Warsztat z kuchni ramadanowej
Opublikowano: 30-07-2010

Przez 30 dni muzułmanie poszczą od wschodu do zachodu słońca, nie pijąc ani kropli wody i nie zjadając ani drobiny pokarmu. Po zachodzie słońca, czyli około godziny 21:00 przełamują post zupą z czerwonej soczewicy. Posiłek ma być lekki i rozgrzewający. Wieczorny posiłek nazywa się suhur. Już o 2:00 nad ranem nadchodzi czas śniadania, które musi wystarczyć na cały nadchodzący dzień. Dlatego ma ono być treściwe i słodkie. Ten posiłek to iftar.
Halima Sabi i Sandrella zaprezentowały na warsztatach w TEL-AVIV CAFE przygotowanie następujących dań:
ZUPA Z CZERWONEJ SOCZEWICY
Składniki:
½ kg czerwonej soczewicy
½ kg siekanej cebuli
2 ząbki siekanego czosnku
2 x ¼ szklanki oliwy z oliwek
2 łyżeczki kminu (mielonego kminu rzymskiego)
1 łyżeczka mielonego kardamonu
1/3 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
½ łyżeczki papryki ostrej
½ łyżeczki mielonego pieprzu
Sól do smaku
2l wody
Przygotowanie:
Zagotować wodę, cebulę zeszklić na połowie oliwy.
Do wody dodać dobrze wypłukaną soczewicę, i wszystkie pozostałe składniki.
Doprowadzić do wrzenia, a potem gotować przez ok. 45 minut, aż soczewica zupełnie się rozgotuje.
Można podawać posypane siekaną pietruszką lub kolendrą.
RYŻ Z SOCZEWICĄ
Składniki:
1 szklanka ryżu białego
1 szklanka soczewicy zielonej
½ kg siekanej cebuli
2 x ¼ szklanki oliwy z oliwek
Pieprz, sól do smaku
Przygotowanie:
Ugotować ryż i soczewicę, tak, aby nie były zbyt miękkie, cebulę zeszklić na połowie oliwy.
Odcedzić ryż i soczewicę bardzo dokładnie, dodać pozostałe składniki.
SAŁATKA Z POMIDORÓW
Składniki:
1 kg pomidorów
słoiczek zielonych oliwek
2-3 pęczki natki pietruszki
¼ szklanki oliwy
Sok z 1 cytryny
ziarna czarnuszki
Sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
Pomidory po umyciu obrać i pokroić w kostkę 2×2 cm.
Natkę pietruszki dokładnie umyć i posiekać.
Dodać odsączone oliwki.
Dodać oliwę i przyprawić.
Zmieszać wszystkie składniki.
SŁODKI KUSKUS
Składniki:
300 g kaszy kuskus
100 g rodzynek
100 g suszonych daktyli bez pestek
50 g suszonych żurawin
50 g suszonych moreli
½ szklanki miodu
Przygotowanie:
Kaszę kuskus zalać 2 szklankami gorącej wody i mieszać prze 5 minut, aby kasza się nie zbryliła.
Naczynie przykryć i odstawić, mieszając raz na jakiś czas.
W tym czasie wszystkie bakalie przepłukać ciepłą wodą. Morele i daktyle pokroić drobno.
Zmieszać wszystkie składniki i odstawić na 1 godzinę.
Można podawać na ciepło, jak i dobrze schłodzone.
SMACZNEGO!
UWAGA!