Ryż Arborio do Risotto
Opublikowano: 18-08-2010

Podobnie jak makaron, ryż arborio gotuje się al dente.
A oto doskonały przepis na Risotto z dodatkiem szampana:
Risotto allo Champagne
Składniki:
½ szkl. (100 g) masła
¾ szkl. posiekanej cebuli
500g ryżu Arborio
około litra bulionu wolowego
½ litra wina, szampana lub Prosecco
1 szklanka świeżo startego parmezanu
szczypta soli do smaku
szczypta świeżo mielonego pieprzu do smaku
100 g czarnych trufli, drobno posiekanych (opcjonalnie)
Sposób wykonania:
1. Roztop połowę masła i lekko podsmaż cebulkę.
2. Dolej pół szklanki wina i gotuj do momentu aż wyparuje.
3. Dodaj ryż i gotuj, ciągle mieszając, do czasu gdy ziarna staną się półprzezroczyste (3-5 minut) i zacznij stopniowo dodawać bulion. Gdy ryż będzie na wpół ugotowany, wlej pozostałe wino.
4. Kontynuuj gotowanie risotta nie zapominając o mieszaniu, do momentu gdy ryż będzie prawie dochodził do stanu al dente, kiedy to dodaj pozostałe masło i ser.
5. Gotuj jeszcze kilka minut, przełóż risotto do wazy, posyp truflami, jeśli ich używasz i podawaj.
Autor: Madchef
źródło: www.cookwork.com