V Mistrzostwa Polski w Podawaniu Baraniny – Ustroń 2010

Opublikowano: 24-08-2010

0.jpgMistrzostwa  zostały  zorganizowane  przez:

Radę Zbójnicką Gromady Górali na Śląsku Cieszyńskim z Wielkim Zbójnikiem Janem Sztefkiem
na czele, przy współpracy i wsparciu merytorycznym  Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni ze Zbójnikiem honorowym Piotrem Szczygielskim na czele.

 

Tegoroczne Mistrzostwa patronatem honorowym objął  Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi pan Marek Sawicki [cytując słowa Ministra] „…ma nadzieje, że organizowane święto będzie doskonałą okazją do zintegrowania środowiska we wspólnym działaniu na rzecz promocji polskiej baraniny i jagnięciny, a także do wzrostu konsumpcji tych gatunków mięsa w Polsce…”

1.jpg

Celem Mistrzostw
jest nie tylko wyłonienie najlepszych kucharzy w przygotowaniu i podawaniu dań z baraniny i jagnięciny, ale także zintegrowanie środowiska we wspólnych działaniach na rzecz promocji polskiej baraniny i jagnięciny, jak również batalię na rzecz odtwarzania i ratowanie owczarstwa  w polskich górach Beskidu Śląskiego i Beskidu Śląsko-Morawskiego.

Tradycyjnie, sygnałem do rozpoczęcia V Mistrzostw Polski w Podawaniu Baraniny był wystrzał z armaty Czesława Kanafka i palba z broni ręcznej, w wykonaniu drabów, zbójników, zbójów i wszelakich urwipołciów.

2.jpg  3.jpg

Jak co roku konferansjerem Mistrzostw był Roman Wróbel z Nydku, na co dzień v-c starosta w Bystrzycy na Zaolziu, dyrektor tamtejszej szkoły .

V Mistrzostwa Polski w Podawaniu Baraniny znalazły się wśród konkursów kulinarnych dających nominację do X edycji Kulinarnego Pucharu Polski.

W szranki stanęło 9 dwuosobowych ekip kucharskich wyłonionych w drodze eliminacji z nadesłanych zgłoszeń.

4.jpg  5.jpg

Każda ze startujących ekip miała do przygotowania 5 porcji dania konkursowego w przeciągu 60 minut

6.jpg

7.jpgProfesjonalizm pracy uczestników konkursu kulinarnego oceniało Jury Techniczne, w składzie :

1. Marcin Walasek – przewodniczący jury

2. Dariusz Borysiak

Smak i wygląd dań konkursowych oceniało : 

8.jpg

 I. Jury Degustacyjne w składzie                                  II Jury VIP i zaproszeni goście w składzie:

1. Piotr Szczygielski – przewodniczący jury                   1. Czesław Gluza

2. Carlos Gonzalez Tejera – v-c przewodniczący         2. Marzena Szczotka  

3. Paweł Malewski                                                            3. Maciej Kołodziejczyk 

4. Leszek Makulski                                                           4. Agnieszka Świetliczna

5. Wiesław Wróblewski                                                   5. Edyta Czerwińska

Ekipy biorące udział w V Mistrzostwach Polski w Podawaniu Baraniny – Ustroń 2010 :

tab.jpg

Po komisyjnym podliczeniu punktów, o godz. 18:00, poprzedzone wystrzałem armatnim, zostały ogłoszone oficjalne wyniki V Mistrzostw Polski w Podawaniu Baraniny – Ustroń 2010.



9.jpgI  MIEJSCE – zajęli Michał Górecki i Artur Wawer Grillowany za comber jagnięcy podany na smażonych rydzach w asyście „haluszków” z bryndzą z dodatkiem sosu rozmarynowego z żubrówką

otrzymali – puchar i medal za I miejsce + dyplom + nagroda pieniężna + czek i nominacja do Kulinarnego Pucharu Polski + puchar Burmistrza Miasta Ustroń + wyróżnienie od portalu Gastromaniak.dbv.pl „Za najbardziej kreatywne danie z baraniny” + wyróżnienie od Firmy Swedeponic



10.jpgII  MIEJSCE – zajęli Dominik Pochmara i Monika Bielik za comber jagnięcy z pistacjową kruszonką w towarzystwie sosu miętowego i baby ziemniaczanej na warzywnym spaghetti

otrzymali – puchar i medal za II miejsce + dyplom + nagroda pieniężna + puchar Burmistrza Miasta Ustroń + wyróżnienie od Firmy Smoker „Za profesjonalizm w przyrządzaniu dań z baraniny” + wyróżnienie od Firmy Swedeponic

11.jpgIII  MIEJSCE – zajęli Dawid Klimaniec i Tomasz Cieslar za ”Tajemnice Beskidów” czyli grillowany comber jagnięcy, faszerowany kozim serem w towarzystwie leśnego sosu, kasztanowego puree podane z letnią fantazją uwieńczoną pietruszkowo-orzechową emulsią

otrzymali – puchar i medal za III miejsce + dyplom + nagroda pieniężna + puchar Burmistrza Miasta Ustroń + wyróżnienie od Firmy Janex „Za najlepsze danie z baraniny” + wyróżnienie od Firmy Swedeponic

Ponad to nagrody otrzymali :

Grzegorz Drużbański i Kamil Wiśniewski – puchar Starosty Cieszyńskiego + nagroda specjalna Firmy Kuracjusz Beskidzki „Za najlepszy smak dania z jagnięciny ”

Karel Drápal i Jan Jakeš – nagroda specjalna Prezesa OSSKiC „Za wybitną znajomość kunsztu kulinarnego w kreowaniu dań z baraniny”

Mariusz Malinowski i Stanisław Mężyk – wyróżnienie Zarządu OSSKiC „Za fachowość i profesjonalizm w przyrządzaniu dań z baraniny”

Krystian Kubski i Rafał Orłowski – nagroda specjalna Firmy Stalgast „Za wybitną znajomość kunsztu kulinarnego”

Cezary Powała i Wiktor Stefaniak – nagroda specjalna Przeglądu Restauratora „Za kreowanie dań z baraniny”

Kamil Dąbrowski i Karol Pietrzak – nagroda specjalna Gromady Górali na Śląsku Cieszyńskim „Za wspaniałe kreowanie dań z baraniny” Wszyscy startujący uczestnicy otrzymali ręcznie kute obuszki (ciupagi) i nagrody od sponsorów.

Oprócz potyczek kulinarnych Mistrzostwa obfitowały w wiele ciekawych wydarzeń kulturalno-artystycznych :



12.jpg  13.jpg

Wystąpili :

– 8-letni Kacper Darmstaedter z Ustronia, który jak profesjonalista grał na rogu i trombicie.

– Zespół Gronie z Wisły

– Kapela Torka z Kazem Nędzą Urbasiem

– Zespół Gorcanie z Niedźwiedzia Andrzeja Szmaciarza

– Zespół Wałasi

– Tekla Klebetnica

– Roman Čapek

– Wojewoda Wołoski Henryk Kukuczka ze Stecówki w Istebnej pokazywał kloganie syra (wyrób sera owczego).

14.jpg  15.jpg

Gotowano „Zupę zbójnicką”.

Ustawiony został koszoru z tynionek dla owiec i muflonów.

Hitem było strzyżenie owcy na scenie przez Karola Zorychta z Dzięgielowa.

Na zakończenie odbył się improwizowany koncert na 40 obuszki , na róg pasterski, gajdy, dzwonki Stasia Otruby ze Słowacji – dyrygował Szczepan Karwowski z kapeli HORA


Konkurs kulinarny wspomogli finansowo i organizacyjnie:

Urząd Marszałkowski w ramach programu Pozytywna energia – Owca plus, Urząd Miasta w Ustroniu, Starostwo Powiatowe, Beskidzki Klub Kulinarny

Patronat medialny nad całością obieli :

Poradnik Restauratora, Gastromaniak.dbv.pl, NewsGastro, Papaja, media lokalne

16.jpg

Relację zamieścił Piotr Szczygielski

Foto – Poradnik Restauratora

ZAPRASZAMY DO GALERII ZDJĘĆ!