSKI OD KUCHNI”. W każdy poniedziałek warsztaty z innej kuchni od Maroka aż po Indie poprowadzą „native – cookerzy”.  W planach przygotowanie takich specjałów jak marokański tadżin czy perskie zupy jogurtowe oraz wiele innych niezwykłych, aromatycznych potraw.

Newsgastro.pl objął patronat nad tym cyklem smakowitych wydarzeń. Dlatego co tydzień będziemy publikować relacje z warsztatów, przedstawiając przepisy na przygotowane dania wraz z dokładnym opisem ich przygotowania.

Poniżej prezentujemy receptury na dania z pierwszych warsztatów z kuchni aszkenazyjskiej (żydów północnoeuropejskich), które poprowadził Jaakow Skrzypczak.

Zapraszamy do gotowania, smakowania i podziwiania! 🙂

tel_aviv_vol1088.jpg  tel_aviv_vol1112.jpg

Czulent  wegetariański



Bardzo popularne danie szabatowe żydów aszkenazyjskich (środkowo i północnoeuropejskich)

tel_aviv_vol1118.jpg

Składniki:

•    25 dag namoczonej przez noc białej fasoli

•    10 dag orzechów nerkowca

•    15 dag kaszy z całych ziaren lub łuskanych ziaren zboża

•    3 średnie całe cebule w skorupach (dokładnie umyte)

•    1 główka czosnku

•    4 ziemniaki krojone w ćwiartki

•    3 marchwie krojone w grube plastry,

•    mała rzepa pokrojona w grubą kostkę

•    50 dag cukinii lub dyni krojonej w grubą kostkę

•    2 łyżki papryki słodkiej, 1 łyżeczka ostrej (według upodobań)

•    3 jaja surowe, w skorupkach (umyte i przelane wrzątkiem)

•    1,5 l wody,

•    Sól i świeżo mielony pieprz, majeranek,

tel_aviv_vol1016.jpg

Przygotowanie:

W dużym garnku  lub żaroodpornym naczyniu ułożyć kolejno warstwami fasolę, marchew, rzepę, kaszę, ziemniaki, orzechy nerkowca, dynię. Każdą warstwę przesypać przyprawami.

Wcisnąć do środka cebule, na wierzch położyć jaja. Składniki nie powinny przekraczać 2/3 wysokości naczynia.

tel_aviv_vol1077.jpg   tel_aviv_vol1072.jpg

Zalać wodą i doprowadzić do wrzenia. Następnie zmniejszyć ogień i gotować przez 1h.

Uzupełnić do końca wodą, przykryć szczelną pokrywką (brzegi garnka i pokrywki można obwinąć folią aluminiową) i wstawić na co najmniej 12 godzin do piekarnika na temperaturę 150C.

Tradycyjnie potrawę tą wstawia się do piekarnika na całą noc w piątek, a spożywa w sobotę po powrocie z synagogi.

Gehakte Ajer – siekane jajca

Danie szabatowe żydów aszkenazyjskich

tel_aviv_vol1093.jpg

Składniki:

•    Jajka gotowane na twardo (1 na osobę)

•    Dojrzałe, bardzo miękkie avokado ( ½ na osobę)

•    Przeciśnięty przez praskę czosnek  (1 ząbek na osobę)

•    Szczypiorek, sól, pieprz wg uznania

•    Sok z cytryny do skropienia awokado

tel_aviv_vol1002.jpg  tel_aviv_vol1091.jpg



Przygotowanie:

Obrane jajka zetrzeć na tarce warzywnej o grubych oczkach.

Awokado obrać, ugnieść widelcem i skropić cytryną, by nie sczerniało (w tym celu można też wrzucić do środka masy pestkę z owocu)

Szczypiorek drobno posiekać.

Wszystkie składniki zmieszać widelcem.

Sałata sefardyjska

tel_aviv_vol1058.jpg

Składniki:

•    1 sałata lodowa

•    10dag gotowanej cieciorki (może być również konserwowa)

•    1 pomidor krojony w ósemki

•    1 mały ogórek krojony w grubsze plastry

•    10dag orzechów włoskich

•    10dag prażonych płatków migdałów

•    10dag czarnych oliwek bez pestek

•    10dag rodzynek

•    Pęczek grubego szczypioru pokrojony niezbyt drobno

tel_aviv_vol1013.jpg   tel_aviv_vol1007.jpg

Sos:

10 dag majonezu

Sok z 1 cytryny

2 ząbki czosnku

Sól, pieprz do smaku

Przygotowanie:

Sałatę rwiemy na małe kawałki i układamy w dużej misce, dodajemy pozostałe składniki i delikatnie mieszamy.

 tel_aviv_vol1060.jpg  tel_aviv_vol1043.jpg

Sosem polewamy tuż przed podaniem lub bezpośrednio na talerzu

tel_aviv_vol1110.jpg tel_aviv_vol1109.jpg

Smacznego!

 A już za tydzień przepisy z kuchni Maghrebu (Maroko, Tunezja, Egipt)! Spotkajmy się w kawiarni Tel-Aviv lub na łamach naszego portalu! Do zobaczenia! 😉

Więcej o warsztatach przeczytasz tu.