Pizza w skali Makro

Opublikowano: 31-08-2010

002.jpgKażdego dnia na całym świecie ludzie biją rekordy. Są to małe, większe i ogromne przedsięwzięcia na miarę pojedynczych jednostek i całych grup, które podejmują trud by osiągnąć cel – pobić rekord.

Około trzech miesięcy temu w głowie Maurice’a Beurskensa – Menedżera Pionu Marketingu ds. Grupy Klientów HoReCa w Makro Cash and Carry Polska S.A. zrodził się, jak wtedy mogło się wydawać szalony pomysł – upieczenie najdłuższej pizzy na świecie. Ostatnim rekordem w tej kategorii, który zapisany został na kartach Księgi Rekordów Guinnessa była 405 metrowa pizza upieczona w Toskanii.

Zatem ustanowienie nowego rekordu wymagało przygotowanie znacznie dłuższego, włoskiego  placka. Osiągnięcie miało być spektakularne i wręcz niewyobrażalne do wykonania, dlatego liczba, która została postawi ona za cel to 1 km. 1000 metrów włoskiego, chrupiącego specjału w jednym kawałku to nie lada wyczyn.

011.jpg  012.jpg  013.jpg

Aby to przedsięwzięcie mogło zostać zrealizowane potrzebni byli kucharze, stosowna ilość produktów, specjalny piec no i wiara, która podobno czyni cuda.

Zadanie było niebagatelne, dlatego do próby bicia rekordu zaangażowało się aż 200 szefów kuchni – wolontariuszy z Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni w tym Grzegorz Kazubski – Makro HoReCa Center Manager Executive Chef i Robert Ciechomski Makro HoReCa Center Assistant Manager Chef. Jak również klienci MAKRO oraz zaprzyjaźnieni restauratorzy.

pizza006.jpg  023.jpg

Do upieczenia kilometrowej pizzy wykorzystano:

– 3,5 tony zwykłej mąki

– 0,5 tony mąki krupczatki

– 800kg kukurydzy

– 2 tony sera mozarella

– 50kg drożdży

– 600kg pieczarek

– 2000litrów wody

– 150litrów sosu pomidorowego

pizza013.jpg  025.jpg

024.jpg

Kucharze zaczęli przygotowania już w sobotę od rozładowania niemalże 10 ton surowców niezbędnych do upieczenia pizzy. Ustawieni w szeregu podawali sobie worki, kartony i całe zgrzewki. Nie zabrakło kobiet, które bez mrugnięcia okiem dołączyły do panów kucharzy będąc również ogniwem w podawaniu produktów na najdłuższy placek.

001.jpg  021.jpg  022.jpg

Ponieważ przewidywany czas przygotowania pizzy wynosił 12-15 godzin kucharze rozpoczęli wyrabianie ciasta o godzinie drugiej w nocy z soboty na niedzielę. Można sobie wyobrazić, że godzina nie zachęcała do jakiejkolwiek aktywności nie mówiąc już o ciężkiej pracy.

004.jpg  pizza005.jpg

010.jpg  pizza004.jpg

Po sześciu godzinach wytężonej pracy ok. godziny 8:00 rano ruszył cztero segmentowy piec tzw. lokomotywa z trzema wagonami. Ten długi na 10 metrów i szeroki na 130 centymetrów piec, został wyprodukowany specjalnie na tę okazję przez właściciela krakowskiej pizzerii Magillo.

006.jpg  pizza003.jpg

Towarzyszyły temu duże emocje, gdyż pierwsze metry były ciężkie do pokonania i poddały w wątpliwość pobicie rekordu. Jednakże kilkanaście minut później lokomotywa ruszyła pełną parą, a efekt wyglądał naprawdę smakowicie.

007.jpg  008.jpg  009.jpg 

Pierwszy kawałek pizzy                 Pierwszy, który spróbował rekordowej pizzy

Pomiar pizzy Piemonckiej nastąpił kilka godzin później. Już pierwsze dwieście metrów gorącej pizzy wyglądało imponująco i zrobiło niemałe wrażenie na Brytyjczyku z Guinness World Records.

014.jpg  015.jpg  016.jpg

Kolejne godziny przybliżały do zwycięstwa choć nie było sprzyjających warunków ku temu. Padał deszcz i było naprawdę zimno. Większość ekipy zaopatrzona dzień wcześniej w kalosze i kurtki przeciwdeszczowe grzęzła w błocie, ale nie poddawała się. Nawet gentleman z Londynu pomimo garnituru i skórzanego, eleganckiego obuwia na cienkiej zelówce dzielnie pokonywał kolejne metry.

005.jpg  pizza009.jpg

Po południu wyszło słońce i to dało poczucie, że postawiony cel zostanie zrealizowany.

Gdy został osiągnięty 800 metr pojawiły się jednak pewne wątpliwości czy na pewno pizza będzie mierzyła przynajmniej kilometr. Nagle słowa, którymi do tej pory zagrzewał swoich ludzi Maurice Beurskens: „Yes, we can!" umilkły… by po chwili wybrzmieć jeszcze głośniej.

makro002.jpg  makro001.jpg

Każdy metr był na wagę złota i budził niesamowite emocje. Zebrani na Błoniach Krakowianie zaciskali kciuki z nadzieją i głęboką wiarą, że ten niedzielny wyczyn wpisze się do Księgi Rekordów Guinnessa. Sam Raymond Marshall budował napięcie pokonując bardzo powoli każdy metr by nie stracić ani jednego centymetra. Minuta wydawała się godziną, a pizza za krótka by osiągnąć upragnione 1000 metrów.

pizza008.jpg  rado_po_ogoszeniu_wyniku_1_kilometr_10_metrw_i_28_centymetrw_pizza_w_skali_makro_29_08_2010.jpg

Na szczęście udało się!

W niedzielę, 29 sierpnia 2010 roku na krakowskich Błoniach podczas imprezy Pizza w skali Makro zorganizowanej przez Makro Cash and Carry i restaurację Magillo padł rekord w upieczeniu najdłuższej pizzy świata. Według specjalnej miarki Raymonda Marshalla z Guinness World Records osiągnęła ona długość 1 kilometra, 10 metrów i 28 centymetrów. Tym samym została wpisana do Księgi Rekordów Guinnessa.

019.jpg

 

Dla takich momentów warto żyć, być ich uczestnikiem a nawet obserwatorem. Prawdziwa radość, która w tym momencie pojawia się jest nie do opisania. Łzy wzruszenia, ludzie padający sobie w objęcia, oklaski publiczności – to wszystko niesie za sobą niesamowitą energię a w późniejszym czasie rodzi kolejne pomysły.

020.jpg

Nie bójmy się marzyć i bić rekordy. Nie ważne, że jutro może nas ktoś pokonać. Ważny jest ten jedyny moment, gdy osiągamy coś bardzo upragnionego. Bo tej sekundy euforii i głębokiego poczucia zwycięstwa nikt nam nie jest w stanie odebrać.

018.jpg

Gratuluję wszystkim osobom, które dzielnie pracowały przy biciu rekordu!

Gratuluję również Makro Cash and Carry, że odważyła się podjąć to niebagatelne wyzwanie!


pizza007.jpgImprezę na Błoniach prowadzili Vito Casetti i Paolo Cozza. Było mnóstwo atrakcji zarówno dla dorosłych jak i dla dzieci. Poza degustacją kilometrowej pizzy w programie były konkursy z nagrodami, zabawy i koncerty. Wydarzenie miało charakter charytatywny- podczas całej imprezy były zbierane datki na rzecz Fundacji Ewy Błaszczyk „Kogo?”. 

 ZAPRASZAMY DO GALERII!

Szanowni Państwo, koleżanki i koledzy, przyjaciele…

REKORD GUINNESSA W PIECZENIU NAJDŁUŻSZEJ PIZZY NA ŚWIECIE POBITY.
Poprzeczkę postawiliśmy sobie wysoko, praktycznie ponad dwa razy wyżej niż ci, którzy podobnego wyczynu podjęli się przed nami, ale jak sięgać gwiazd to tych bardzo odległych…

Udało się, naprawdę się udało i to nie było dzieło przypadku a efekt ciężkiej, zespołowej pracy, za którą właśnie w tej chwili chciałbym wszystkim najpiękniej i najbardziej szczerze jak tylko potrafię podziękować.

Żadne słowa nie oddadzą tego, co chciałbym przekazać, ale mimo to bardzo proszę, o przyjecie wyrazów uznania i serdecznych podziękowań za to wszystko, co razem udało się nam wypracować i osiągnąć na krakowskich błoniach.

Dziękuję firmie i moim przełożonym – za to, że szansa podjęcia się bicia rekordu nabrała realnych kształtów. Dzięki udzielonemu wsparciu i zaufaniu, jakie otrzymaliśmy możliwa stała się próba zmierzenia z niemożliwym, możliwa stała się realizacja inwestycji, której skala była nie do wyobrażenia przed startem, bez precedensu w kraju i świecie. To jak zdobywanie nieodkrytych szczytów – nikt przed nami jeszcze tego nie robił, nie było, do czego się odnieść, nie było gdzie podpatrzeć, wszystko, co zostało zaplanowane i zrealizowane powstało dzięki ogromnemu zaangażowaniu wszystkich moich koleżanek i kolegów z pracy, przyjaciół i koleżanek i kolegów szeroko rozumianego środowiska gastronomicznego. Bardzo dziękuję wszystkim tym, którzy bardzo ciężko pracowali na etapie planowania, wdrażania i realizacji.

Każdy etap był konieczny, każdy równie istotny, ale najbardziej zależy mi na przekazaniu podziękowań tym, którzy po kilkanaście, kilkadziesiąt godzin bez odpoczynku pracowali już tam na miejscu, bez oglądania się na jakąkolwiek gratyfikację, pracowali tylko, dlatego, że naprawdę chcieli, chcieli razem pobyć, zrobić coś niestandardowego, coś zapada w pamięć i coś, o czym można będzie opowiadać wnukom….. Bardzo jestem dumny, że uczestniczyłem z Wami w tej ogromnej przygodzie, bardzo dziękuję tym z południa i tym z północy, wschodu i zachodu, koleżankom i kolegom z restauracji, hoteli, stołówek pracowniczych i barów, z reprezentacji wojskowej i reprezentacji młodzieżowej, dziękuję najstarszemu i najmłodszemu uczestnikowi. Dziękuję również tym, którzy zabrali do pomocy żony i dzieci, które również aktywnie włączyli się do współpracy. Niezapomniana atmosfera współpracy, jedności, której smak pamiętam z lat dziewięćdziesiątych, gdy tworzyły się zręby organizacji gastronomicznych non profit w Polsce – wszyscy razem młodzi i starsi, szefowie i ich podwładni, wszyscy, niepoganiani, nieprzymuszeni, spontanicznie….. wspólnie. Dla takich chwil warto żyć i pracować. Dziękuję, raz jeszcze dziękuję Wszystkim z całego serca. Dziękuję władzom Krakowa i współorganizatorowi firmie Magillo, dziękuję sponsorom. Wygraliśmy z konkurencją, ze słabościami, z tymi, którzy nie dawali wiary. Mamy rekord, którego pobicie nie będzie łatwe przez najbliższych kilka lat. A może nigdy.

Grzegorz Kazubski

Poniżej lista tych, którzy zmierzyli się z rekordem.1. Marcin Rygalski 

2. Marek Mol

3. Piotr Motała

4. Adrian Zalewski

5. Dariusz Wyborski

6. Mariusz Tkaczyk – Członek Zarządu OSSKiC

7. Adam Bieńko

8. Jan Grudniewski

9. Piotr Papież

10. Marcin Nowak

11. Adam Kajka

12. Tomasz Olechnowski

13. Artur Musztyfaga

14. Przemysław Kaczor

15. Rafał Lorenc

16. Krzysztof Marciniak

17. Wojciech Sumiński

18. Bartłomiej Ozga

19. Wojciech Biedak

20. Henryk Pasternak

21. Edward Jany

22. Piotr Kaczmarek

23. Daniel Flig

24. Mirek Moska

25. Rodosław Pączek

26. Rafal Szeterlak

27. Mahomed Khalouf

28. Karol Łukomski

29. Marcin Śliwa

30. Jacek Jakubowski

31. Mirosław Rudziewicz

32. Marcin Czyż

33. Leszek Staniszewski – Członek Zarządu OSSKiC

34. Piotr Szczygielski – Członek Zarządu OSSKiC

35. Michał Staniszewski

36. Magdalena Buganiak

37. Władysław Amróz

38. Maciej Rybicki

39. Magdalena Purtal

40. Marek Wójcik

41. Mirosław Reszczyk – Skarbnik OSSKiC

42. Małgorzata Tatarek

43. Krzysztof Sławiński

44. Radosław Tarasko

45. Piotr Welter

46. Anna Łazur

47. Sławomir Pukniel

48. Andrzej Bryk – Honorowy Prezes OSSKiC

49. Jadwiga Bryk

50. Jarosław Żmuda

51. Piotr Kraśkiewicz

52. Mariusz Sobotka

53. Robert Sobotka

54. Tomek Olechnowski

55. Krzysztof Gnieciak

56. Marek Wróbel

57. Tomasz Smela

58. Magdalena Smela

59. Paweł Cisoń

60. Janina Cisoń

61. Andrzej Bartoszek

62. Krzysztof Szewczyk

63. Sebastian Czechowski

64. Marcin Chmieliński

65. Daniel Makulski

66. Krzysztof Stempowski

67. Krystian Skwierz

68. Arkadiusz Wilamowski

69. Dariusz Burda

70. Adam Aladyn Szehidewicz

71. Agata Nicpoń

72. Piotr Kornet – Trener reprezentacji młodzieżowej OSSKiC

73. Uściński Jarek – Vice Prezes OSSKiC

74. Uścińsa Grażyna

75. Martyna Uścińska

76. Wiśniewski Janusz – Vice Prezes OSSKiC

77. Wiśniewska Marta

78. Dariusz Makowski

79. Iwona Makowska

80. Żak Przemysław

81. Dorota Karwacka

82. Seweryn Stopa

83. Wiśniewska Marzena

84. Jolanta Zahorańska

85. Bartek Zahorański

86. Karolina Zahorańska

87. Dariusz Zahorański – Prezes OSSKiC

88. Leszek Makulski

89. Ochniak Joanna

90. Michał Szlecht

91. Arek Zalech

92. Marek Niedźwiadek

93. Ewa Zakrzewska

94. Zbigniew Kleniewski

95. Zbigniew Kurleto + Uczniowie z ZSG Nr. 1 i ZSG Nr. 2 z Krakowa

96. Agnieszka Kurleto

97. Justyna Kurleto

98. Angelika Kurleto

99. Adrian Wątroba

100. Adrian Bąk

101. Dawid Ślęczka

102. Karol Kępiński

103. Karolina Zielińska

104. Karol Wiliński

105. Mirosława Broś

106. Bogusław Podgórski

107. Mariusz Stachurski

108. Rafał Rosiński

109. Rafał Piórkowski

110. Łukasz Śierawski

111. Magdalena Szewczyk

112. Tomasz Kot

113. Kurt Scheller

114. Piotr Herzik

115. Tomasz Kuśnierz

116. Konrad Szewczak

117. Janusz Szewczak

118. Wojciech Sumiński

119. Bogusław Oryszczak

120. Paweł Krajmas

121. Servet Sigva

122. Mateusz Mucha

123. Kamil Trzeciak

124. Elżbieta Zimna

125. Małgorzata Smotryś

126. Grzegorz Żaglicki

127. Damian Zator

128. Paweł Wojtkowski

129. Daniel Gołębiewski

130. Pizzeria Magillo – Kraków

131. Pizzeria Magillo – Kraków

132. Pizzeria Magillo – Kraków

133. Pizzeria Magillo – Kraków

134. Paweł Sas – Pizzeria Paolo Kryspinów

135. Mateusz Bolech – Pizzeria Restauracja Swojska Liszki

136. Zyszek Przewożnik – Pizzeria Drakula

137. Paweł Gawor – EscoBar

138. Rafał Pustelnik – Mega Pizza

139. Ludwik Kula – Mega Pizza

140. Dariusz Zabawa – Viking

141. Monika Szostak – Pizza Pat

142. Dariusz Swięć – Pizzeria Palermo

143. Krzanak Marcin – Pizzeria Rewolucja

144. Jakub Nowak – Pizza Calzone Skawina

145. Maria Strączek – Chata Sasa

146. Sebastian Strączek – Chata Sasa

147. Kuźniar Piotr – Pizzeria Wiesław Flejtuch Sułkowice

148. Buliński Krzysztof – Pizzeria Da Grasso Kurdwanów

149. Hubert Poprzeczki – Pizzeria Da Grasso Kurdwanów

150. Adrian Romański

151. Łukasz Rożek – Pizzeria Flesh

152. Konrad Wiącek – Pizzeria Roma

153. Olga Cicholc – Pizzeria Roma

154. Paweł Tomczyk – Pizzeria La Pasione

155. Bołdys Tomasz – Pizzeria Da Grasso Skawina

156. Golonka Adrian – Pizzeria Da Grasso Skawina

157. Tomasz Posyniak – Pizzeria Da Grasso Skawina

158. Przemysław Tokarz – Pizzeria Bar Husajn

159. Młudzik Błażej – Pizzeria Tina

160. Tatiana Konderak – Pizzeria Tina

161. Sebastian Lubański – Pizza Antidotum

162. Sarnat Barbara – Pizzeria Sarnat

163. Sarnat Artur – Pizzeria Sarnat

164. Mateusz Jench  – NYCP Pizza

165. Kula Mateusz – Pizzeria Ferra

166. Przemysław Kowalczyk – Pizzeria Vinci

167. Pizza Primavera – Pizza primavera Nowy Targ

168. Pizza Primavera – Pizza primavera Nowy Targ

169. Pizza Primavera – Pizza primavera Nowy Targ

170. Beata Krajcarz – Pizza Andante

171. Ewelina Pałka – Pizza Andante

172. Gabryjela Kruczek – Silwer City

173. Multan Jacek – Silwer City

174. Adrian Gębuś – Pizza Paolo

175. Sikora Tomasz – Grill Bar Skawina

176. Aneta Nowak –  Grill Bar Skawina

177. Król Kasia – Pizzeria Vita

178. Zys Michał – Pizzeria Vita

179. Muszyński Krzysztof – Pizzeria Vita

180. Dariusz Grol – „Faust” Rynek Główny 6

181. Paweł  Miłek – Pizzria Krzeszowice

182. Tomasz Adamczyk – Pizzria Krzeszowice

183. Józef Zbozień  – Karczma Zbozień + 2 osoby

184. Krzysztof Zych – Restauracja Easy Raider

185. Marek Stadnicki – Pizzeria Palermo Maków

186. Agnieszka Bogacka Kulka – Firma Gastronom

187. Jacek Bednarski – Firma Gastronom

188. Rozalia Lipka Aziz – Kuchnia włoska Rozalia

189. Mario Aziz Abied  – Kuchnia włoska Rozalia

190. Lucyna Bartyzel – Pizza Fantazja Bartyzel Zawoja

191. Piotr Zawadzki – Pizza Fantazja Bartyzel Zawoja

192. Mateusz Bury – Pizza Fantazja Bartyzel Zawoja

193. Wiktor Szcześniak – Pizzeria Pepe Wadowice

194. Ireneusz Malczyński – Pizzeria Pepe Wadowice

195. Grzegorz Rajca – Pizzeria Preciozo

196. Marcin Twardosz – Pizza Dubai Ruczaj

197. Artur Augustynowicz – Pizzeria Pizza Expol Malborska

198. Sylwester Kolbusz – Pizza Da Grasso Nowy Sącz

199. Jakub Wiach – Pizza Da Grasso Nowy Sącz

200. Robert Niedenthal – Pizzeria Verona

201. Sławek Podolecki Pizzeria Da Grasso Chrzanów

202. Dariusz Wójcik – 8 Aleja Restauracja Kraków

Jeżeli kogoś z państwa błędnie napisałem lub kogoś brakuje na tej liście z góry Przepraszam i proszę o szybką informację na mojego e-maila grzegorz.kazubski@makro.pl w celu natychmiastowego uzupełnienia



Organizatorzy:

logo.jpg


(red) Dorota Karwacka

 ******



PIZZA ON MAKRO SCALE

Each day on the whole world people are breaking records. These are small, bigger or enormous undertakings initiated by individuals or whole groups, which take the effort to reach the goal – break the record.

Approximately three months ago Maurice Beurskens –  Head of Target Group Management Horeca in Makro Cash and Carry Poland S.A. came up with the idea, which at that time seemed a bit crazy, to bake the longest pizza in the world. The latest record in this category which entered into the Guinness Book of Records was a 405 meters long pizza baked in Tuscany.

Thus, in order to break a new record it was necessary to prepare a much longer, Italian pie. The task was supposed to be spectacular and nearly impossible to achieve. That is why the number that was set as the goal was 1 km. 1000 meters of Italian crispy delicacy in one piece is a no mean feat.

In order to reach the goal one needed cooks, proper number of products, special oven and faith that apparently is said to work miracles.

The task was of no small importance. That is why 200 chefs – volunteers from the Polish Association of Chefs and Pastry Chefs (OSSKiC) took part in the attempt to break the record. Among them were Grzegorz Kazubski – Makro HoReCa Center Manager Executive Chef and Robert Ciechomski – Makro HoReCa Center Assistant Manager Chef as well as MAKRO customers and restaurant owners.



The following ingredients were used to bake the 1 km long pizza:


– 3,5 tons plain flour

– 0,5 tons  coarse-grained flour

– 800 kg corn

– 2 tons mozzarella cheese

– 50 kg yeast

– 600 kg mushrooms

– 2000 liters of water

– 150 liters tomato sauce

The cooks started the preparations already on Saturday when they unloaded nearly 10 tons of products necessary to bake the pizza. They stayed in line and were passing along bags, cartons and whole packs of bottles. Women were also present and they joined the cooks without hesitation being also the link in passing along the products for the longest pie.

As the expected time of preparing the pizza was 12-15 hours, the cooks started kneading the dough at two o’clock a.m. One can imagine that the time did not encourage to any activity not to mention hard work.

After six hours of intensive work, at about 8 a.m., the four-segmented oven: the so called locomotive with three carriages started to work. This oven, which was 10 meters and 130 centimeters long, was produced specially for this occasion by the owner of pizzeria Magillo in Cracow.

Everything was accompanied by big emotions as the first meters were difficult to achieve and threw doubt on breaking the record. Nevertheless, a few minutes later the locomotive started to work at full steam and the effect looked really tasty.

The measurement of Piedmont pizza took place few hours later. The first 200 meters of hot pizza looked incredible and made a big impression on the British man from Guinness World Records.

The next hours were bringing closer to the victory, although the conditions were not favourable. The rain was falling and it was really cold. The majority of the team, which bought the day before wellingtons and raincoats, was bogging down in the mud, but did not give up. Even the gentleman from London, despite the suit and elegant, leather shoes on thin sole, bravely covered next meters.

In the afternoon the sun came out from behind the clouds and gave the impression that the goal will be achieved.

When the 800 meter was achieved, some doubts appeared if the pizza will measure at least 1 km. Suddenly the words: “Yes, we can!” with which Maurice Beurskens was spurring everybody to action became silent…in order to sound even louder.

Each meter was worth one’s weight in gold and was stirring up everybody’s emotions. All those who gathered on Błonie in Cracow were crossing their fingers with hope and faith that this Sunday achievement will enter into the Guinness Book of Records. Raymond Marshall alone was building the tension covering very slowly each meter not to lost even one centimeter. A minute seemed to be an hour and the pizza too short to achieve the desired 1000 meters.

Luckily they achieved it!

On Sunday, the 29th of August 2010, on Błonie in Cracow during the event “Pizza in Makro scale” organized by Makro Cash and Carry and Magillo restaurant the record in baking the longest pizza in the world was broken. According to the special Raymond Marshall’s measure from Guinness World Records the pizza was 1 km, 10 m and 28 cm long. Thus, it entered the Guinness Book of Records.

It is worth to live for such moments and to be a part of them or even only an observer. The true joy, which appears in this moment is hard to describe. Tears of joy, people falling into each other’s arms, applause from the audience – it all brings an incredible energy and later inspires another ideas.

We shall not be afraid to dream and break records. It does not matter that tomorrow somebody can beat us. Important is only this one moment when we achieve something that we really desire. Because nobody can take away from us this second of euphoria and the deep feeling of victory.

I congratulate all the people who helped to break the record.

I also congratulate Makro Cash and Carry for the courage to take up such a challenge! 

The event was hosted by Vito Casetti and Paolo Cozza. There were many attractions for adults as well as children. Apart from the tasting of 1 km long pizza, the program included competitions with prizes, games and concerts. During the event money was raised for Ewa Błaszczyk Foundation “Kogo?”.