Pora na orzeźwiającą rewolucję – Kefir Milandia Fresh

Opublikowano: 20-07-2010

W upalne, letnie dni szukamy szybkiego, a zarazem smacznego i zdrowego orzeźwienia. Kuszące kolorami i słodkim smakiem napoje nie gaszą jednak skutecznie pragnienia, a z powodu wysokiej zawartości cukru wpływają negatywnie na nasze zdrowie i kondycję. Wykorzystajmy więc tegoroczne lato na małą żywieniową rewolucję, za którą nasz organizm będzie nam wdzięczny przez lata – w chwilach pragnienia sięgajmy po pyszny i zdrowy mleczny napój – Kefir Milandia Fresh.

kefir_milandia_fresh.jpg

Mleczne przetwory zawierają duże ilości białka

i wapnia, składników niezbędnych do prawidłowego rozwoju organizmu – to dzięki nim nasze kości i zęby są mocne i zdrowe. W codzienny zabieganiu jednak często zapominamy o tych produktach, a na szybkie przekąski wybieramy konserwowane chemicznie, wysokokaloryczne jedzenie – sycące, lecz niezdrowe. Podobnie sprawa wygląda z napojami – kolorowe, gazowane płyny w przyciągających wzrok butelkach zawierają wiele sztucznych, szkodliwych dla naszego zdrowia składników. Warto więc tego lata zmienić nieco swoje nawyki żywieniowe i znaleźć w nich miejsce na zbawienne dla kondycji naszego ciała napoje mleczne.

Kefir w pierwszym szeregu

Walkę z błędami w diecie warto zacząć od zadbania o to, by w naszym codziennym jadłospisie produkty spożywane najczęściej były naturalne i nieszkodliwe. Mowa tu oczywiście o napojach, po które latem sięgamy najczęściej. Do naszego menu na stałe powinniśmy zatem włączyć kefir – króla mlecznych napitków. Kwaskowaty i orzeźwiający smak Kefiru Milandia Fresh doskonale spisze się w czasie upałów – nie tylko ugasi pragnienie, lecz także – zadba o nasze ciało.

Najważniejszą, choć nie wszystkim jeszcze znaną zaletą kefiru jest to, że nasz organizm trawi go dużo łatwiej niż mleko. Dzieje się tak, ponieważ już w czasie jego dojrzewania następuje częściowy rozkład cukrów, białek i tłuszczów, co znacząco ułatwia późniejsze procesy przemiany materii. Kefir stanowi również doskonały wybór dla tych, którzy wyrobów mlecznych nie mogą spożywać ze względu na nietolerancję laktozy – a jest ich w naszym kraju ponad 50%. Dotyczy to szczególnie dzieci, u których coraz częściej spotyka się alergie pokarmowe oraz osób starszych, które z wiekiem utraciły zdolność do trawienia cukru mlecznego. W procesie fermentacji kefiru laktoza zostaje częściowo przetworzona – w finalnej wersji produktu znajduje się już jedynie niewielka jej ilość, całkowicie nieszkodliwa.



Kefir nie zawsze biały

Przypilnujmy, aby kefir na stałe zagościł w naszych lodówkach – nie tylko jako gotowy napój, lecz również alternatywa dla bardziej tłustych produktów wykorzystywanych podczas gotowania. Kefir Milandia Fresh idealnie sprawdzi się jako niskotłuszczowy środek zabielający do zup i sosów oraz dodatek do surówek. Najmłodsi z pewnością docenią smak koktajli przyrządzonych na bazie kefiru z dodatkiem świeżych owoców, zaś miłośnicy bardziej wytrawnych potraw rozsmakują się w tym mlecznym przysmaku z dodatkiem pomidorów, ogórków czy ziół.

Wyśmienity, orzeźwiający smak aksamitnego Kefiru Milandia  sprawi, że kulinarne rewolucje mające na celu poprawę naszych nawyków żywieniowych przebiegną łagodnie, skutecznie i… pysznie!

Szef Kuchni Maciej Bonder poleca

Chłodnik litewski pro-zdrowotny

Autorski przepis na „Chłodnik litewski pro-zdrowotny” Macieja Bondera  – Szefa Kuchni Hotelu Protos w Warszawie, powstały na bazie produktów firmy SML OSTROŁĘKA

Składniki: przepis_chlodnik_litewski_prozdrowotny.jpg

– duży pęczek botwiny wraz z młodymi buraczkami,

– 2 ogórki,

– 1 pęczek posiekanego koperku,

– 1 mały pęczek posiekanego szczypiorku,

– 2 jajka ugotowane na twardo,

– 2 ząbki czosnku,

– 1 litr Kefiru Milandia Fresh,

– 200 ml Śmietany Pro-zdrowotnej Omega 3&6,

– 1 pęczek rzodkiewki

Sposób przygotowania:

Botwinkę wypłukać i posiekać, buraczki cieniutko obrać i pokroić w kostkę. Włożyć do garnka, zalać niedużą ilością wody (ok. pół szklanki) i dusić ok. 10 minut, a następnie odstawić do ostygnięcia. Wymieszać z kefirem i śmietaną, dodać zgnieciony czosnek, szczypiorek, koperek i pokrojone w drobną kostkę ogórki i rzodkiewkę. Posolić do smaku, odstawić na kilka godzin do lodówki. Podawać z połówkami jajka na twardo.

Jeśli ktoś lubi wersję bardziej kwaśną, do gotowanej botwinki można dodać garść liści świeżego szczawiu.

SMACZNEGO!

***

INFORMACJE DODATKOWE O SPÓŁDZIELNI MLECZARSKIEJ „OSTROŁĘKA”

Spółdzielnia Mleczarska „Ostrołęka” należy do największych wytwórców produktów nabiałowych w Polsce. Firma, działająca od lat 30. XX wieku, znajduje się też w pierwszej dziesiątce eksporterów wyrobów mlecznych w kraju.  SML „Ostrołęka” w ciągu ostatnich lat zanotowała dynamiczny wzrost sprzedaży, idący w parze z innowacjami i rozwojem zakładów: wybudowanie nowego zakładu przy wsparciu środków finansowych SAPARD i SPO oraz z przejęciem Spółdzielni Mleczarskiej w Niedzicy.

SML „Ostrołęka” otrzymała wiele nagród konsumenckich i branżowych (m.in. Medal Mercurius Gedanesis, Innowacja Roku 2009, Złota Mleczna Rewia). Spółdzielnia spełnia wszystkie rygorystyczne wymogi i standardy Unii Europejskiej, co pozwala na dystrybucję produktów w całej Wspólnocie.

Jedną z najbardziej znanych marek Spółdzielni jest „Milandia”, grupująca innowacyjne produkty mleczarskie o najwyższej jakości: masła, śmietany, mleko, sery białe i żółte. Oferta firmy poszerza się o systematycznie o nowe wyroby, produkowane przy użyciu innowacyjnych technologii. Najbardziej innowacyjne produkty firmy to mleko świeże produkowane w technologii ESL (Extended Shelf Life) oraz seria produktów mleczarskich z dodatkiem naturalnych kwasów Omega 3 i 6 uzyskiwanych z przetworzenia oleju lnianego.