Finał VI Małopolskiego Festiwalu Smaku

Opublikowano: 06-09-2010

Województwo małopolskie to skarbnica nie tylko pięknych krajobrazów i zabytków, w których zaklęta jest nasza historia. Całą Małopolskę możemy odczytać od kuchni, bo to właśnie regionalne przysmaki, tradycyjne potrawy i po prostu unikatowa kuchnia  pozwalają nam odkryć Małopolskę w całej jej okazałości.

malopolskie001.jpgJuż od kilku lat poznajemy i promujemy regionalną kuchnię Małopolski poprzez Małopolski Festiwal Smaku, którego już VI edycja zakończyła się hucznym finałem w Krakowie 28 i 29 sierpnia 2010 roku.

Finał, który odbył się na placu Wolnica w Krakowie zgromadził wszystkich laureatów półfinałów, które odbywały się w całym województwie. Nie tylko stoiska z najlepszymi smakami małopolski kusiły krakowian i wszystkich przybyłych na Małopolski Festiwal Smaku. Organizatorzy zadbali o wiele atrakcji. Obok artystów występujących na scenie, goście festiwalu mogli przy stoisku województwa małopolskiego samodzielnie zrobić dla siebie naszyjnik z czerwonych korali, a w niedzielę (29.08) na placu Wolnica pojawił się 100 litrowy kocioł, w którym przygotowano „żurek po krakowsku”.

Co ciekawe po raz pierwszy w czasie festiwalu, publiczność zdając się na swój zmysł smaku mogła wybrać „Małopolskie lody o smaku koralowym”, które przygotowała firma MELBA z Krzeszowic. Ostatecznie lodami o smaku koralowym zostały lody malinowe.

malopolskie002.jpg

Najważniejszym momentem podczas festiwalu było oczywiście rozstrzygnięcie plebiscytu, w którym głosy oddawała publiczność. Co więcej moment ogłoszenia decyzji jury, które tworzyli:

Zbigniew Kurleto – Przewodniczący Małopolskiego Stowarzyszenia Piekarzy i Cukierników,

Dariusz Gnatowski – aktor filmowy,

Kurt Scheller– szef kuchni restauracji hotelu "Rialto" Warszawa,

Grzegorz Komanderek– kucharz, aktor filmowy.

malopolskie003.jpg

Zwycięzcami Finału VI Małopolskiego Festiwalu Smaku zostali:

W plebiscycie:

Kategoria: Smakołyki z legendą

Zakład Przetwórstwa Mięsnego "Batczew" z Morawczyny

Produkt: Kiełbasa swojska

 Kategoria: Tradycyjne specjały

Firma "Smakosz" z Chrzanowa

Produkt: Żurek po krakowsku

 Kategoria: Ekologiczne przysmaki

Gospodarstwo Ekologiczne Anna i Adam Susek z Bulowic

Produkt: Kiełbasa staropolska w słoiku

 Kategoria: Jak u mamy

"Spiżarnia" z Nowego Targu

Produkt: gulasz flisacki

 w efekcie głosowań jury:

Grand prix

Bacówka "L.Szot" Sp. komandytowa z Rajbrotu

Produkt: Brawuś z kómory

II miejsce

Firma "Gawor" – Produkcja Wędlin z Podstolic

Produkt: Szynka Podstolego

 III miejsce:

Powiatowe Koło Pszczelarzy z Miechowa

Produkt: Miód faceliowy

Ponadto Restauracja "Dwór" z Niedzicy  otrzymała pierwsze miejsce za najsmaczniejsze danie: Fileciki jagnięce na sosie z grzybów leśnych z kiszką grulaną i bukietem sałat winegretem, które przygotowała reprezentacja restauracji podczas pokazu „gotowania na żywo”.