Szef Kuchni Robert Muzyczka poleca…
Opublikowano: 12-08-2010

Śledziowa sałatka kaszubska
Składniki:
– 250g filetów śledziowych matjas a’la węgorz firmy SEKO S.A. (1 opakowanie),
– 5 średnich ugotowanych ziemniaków,
– 1 średnia cebula,
– 2 średnie kiszone ogórki,
– 100g rodzynek,
– 1 mały pęczek koperku,
– 250ml kwaśnej śmietany,
– sól, pieprz do smaku.
Wykonanie:
Filety śledziowe pokroić w grube paski, ugotowane ziemniaki w plastry, a cebulę i ogórki w półkrążki. Rodzynki namoczyć w gorącej wodzie na kilkanaście minut, odcedzić, wystudzić i dodać do sałatki. Koperek pokroić nie za drobno i połączyć ze śmietaną. Wszystko doprawić do smaku pieprzem, solą i dokładnie wymieszać.
Do sałatki pasuje żytni chleb, a najlepiej domowy, kaszubski, wypiekany z żytniej mąki z dodatkiem roztartych ziemniaków.
SMACZNEGO!!!
źródło: SEKO S.A.