Co, gdzie i jak jada się w Niemczech?

Opublikowano: 26-07-2010

Niemieckie Towarzystwo Badań nad Zachowaniem Konsumentów (GfK) opublikowało nowe badania dotyczące zwyczajów kulinarnych Niemców.

1242707_chicken_and_salad_-_food_photo.jpgW badaniu „Jedzenie i picie w Niemczech” wzięło udział 4,5 tys. osób, które przez ponad rok dokumentowały 400 tys. sytuacji związanych z konsumpcją.

W skrócie badanie miało wykazać kto kiedy, gdzie i jak, co i dlaczego je. Na końcu naukowcy stwierdzili, że niemieckie zwyczaje związane z jedzeniem tak jak zawsze wyglądają bardzo tradycyjnie.

Większość Niemców je dziennie 3 główne posiłki. Śniadanie zazwyczaj spożywa się pomiędzy godziną 7 a 9. Obiad jest tradycyjnie głównym ciepłym posiłkiem w ciągu dnia i zazwyczaj jada się go w domu. Ponad połowa Niemców pomiędzy godz. 19 a 20 siada do kolacji.

Wśród młodszej generacji (osób w wieku 20-29 lat) widoczny jest jednak trend jedzenia poza domem o nieregularnych porach. 20 – 24 – latkowie spożywają nawet 40 % wszystkich posiłków „na mieście”.

Wszyscy uczestnicy badania rejestrując sytuacje, w których coś konsumowali, musieli jednocześnie podać jaki motyw krył się za ich decyzją dotyczącą przyjęcia pokarmu. Według badania główne motywy dotyczące jedzenia są raczej natury pragmatycznej: jedzenie służy często jako środek pobudzający lub ma za zadanie dodać werwy i energii do działania. Poczucie głodu jako motyw stoi wciąż przed zwykłą ochotą na jedzenie, jednak za przyjemnością z przygotowań i smakiem.

851536_food.jpg 353012_the_steak_2.jpg

źródło: www.essen-und-trinken.de