Prozdrowotne właściwości pizzy
Opublikowano: 18-08-2010

Seria włoskich badań wskazuje, że jedzenie pizzy może mieć korzystny wpływ na nasze zdrowie.
Te korzyści pojawiają się, oczywiście mówiąc statystycznie i z pewnymi zastrzeżeniami u osób, które jedzą pizzę jako pizza, tzn. prozdrowotne efekty pizzy, jak podkreślają badacze, nie występują u osób, które jedzą wszystkie składniki pizzy oddzielnie.
W 2001 roku Dario Giugliano, Francesco Nappo oraz Ludovico Coppola z Uniwersytetu w Neapolu opublikowali badania w magazynie Circulation pt: „Pizza i warzywa nie przyklejają się do śródbłonka”. Zasadniczą myślą ich badań było to, że w odróżnieniu do większości włoskich posiłków, pizza nie przyczynia się do zatykania naczyń krwionośnych (miażdżycy).
Silvano Gallus z Instytutu Badań Farmakologicznych w Mediolanie sporządził kilka badań dotyczących wpływu jedzenia pizzy na zdrowie.
W 2003 roku wspólnie z badaczami z Neapolu i Rzymu opublikował raport pt: „Czy Pizza chroni przed rakiem?”. Dokonuje w nim porównania kilku tysięcy osób, które podlegały leczeniu na raka jamy ustnej, gardła, przełyku, krtani, okrężnicy i odbytu z osobami, które były leczone na inne dolegliwości, nie związane z nowotworem. Kilka szpitali zebrało informację na temat tego co pacjenci mieli w zwyczaju jeść. Badania kończą się dosyć ogólnikowym stwierdzeniem, że „jedzenie pizzy zmniejsza ryzyko zachorowania na nowotwory we Włoszech”.
Rok później w Europejskim Magazynie Zapobiegania Nowotworom, Gallus wraz z dwoma współpracownikami napisał: „Regularne spożywanie pizzy, jednego z najbardziej typowych dań włoskich, powoduje zmniejszone ryzyko zachorowania na nowotwór przewodu pokarmowego”.
Również w 2004 roku, kolejny zespół pod przewodnictwem Gallusa opublikował monograf zatytułowany „Pizza i ryzyko zawału mięśnia sercowego”. Jak można się domyślić z tytułu, jego celem było „ocenienie potencjalnego wpływu spożywania pizzy na ryzyko zawału mięśnia sercowego”. Gallus i jego zespół „wykazują, że spożywanie pizzy korzystnie wpływa na zapobieganie, a przynajmniej nie przyczynia się do zawałów serca”.
Gallus w żadnym wypadku nie twierdzi, że pizza chroni przed wszystkimi chorobami. Badania prowadzone przez Gallusa zatytułowane ”Spożycie pizzy a ryzyko nowotworów piersi, jajników oraz prostaty” ukazały się w 2006 roku w Europejskim Magazynie Zapobiegania Nowotworom. Tego typu nowotwory powstają w inny sposób niż te, przed którymi uważa się że chroni pizza. Wyniki badań wskazują, że „pizza nie odgrywa żadnej znaczącej roli w zmniejszaniu ryzyka zachorowania na tego typu nowotwory”.
Wszystkie badania dotyczą pizzy pochodzącej z Włoch. Bez względu na to jak wiarygodne są wyniki badań naukowców, nie ma żadnej gwarancji, że są one również prawdziwe dla pizzy wytwarzanej poza granicami tego państwa lub dla jakiejkolwiek pizzy jedzonej przez obcokrajowca.
źródło: www.guardian.co.uk