Restauracja Mistrzów na turnieju w Starych Jabłonkach

Opublikowano: 10-08-2010

Puchar Świata w Siatkówce Plażowej MAZURY ORLEN Grand Slam połączył sport i kuchnię na najwyższym poziomie!

mau_3939_resize.jpg

W niedzielę, 8 sierpnia 2010 roku, zakończyła się 7. edycja Pucharu Świata w Siatkówce Plażowej, który odbył się na plaży Hotelu Anders w Starych Jabłonkach. W tym roku po raz pierwszy mazurski World Tour miał najwyższą rangę sportową jako jeden z sześciu turniejów wielkoszlemowych, w których budżet nagród wynosi 600.000 USD.

puchar_mazury001.jpg puchar_mazury003.jpg puchar_mazury004.jpg

Turniej ten to rywalizacja najlepszych zawodników plażowych na świecie, a potwierdzeniem tego było zajęcie czołowych miejsc na podium w polskim turnieju przez Mistrzów Olimpijskich z Pekinu (Amerykanów, Phila Dalhaussera i Todda Rogersa) oraz Mistrzów Świata z roku 2009 (Niemców, Julisa Brinka i Jonasa Reckermanna). Wśród pań triumfowały po raz kolejny Brazylijki Larissa Franca i Juliana Felisberta Da Silva. 

puchar_mazury002.jpg

Poza sportowym wymiarem  wydarzenia turniej ten to także wiele atrakcji dodatkowych, a wśród nich najciekawszą była RESTAURACJA MISTRZÓW. Restauracja, w której dla zawodników i wszystkich kibiców gotowali najlepsi kucharze w Polsce. Każdy z nich miał swój dzień, każdy z nich przygotowywał dania kuchni, w której czuje się najlepiej, która mu jest najbliższa. Dania, które chcieli pokazać wszystkim Gościom i zawodnikom ze świata…

mau_3942_resize.jpg

Pierwszego dnia turnieju Restauracja Mistrzów zaprosiła na dania kuchni szwajcarskiej. Szefem kuchni w tym dniu był dyplomowany mistrz sztuki kulinarnej Kurt Scheller.



W szwajcarskim menu znalazły się:

PrzystawkaTerina Wołowa na  Rukoli z Soczewicą

Danie główneSzwajcarska Golonka w Rozmarynie, Morelach i Grzybach

DeserPiernik z Lucerny

W kolejnym dniu w Restauracji podawano dania kuchni norweskiej, które przygotowywano pod okiem mistrza kulinarnego, ambasadora łososia norweskiego w Polsce – Roberta Sowy.

 stare_jablonki_2010_6.jpg    stare_jablonki_2010_7.jpg

Menu tego dnia prezentowało się następująco:

ZupaPikantna Zupa Rybna z Grzybami

Danie GłównePieczony Łosoś Norweski , Podany na Szpinaku z Serem Pleśniowym Lazur 

DeserLody Waniliowe z Gorącymi Malinami

zupa_rybna.jpg losos_norweski_z_sosem_z_sera_plesniowego.jpg

Piątek w Restauracji Mistrzów był Dniem Kuchni Greckiej,  której przewodniczył, prowadzący show kulinarne „NIEnaŻARTY”, Theofilos Vafidis. W tym dniu serwowano smakowite greckie specjały, na które składały się:

mau_3922_a_resize.jpg

Przystawka: Sałatka Kreteńska  – Zielona Sałata, Zamarynowane Anchois z Kreteńskim Takos 

ZupaWarzywna z Kritharaki i Serem Manouri

Danie Główne: Suvlaki Z Pitą, Tzatzyki, Oliwką i Papryczki Nadziewane Fetą

Deser: Ciasteczka  Waniliowe z Jogurtem i Świeżymi Owocami, Posypane Orzeszkami Pistacjowymi

mau_3924_resize.jpg mau_3933_resize.jpg

7 sierpnia, gdy rozgrywały się półfinałowe i finałowe mecze kobiet, w Restauracji Mistrzów podawano dania kuchni włoskiej. Giancarlo Russo, kucharz papieski, który gotował dla Papieża Jana Pawła II i Benedykta XVI, przygotował na ten dzień poniższe menu:

Przystawka Ciepła

Bruschetta / Pieczone Tosty Z Mozzarellą, Szynką Parmeńską I Pomidorami

Zupa

Crema Di Fave / Krem Z Bobu

Danie Drugie

Involtini Di Maiale Con Mozzarella/  Roladki Schabowe Faszerowane Mozzarellą, Sardynkami, Suszonymi Pomidorami i Kaparami

Deser

Tiramisu z Likierem Amaretto

mau_3932_resize.jpg

Zwieńczeniem turnieju był Dzień Kuchni Polskiej. Szefem kuchni tego dnia był Karol Okrasa, kulinarny kreator, prowadzący program „Smaki Czasu z Karolem Okrasą”.

mau_3928_resize.jpg  rest_mistrzow018.jpg

Polskie menu prezentowało się tak:



Przystawka:
Torcik z Placuszków Gryczanych, z Wędzonym Pstrągiem

Zupa: Aksamitna Zupa Szczawiowa  z Oliwą Truflową, z Dodatkiem Świeżego Majeranku i Jajka Przepiórczego

Danie Główne: Duszona Pierś z Gęsi Glazurowana Miodem i Cynamonem, z Sosem Wiśniowym  i Sałatką z Czerwonej Soczewicy 

Deser: Strudel Jabłkowy z Trawą Żubrową i Lodami Szampańskimi

mau_3935_resize.jpg rest_mistrzow001.jpg

Chyba nikt nie mógł narzekać na turniejowe posiłki… Restauracja Mistrzów spisała się wręcz mistrzowsko!

Wśród atrakcji na gości czekały również warsztaty Carvingu pod patronatem firmy Unity Line, które prowadził Mirosław Bobrowski.

rest_mistrzow013.jpg rest_mistrzow020.jpg

Organizatorzy w imieniu Hotelu Anders chcą serdecznie i gorąco podziękować członkom Klubu Szefów Kuchni, którzy bezpośrednio brali udział w imprezie. Ich zaangażowanie i trud włożony w przygotowanie dań i obsługę Gości przyczynił się do całego sukcesu wydarzenia.

fot.m.in. Sebastian Popik

Organizatorzy dziękują także firmom Diversey, J.J. Darboven, Zielona Budka,  Igloo, Lamb Weston, De’Longhi Polska, Phillipiak i wielu innym, którzy pomogli w organizacji całego wydarzenia.

swatchpuchar_logo1.jpg

puchswatch_loga2.jpg

puchar_mazury_loga3.jpg

Do zobaczenia w roku 2011!