Restauracja Mistrzów na turnieju w Starych Jabłonkach
Opublikowano: 10-08-2010

W niedzielę, 8 sierpnia 2010 roku, zakończyła się 7. edycja Pucharu Świata w Siatkówce Plażowej, który odbył się na plaży Hotelu Anders w Starych Jabłonkach. W tym roku po raz pierwszy mazurski World Tour miał najwyższą rangę sportową jako jeden z sześciu turniejów wielkoszlemowych, w których budżet nagród wynosi 600.000 USD.
Turniej ten to rywalizacja najlepszych zawodników plażowych na świecie, a potwierdzeniem tego było zajęcie czołowych miejsc na podium w polskim turnieju przez Mistrzów Olimpijskich z Pekinu (Amerykanów, Phila Dalhaussera i Todda Rogersa) oraz Mistrzów Świata z roku 2009 (Niemców, Julisa Brinka i Jonasa Reckermanna). Wśród pań triumfowały po raz kolejny Brazylijki Larissa Franca i Juliana Felisberta Da Silva.
Poza sportowym wymiarem wydarzenia turniej ten to także wiele atrakcji dodatkowych, a wśród nich najciekawszą była RESTAURACJA MISTRZÓW. Restauracja, w której dla zawodników i wszystkich kibiców gotowali najlepsi kucharze w Polsce. Każdy z nich miał swój dzień, każdy z nich przygotowywał dania kuchni, w której czuje się najlepiej, która mu jest najbliższa. Dania, które chcieli pokazać wszystkim Gościom i zawodnikom ze świata…
Pierwszego dnia turnieju Restauracja Mistrzów zaprosiła na dania kuchni szwajcarskiej. Szefem kuchni w tym dniu był dyplomowany mistrz sztuki kulinarnej Kurt Scheller.
W szwajcarskim menu znalazły się:
Przystawka– Terina Wołowa na Rukoli z Soczewicą
Danie główne – Szwajcarska Golonka w Rozmarynie, Morelach i Grzybach
Deser – Piernik z Lucerny
W kolejnym dniu w Restauracji podawano dania kuchni norweskiej, które przygotowywano pod okiem mistrza kulinarnego, ambasadora łososia norweskiego w Polsce – Roberta Sowy.
Menu tego dnia prezentowało się następująco:
Zupa – Pikantna Zupa Rybna z Grzybami
Danie Główne– Pieczony Łosoś Norweski , Podany na Szpinaku z Serem Pleśniowym Lazur
Deser– Lody Waniliowe z Gorącymi Malinami
Piątek w Restauracji Mistrzów był Dniem Kuchni Greckiej, której przewodniczył, prowadzący show kulinarne „NIEnaŻARTY”, Theofilos Vafidis. W tym dniu serwowano smakowite greckie specjały, na które składały się:
Przystawka: Sałatka Kreteńska – Zielona Sałata, Zamarynowane Anchois z Kreteńskim Takos
Zupa: Warzywna z Kritharaki i Serem Manouri
Danie Główne: Suvlaki Z Pitą, Tzatzyki, Oliwką i Papryczki Nadziewane Fetą
Deser: Ciasteczka Waniliowe z Jogurtem i Świeżymi Owocami, Posypane Orzeszkami Pistacjowymi
7 sierpnia, gdy rozgrywały się półfinałowe i finałowe mecze kobiet, w Restauracji Mistrzów podawano dania kuchni włoskiej. Giancarlo Russo, kucharz papieski, który gotował dla Papieża Jana Pawła II i Benedykta XVI, przygotował na ten dzień poniższe menu:
Przystawka Ciepła
Bruschetta / Pieczone Tosty Z Mozzarellą, Szynką Parmeńską I Pomidorami
Zupa
Crema Di Fave / Krem Z Bobu
Danie Drugie
Involtini Di Maiale Con Mozzarella/ Roladki Schabowe Faszerowane Mozzarellą, Sardynkami, Suszonymi Pomidorami i Kaparami
Deser
Tiramisu z Likierem Amaretto
Zwieńczeniem turnieju był Dzień Kuchni Polskiej. Szefem kuchni tego dnia był Karol Okrasa, kulinarny kreator, prowadzący program „Smaki Czasu z Karolem Okrasą”.
Polskie menu prezentowało się tak:
Przystawka: Torcik z Placuszków Gryczanych, z Wędzonym Pstrągiem
Zupa: Aksamitna Zupa Szczawiowa z Oliwą Truflową, z Dodatkiem Świeżego Majeranku i Jajka Przepiórczego
Danie Główne: Duszona Pierś z Gęsi Glazurowana Miodem i Cynamonem, z Sosem Wiśniowym i Sałatką z Czerwonej Soczewicy
Deser: Strudel Jabłkowy z Trawą Żubrową i Lodami Szampańskimi
Chyba nikt nie mógł narzekać na turniejowe posiłki… Restauracja Mistrzów spisała się wręcz mistrzowsko!
Wśród atrakcji na gości czekały również warsztaty Carvingu pod patronatem firmy Unity Line, które prowadził Mirosław Bobrowski.
Organizatorzy w imieniu Hotelu Anders chcą serdecznie i gorąco podziękować członkom Klubu Szefów Kuchni, którzy bezpośrednio brali udział w imprezie. Ich zaangażowanie i trud włożony w przygotowanie dań i obsługę Gości przyczynił się do całego sukcesu wydarzenia.
fot.m.in. Sebastian Popik
Organizatorzy dziękują także firmom Diversey, J.J. Darboven, Zielona Budka, Igloo, Lamb Weston, De’Longhi Polska, Phillipiak i wielu innym, którzy pomogli w organizacji całego wydarzenia.
Do zobaczenia w roku 2011!