W gdańskim Hiltonie rusza Akademia Wina i Smaku

Opublikowano: 28-07-2010

17 lipca br. w hotelu Hilton Gdańsk odbyło się spotkanie rozpoczynające cykl kulinarnych warsztatów, których uczestnicy będą się uczyć sztuki łączenia potraw z winem.

Uczestnicy warsztatów nie tylko będą mogli poznawać hotel „od kuchni”, zgłębiając tajniki przyrządzania wykwintnych dań przez Szefa Kuchni – Adama Woźniaka, ale także odkrywać sekrety enologii pod okiem samego Marka Kondrata i słynnych somellierów.

 

W spotkaniu udział wzięli: właściciel hotelu Hilton w Gdańsku, Filip Wójcikiewicz, właściciel sieci sklepów Winarium, Marek Kondrat oraz kilku znanych dziennikarzy kulinarnych, m.in. prof. Andrzej Garlicki z redakcji "Polityki", Tadeusz Pióro z redakcji magazynu „Wino”, Maryla Musidłowska z redakcji „Elle” oraz Ryszarda Wojciechowska z lokalnego „Dziennika Bałtyckiego”. Dyskusja toczyła się przy suto zastawionym stole, degustowano m.in. gazpacho z ogórka i melona, grillowane krewetki z papajową musztardą, łososia bałtyckiego i homary oraz słynną polędwicę Kobe glazurowaną miso i mirinem, mięso najwyższej światowej jakości uzyskiwane wyłącznie w Japonii z krów pojonych piwem i masowanych w odpowiedni sposób.

Warsztaty będą uczyć sztuki łączenia potraw z winem, tak by stworzyć perfekcyjny duet i wydobyć głębię smaku. Każde ze spotkań będzie miało motyw przewodni, a szczegółowy ich harmonogram pojawi się wkrótce na facebookowym profilu hotelu.

Źródło: horeca.pl