Zwycięzca piątej edycji Konkursu Bombay Sapphire Designer Glass Competition 2010

Opublikowano: 28-07-2010

 final_1.jpg28 lipca w Male Men Factory odbył się finał Konkursu dla Projektantów Szkła Artystycznego Bombay Sapphire Designer Glass Competition 2010. Projekt Agnieszki Kosek – Sapphire Fusion – okazał się najlepszy spośród finałowej trójki. Drugie miejsce zajęli Ewelina Madej i Arkadiusz Banaś (Retrospectare), zaś trzecie Aleksandra Kuczyńska (Bombay Sapphire Soul).

MaleMEN Factory, siedziba redakcji magazynu MaleMen, zamienił się na jedną noc w szafirowy świat Bombay Sapphire i miejsce finału Konkursu dla Projektantów Szkła Artystycznego. Zaproszeni goście mogli podziwiać finałowe kieliszki zarówno tegorocznej edycji Konkursu, jak też te z lat ubiegłych. Dużym zainteresowaniem cieszyło się laboratorium Bombay Sapphire, gdzie można było zobaczyć, dotknąć i powąchać składniki, które tworzą niesamowity smak ginu Bombay Sapphire.

a.kosek_i_miejsce.jpg  finalici.jpg

Zwycięzca piątej edycji Bombay Sapphire Designer Glass Competition 2010

Zaproszeni goście czekali z niecierpliwością na ogłoszenie wyników Konkursu. Trzy finałowe projekty: Retrospectare (Ewelina Madej, Arkadiusz Banaś), Sapphire Fusion (Agnieszka Kosek) oraz Bombay Sapphire Soul (Aleksandra Kuczyńska), były oceniane przez jury na podstawie prototypów, przygotowanych przez Krośnieńskie Huty Szkła Krosno S.A. 

sapphire_fusion_agnieszka_kosek.jpgCzęść oficjalna finału przebiegała w atmosferze ekscytującego oczekiwania. Zwyciężyła Agnieszka Kosek i jej projekt Sapphire Fusion. Drugie miejsce zajęli Ewelina Madej i Arkadiusz Banaś z projektem Retrospectare. Na trzecim stopniu podium stanęła natomiast Aleksandra Kuczyńska, autorka projektu Bombay Sapphire Soul. Agnieszka Kosek triumfowała dwukrotnie. To właśnie jej kieliszek – Sapphire Fusion –  zwyciężył w głosowaniu internatów i zdobył tegoroczną Nagrodę Publiczności.

Bombay Sapphire w trzech odsłonach

Po gratulacjach dla zwycięzców i rozdaniu nagród zaproszeni goście osobiście przekonali się o niepowtarzalnym i wykwintnym smaku ginu Bombay Sapphire. Specjalnie dla nich marka Bombay Sapphire przygotowała gin w trzech odsłonach: Bombay Sapphire 75, Bombay Sapphire Rose oraz Bombay Sapphire Bluberry Tom Collins. O podniebienia gości zadbała restauracja Belvedere, serwując tego wieczoru pyszne przekąski.

Dodatkowo wieczór swoją obecnością uświetnili m.in. Olivier Janiak, Radosław Majdan oraz Łukasz Garlicki. 

DOSSIER

Bombay Sapphire to najwyższej jakości gin, którego butelka charakteryzuje się wyjątkową szafirową barwą. Jest produkowany w oparciu o oryginalna recepturę z 1761 roku. Unikalna kompozycja spirytusu zbożowe i dziesięciu starannie wyselekcjonowanych ziół i korzeni, tworzy niepowtarzalny smak i aromat tego trunku. Korzeń dzięgla nadaje piżmowy, ale zarazem bardzo delikatny aromat. Kora kasji tworzy nutę cynamonową, jagody kubeby – korzenny, lekko pieprzowy zapach z nutą cytryny i sosny, a rajskie zioła nadają całości wyrazistości i unikalnego smaku.

Wyłącznym dystrybutorem ginu Bombay Sapphire w Polsce jest Bacardi-Martini Polska Sp. z o.o.