V Mistrzostwa Polski w Podawaniu Baraniny – Ustroń 2010
Opublikowano: 24-08-2010

Mistrzostwa zostały zorganizowane przez:
Radę Zbójnicką Gromady Górali na Śląsku Cieszyńskim z Wielkim Zbójnikiem Janem Sztefkiem na czele, przy współpracy i wsparciu merytorycznym Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni ze Zbójnikiem honorowym Piotrem Szczygielskim na czele.
Tegoroczne Mistrzostwa patronatem honorowym objął Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi pan Marek Sawicki [cytując słowa Ministra] „…ma nadzieje, że organizowane święto będzie doskonałą okazją do zintegrowania środowiska we wspólnym działaniu na rzecz promocji polskiej baraniny i jagnięciny, a także do wzrostu konsumpcji tych gatunków mięsa w Polsce…”
Celem Mistrzostw jest nie tylko wyłonienie najlepszych kucharzy w przygotowaniu i podawaniu dań z baraniny i jagnięciny, ale także zintegrowanie środowiska we wspólnych działaniach na rzecz promocji polskiej baraniny i jagnięciny, jak również batalię na rzecz odtwarzania i ratowanie owczarstwa w polskich górach Beskidu Śląskiego i Beskidu Śląsko-Morawskiego.
Tradycyjnie, sygnałem do rozpoczęcia V Mistrzostw Polski w Podawaniu Baraniny był wystrzał z armaty Czesława Kanafka i palba z broni ręcznej, w wykonaniu drabów, zbójników, zbójów i wszelakich urwipołciów.
Jak co roku konferansjerem Mistrzostw był Roman Wróbel z Nydku, na co dzień v-c starosta w Bystrzycy na Zaolziu, dyrektor tamtejszej szkoły .
V Mistrzostwa Polski w Podawaniu Baraniny znalazły się wśród konkursów kulinarnych dających nominację do X edycji Kulinarnego Pucharu Polski.
W szranki stanęło 9 dwuosobowych ekip kucharskich wyłonionych w drodze eliminacji z nadesłanych zgłoszeń.
Każda ze startujących ekip miała do przygotowania 5 porcji dania konkursowego w przeciągu 60 minut
Profesjonalizm pracy uczestników konkursu kulinarnego oceniało Jury Techniczne, w składzie :
1. Marcin Walasek – przewodniczący jury
2. Dariusz Borysiak
Smak i wygląd dań konkursowych oceniało :
I. Jury Degustacyjne w składzie II Jury VIP i zaproszeni goście w składzie:
1. Piotr Szczygielski – przewodniczący jury 1. Czesław Gluza
2. Carlos Gonzalez Tejera – v-c przewodniczący 2. Marzena Szczotka
3. Paweł Malewski 3. Maciej Kołodziejczyk
4. Leszek Makulski 4. Agnieszka Świetliczna
5. Wiesław Wróblewski 5. Edyta Czerwińska
Ekipy biorące udział w V Mistrzostwach Polski w Podawaniu Baraniny – Ustroń 2010 :
Po komisyjnym podliczeniu punktów, o godz. 18:00, poprzedzone wystrzałem armatnim, zostały ogłoszone oficjalne wyniki V Mistrzostw Polski w Podawaniu Baraniny – Ustroń 2010.
I MIEJSCE – zajęli Michał Górecki i Artur Wawer Grillowany za comber jagnięcy podany na smażonych rydzach w asyście „haluszków” z bryndzą z dodatkiem sosu rozmarynowego z żubrówką
otrzymali – puchar i medal za I miejsce + dyplom + nagroda pieniężna + czek i nominacja do Kulinarnego Pucharu Polski + puchar Burmistrza Miasta Ustroń + wyróżnienie od portalu Gastromaniak.dbv.pl „Za najbardziej kreatywne danie z baraniny” + wyróżnienie od Firmy Swedeponic
II MIEJSCE – zajęli Dominik Pochmara i Monika Bielik za comber jagnięcy z pistacjową kruszonką w towarzystwie sosu miętowego i baby ziemniaczanej na warzywnym spaghetti
otrzymali – puchar i medal za II miejsce + dyplom + nagroda pieniężna + puchar Burmistrza Miasta Ustroń + wyróżnienie od Firmy Smoker „Za profesjonalizm w przyrządzaniu dań z baraniny” + wyróżnienie od Firmy Swedeponic
III MIEJSCE – zajęli Dawid Klimaniec i Tomasz Cieslar za ”Tajemnice Beskidów” czyli grillowany comber jagnięcy, faszerowany kozim serem w towarzystwie leśnego sosu, kasztanowego puree podane z letnią fantazją uwieńczoną pietruszkowo-orzechową emulsią
otrzymali – puchar i medal za III miejsce + dyplom + nagroda pieniężna + puchar Burmistrza Miasta Ustroń + wyróżnienie od Firmy Janex „Za najlepsze danie z baraniny” + wyróżnienie od Firmy Swedeponic
Ponad to nagrody otrzymali :
• Grzegorz Drużbański i Kamil Wiśniewski – puchar Starosty Cieszyńskiego + nagroda specjalna Firmy Kuracjusz Beskidzki „Za najlepszy smak dania z jagnięciny ”
• Karel Drápal i Jan Jakeš – nagroda specjalna Prezesa OSSKiC „Za wybitną znajomość kunsztu kulinarnego w kreowaniu dań z baraniny”
• Mariusz Malinowski i Stanisław Mężyk – wyróżnienie Zarządu OSSKiC „Za fachowość i profesjonalizm w przyrządzaniu dań z baraniny”
• Krystian Kubski i Rafał Orłowski – nagroda specjalna Firmy Stalgast „Za wybitną znajomość kunsztu kulinarnego”
• Cezary Powała i Wiktor Stefaniak – nagroda specjalna Przeglądu Restauratora „Za kreowanie dań z baraniny”
• Kamil Dąbrowski i Karol Pietrzak – nagroda specjalna Gromady Górali na Śląsku Cieszyńskim „Za wspaniałe kreowanie dań z baraniny” Wszyscy startujący uczestnicy otrzymali ręcznie kute obuszki (ciupagi) i nagrody od sponsorów.
Oprócz potyczek kulinarnych Mistrzostwa obfitowały w wiele ciekawych wydarzeń kulturalno-artystycznych :
Wystąpili :
– 8-letni Kacper Darmstaedter z Ustronia, który jak profesjonalista grał na rogu i trombicie.
– Zespół Gronie z Wisły
– Kapela Torka z Kazem Nędzą Urbasiem
– Zespół Gorcanie z Niedźwiedzia Andrzeja Szmaciarza
– Zespół Wałasi
– Tekla Klebetnica
– Roman Čapek
– Wojewoda Wołoski Henryk Kukuczka ze Stecówki w Istebnej pokazywał kloganie syra (wyrób sera owczego).
Gotowano „Zupę zbójnicką”.
Ustawiony został koszoru z tynionek dla owiec i muflonów.
Hitem było strzyżenie owcy na scenie przez Karola Zorychta z Dzięgielowa.
Na zakończenie odbył się improwizowany koncert na 40 obuszki , na róg pasterski, gajdy, dzwonki Stasia Otruby ze Słowacji – dyrygował Szczepan Karwowski z kapeli HORA
Konkurs kulinarny wspomogli finansowo i organizacyjnie:
Urząd Marszałkowski w ramach programu Pozytywna energia – Owca plus, Urząd Miasta w Ustroniu, Starostwo Powiatowe, Beskidzki Klub Kulinarny
Patronat medialny nad całością obieli :
Poradnik Restauratora, Gastromaniak.dbv.pl, NewsGastro, Papaja, media lokalne
Relację zamieścił Piotr Szczygielski
Foto – Poradnik Restauratora
ZAPRASZAMY DO GALERII ZDJĘĆ!