Mazury Orlen Grand Slam w Starych Jabłonkach – Dzień Kuchni Norweskiej!
Opublikowano: 09-08-2010
W dniach 2-8 sierpnia 2010 roku na plaży nad jeziorem Szeląg Mały w Starych Jabłonkach rozgrywany był turniej z cyklu World Tour kobiet i mężczyzn w siatkówce plażowej.
Był to już siódmy turniej z cyklu Swatch-FIVB World Tour rozgrywany na boiskach wokół hotelu Andersw Starych Jabłonkach. W tym roku po raz pierwszy mazurski World Tour miał najwyższą rangę sportową jako jeden z sześciu turniejów wielkoszlemowych. Nad jeziorem Szeląg Mały najlepsi wśród mężczyzn okazali się mistrzowie olimpijscy: Todd Rogers i Philip Dalhausser. Wśród pań triumfowały po raz kolejny Brazylijki: Larissa Franca i Juliana Felisberta Da Silva.
Ale turniej w Starych Jabłonkach to nie tylko rywalizacja siatkarzy. To również szereg imprez towarzyszących, których ważnym akcentem są co roku KULINARIA. Od środy 4 sierpnia można było skosztować wielu smakołyków z różnych stron świata w Restauracji Mistrzów. Dania serwowali najlepsi mistrzowie kulinarni, m.in. Robert Sowa, Karol Okrasa, Kurt Scheller, Teo Vafidis, Giancarlo Russo, Jarosław Uściński, Marek Widomski i szef kuchni Hotelu Anders Dariusz Struciński.
Czwartek, 5 sierpnia, był Dniem Kuchni Norweskiej, a swoje autorskie menu prezentował mistrz kulinarny Robert Sowa i jego kulinarny team w składzie: Grzegorz Łapanowski, Konrad Birek i Krzysztof Baranowski. Było oczywiście smacznie i zdrowo, ponieważ głównym bohaterem był łosoś i śledź norweski.
W menu znalazło się wiele pyszności, a wśród nich m.in.:– kompozycja przysmaków przygotowanych na bazie śledzia norweskiego
– zupa rybna z grzybami, pomidorami i świeżo siekaną kolendrą
– łosoś norweski podany z sosem z sera pleśniowego Lazur z kurkami i szpinakiem
– maliny na ciepło z lodami waniliowymi i bazylią
W Starych Jabłonkach, jak co roku, można było nie tylko śledzić zmagania najlepszych na świecie siatkarzy, ale również skosztować mistrzowskich dań znanych i cenionych szefów kuchni.