Kulinarny show kuchni perskiej
Opublikowano: 06-08-2010

Smaczne potrawy dla wszystkich uczestników warsztatów przygotował zaprzyjaźniony z kawiarnią Irańczyk – Payam Karmani.

Oto warsztatowe menu:
KUKU Gol e Kalam
Smażone brokuły i kalafior

Składniki:
Kalafior + brokuły – 1kg
6 jajek
2 łyż. oliwy z oliwek
3 łyż. mąki
4 łyż. jogurtu / opcjonalnie
natka pietruszki
pieprz, sól, szafran
olej do smażenia

Sposób przygotowania:
1. Brokuły i kalafiora podzielić na małe różyczki, umyć i gotować w posolonej wodzie aż będą miękkie (10-15 min.). Odcedzić z wody i pozostawić do ostygnięcia.

2. Do miski wbić jajka, dodać jogurt (opcjonalnie) i oliwę z oliwek. Składniki dobrze ubić. Następnie dodać natkę pietruszki, mąkę, sól, pierz i szafran i wszystko dobrze wymieszać.

3. Różyczki warzyw maczać w cieście i smażyć na głębokim oleju.

4. Podawać z jogurtem, sosem 1000 wysp lub ketchupem.
Sałatka Shirazi
Shiraz to jedno z miast w południowej części Iranu.

Składniki:
8 ogórków
6 pomidorów
2 czerwone cebule
10 liści sałaty (do dekoracji)/ opcjonalnie
100 g oliwek (zielonych i czarnych)
3 limonki
3 łyż. oliwy z oliwek
mięta i natka pietruszki – odrobina do dekoracji

Sposób przygotowania:
1. Ogórki obieramy ze skórki.

2. Ogórki, pomidory i cebulę kroimy w drobną kostkę.

3. Najpierw układamy liście sałaty wokół ścianek miski. Następnie warstwowo układamy ogórki, pomidory i cebulę, dekorując na końcu oliwkami i ziołami.

4. Na końcu doprawiamy wyciśniętym sokiem z limonek i oliwą z oliwek.
Lobia Polo

Składniki:
1kg ryżu
400 g zielonej fasolki szparagowej
6 marchewek
5 średniej wielkości ziemniaków
4 łyżki przecieru pomidorowego
½ papryki (dla smaku)
1,5 g szafranu
2 łyżeczki cynamonu
sól, pierz
olej
natka pietruszki

Sposób wykonania:

1. Marchewkę, 3 ziemniaki i fasolkę pokroić na małe kawałki.

2. Każdy składnik smażyć oddzielnie na patelni.

3. Na końcu zmieszać wszystkie składniki i dodać przecier pomidorowy.

3. Całość podsmażyć jeszcze przez kilka minut razem z przyprawami i natką pietruszki.

4. Zagotować wodę z 2 łyżkami oleju i łyżką soli.

5. Dodać ryż i gotować ok. 15 min., aż delikatnie zmięknie. Następnie odsączyć i przepłukać ciepłą wodą.

6. Pokroić pozostałe 2 ziemniaki i włożyć na dno garnka, podsmażyć ze szczyptą soli i szafranem.

7. Na ziemniaki układać na przemian warstwy ryżu i podsmażonych warzyw.

8. Zalać połową szklanki gorącej wody i przykryć materiałową ścierką. Pozostawić na niewielkim ogniu na 15 min.
Shole Zard – słodki deser

Składniki:
1 kg ryżu
1,5-2 kg cukru
50g masła (opcjonalnie)
5g szafranu
10-15 ml wody różanej
200 g migdałów
50 g pistacji (do dekoracji)
2 łyż. cynamonu (do dekoracji)
Sposób wykonania:

1. Ryż namaczać przez 2-3 godzin.
2. Wyjąć ryż z wody, przepłukać jeszcze w 6-7 wodach i zagotować w garnku.
3. Sprawdź ryż, powinien być miękki, dodaj wtedy cukier i dobrze wymieszaj (uważaj by cukier się nie przypalił). Gotuj do czasu aż uzyska płynną konsystencję.
4. Dodaj 150 g migdałów i szafran. Gotuj jeszcze przez 10 min.
5. Na końcu dodaj wodę różaną.
6. Przed podaniem udekoruj pistacjami i cynamonem, pozostaw do ostygnięcia i wstaw do lodówki.

Smacznego!