Warsztat z kuchni ramadanowej

Opublikowano: 30-07-2010

tav_ramadan021.jpgZbliża się muzułmański miesiąc RAMADAN. Dla muzułmanów jest to święty okres, ponieważ w tym miesiącu Prorokowi Muhammadowi ukazał się archanioł Gabriel rozpoczynając przekazywanie Koranu.

Przez 30 dni muzułmanie poszczą od wschodu do zachodu słońca, nie pijąc ani kropli wody i nie zjadając ani drobiny pokarmu. Po zachodzie słońca, czyli około godziny 21:00 przełamują post zupą z czerwonej soczewicy. Posiłek ma być lekki i rozgrzewający. Wieczorny posiłek nazywa się suhur. Już o 2:00 nad ranem nadchodzi czas śniadania, które musi wystarczyć na cały nadchodzący dzień. Dlatego ma ono być treściwe i słodkie. Ten posiłek to iftar.

tav_ramadan011.jpg  tav_ramadan004.jpg



Halima Sabi i Sandrella zaprezentowały na warsztatach w TEL-AVIV CAFE przygotowanie następujących dań:

ZUPA Z CZERWONEJ SOCZEWICY

tav_ramadan064.jpg

Składniki:

½ kg czerwonej soczewicy

½ kg siekanej cebuli

2 ząbki siekanego czosnku

2 x ¼ szklanki oliwy z oliwek

2 łyżeczki kminu (mielonego kminu rzymskiego)

1 łyżeczka mielonego kardamonu

1/3 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej

½ łyżeczki papryki ostrej

½ łyżeczki mielonego pieprzu

Sól do smaku

2l wody

tav_ramadan015.jpg tav_ramadan005.jpg

Przygotowanie:

Zagotować wodę, cebulę zeszklić na połowie oliwy.

Do wody dodać dobrze wypłukaną soczewicę, i wszystkie pozostałe składniki.

Doprowadzić do wrzenia, a potem gotować przez ok. 45 minut, aż soczewica zupełnie się rozgotuje.

tav_ramadan023.jpg  tav_ramadan022.jpg

Można podawać posypane siekaną pietruszką lub kolendrą.

RYŻ Z SOCZEWICĄ

tav_ramadan061.jpg

Składniki:

1 szklanka ryżu białego

1 szklanka soczewicy zielonej

½ kg siekanej cebuli

2 x ¼ szklanki oliwy z oliwek

Pieprz, sól do smaku

Przygotowanie:

tav_ramadan049.jpg tav_ramadan050.jpg

Ugotować ryż i soczewicę, tak, aby nie były zbyt miękkie, cebulę zeszklić na połowie oliwy.

tav_ramadan051.jpg tav_ramadan053.jpg

Odcedzić ryż i soczewicę bardzo dokładnie, dodać pozostałe składniki.



SAŁATKA Z POMIDORÓW

tav_ramadan041.jpg

Składniki:

1 kg pomidorów

słoiczek zielonych oliwek

2-3 pęczki natki pietruszki

¼ szklanki oliwy

Sok z 1 cytryny

ziarna czarnuszki

Sól, pieprz do smaku

Przygotowanie:

tav_ramadan033.jpg

Pomidory po umyciu obrać i pokroić w kostkę 2×2 cm.

tav_ramadan030.jpg tav_ramadan029.jpg

Natkę pietruszki dokładnie umyć i posiekać.

tav_ramadan036.jpg  tav_ramadan035.jpg tav_ramadan037.jpg

Dodać odsączone oliwki.

tav_ramadan044.jpg  tav_ramadan046.jpg  

Dodać oliwę i przyprawić.

tav_ramadan034.jpg  tav_ramadan042.jpg tav_ramadan048.jpg

Zmieszać wszystkie składniki.

SŁODKI KUSKUS

Składniki:

tav_ramadan017.jpg

300 g kaszy kuskus

100 g rodzynek

100 g suszonych daktyli bez pestek

50 g suszonych żurawin

50 g suszonych moreli

½ szklanki miodu

Przygotowanie:

tav_ramadan016.jpg

Kaszę kuskus zalać 2 szklankami gorącej wody i mieszać prze 5 minut, aby kasza się nie zbryliła.

tav_ramadan055.jpg 

Naczynie przykryć i odstawić, mieszając raz na jakiś czas.

tav_ramadan018.jpg tav_ramadan054.jpg

W tym czasie wszystkie bakalie przepłukać ciepłą wodą. Morele i daktyle pokroić drobno.

tav_ramadan060.jpg

Zmieszać wszystkie składniki i odstawić na 1 godzinę.

tav_ramadan062.jpg

Można podawać na ciepło, jak i dobrze schłodzone.

SMACZNEGO!

tav_ramadan065.jpg



UWAGA!


W najbliższy poniedziałek (2 sierpnia) duża atrakcja i rzadkość na kulinarnej mapie Polski – kuchnia perska. Warsztat poprowadzi zaprzyjaźniony z TEL-AVIV CAFE Irańczyk – Payam Karmani. Zapraszamy!


Przepisy z pierwszych warsztatów znajdziesz TU.