Grill ze staropolskim akcentem ? czyli nowe musztardy marki „Spiżarnia”
Opublikowano: 29-07-2010

Tradycyjnie wytwarzane musztardy wybornie wydobywające smak mięs z grilla, wędlin, pasztetów i innych potrwa pojawiły się właśnie na rynku. To nowości marki „Spiżarnia”, dzięki której można kosztować tradycyjnych przysmaków robionych przez niewielkie, rodzinne firmy, delektować się smakiem jedzenia prosto ze spiżarni szlacheckiego dworku – jedzenia, jakie ongiś bywało.
Musztardy marki „Spiżarnia”, które właśnie pojawiły się na rynku zostały przygotowane według tradycyjnych receptur, bez sztucznych barwników, konserwantów i innych przemysłowych dodatków. Ciekawe połączenie gorczycy, octu i zróżnicowanych dodatków daje w efekcie znakomity i bogaty smak.
– Oferujemy dwa typy musztard: wytwarzane według oryginalnych, regionalnych przepisów jak kaszubska czy gdańska oraz z dodatkami jak choćby musztarda z calvadosem, zielonym pieprzem, czy prawdziwym miodem – mówi Beata Martynowska, właściciel firmy „Spiżarnia”. – Każda z nich doskonale się sprawdza podczas sezonu grillowego, nadając mięsom ciekawy smak. Można je stosować jako dodatki do już gotowych dań lub jako formę marynaty do przygotowania potrawy z grilla– dodaje.
Musztarda kaszubska daje wyraźny i zdecydowany smak. Została przygotowana wg tradycyjnej, lokalnej receptury (unikalne połączenie gorczycy, octu i przypraw), podobnie jak musztarda gdańska, która jest znana i ceniona nad Bałtykiem. Ta, w przeciwieństwie do kaszubskiej, ma smak miodowo-słodki i kremową konsystencję. W musztardzie z zielonym pieprzem są wyczuwalne z kolei grubo mielone drobinki tej przyprawy, które harmonijnie łączą się z białą gorczycą. Oryginalny dodatek do mięs, wędlin czy pasztetów stanowi musztarda z calvadosem (szlachetny alkohol z jabłek). Łagodny smak i aromat zapewnia z kolei musztarda z prawdziwym miodem. Delikatny posmak białego wina dodaje kolejnego wymiaru smaku.
Produkty marki „Spiżarnia” są odpowiedzią na rosnące zapotrzebowanie konsumentów na smaczne, zdrowe jedzenie, przygotowywane według tradycyjnie polskich receptur, z najlepszej jakości składników pochodzących z ekologicznie czystych regionów, bez sztucznych barwników i konserwantów. Te produkty robią furorę również wśród zagranicznych gości, którzy doceniają smak tradycyjnej, polskiej kuchni. Pod logo „Spiżarnia” można znaleźć wyśmienite, domowe, ręcznie robione konfitury, syropy, soki, miody prosto z pasieki, i wiele tradycyjnych przetworów jak ćwikła, kwaszona kapusta lub zakwas na żur. Kubki smakowe największych smakoszy potrafią rozpieścić również oryginalne połączenia np. jagody z żubrówką albo figi z orzechówką. Wszystkie produkty marki „Spiżarnia” wytwarzane są przez niewielkie, rodzinne firmy, w tradycyjny sposób. Można je kupić w dobrych delikatesach i sklepach specjalistycznych.
Pełną paletę produktów marki „Spiżarnia” można znaleźć na stronie www.spizarnia.net.pl