Finał VI Małopolskiego Festiwalu Smaku
Opublikowano: 06-09-2010

Już od kilku lat poznajemy i promujemy regionalną kuchnię Małopolski poprzez Małopolski Festiwal Smaku, którego już VI edycja zakończyła się hucznym finałem w Krakowie 28 i 29 sierpnia 2010 roku.
Finał, który odbył się na placu Wolnica w Krakowie zgromadził wszystkich laureatów półfinałów, które odbywały się w całym województwie. Nie tylko stoiska z najlepszymi smakami małopolski kusiły krakowian i wszystkich przybyłych na Małopolski Festiwal Smaku. Organizatorzy zadbali o wiele atrakcji. Obok artystów występujących na scenie, goście festiwalu mogli przy stoisku województwa małopolskiego samodzielnie zrobić dla siebie naszyjnik z czerwonych korali, a w niedzielę (29.08) na placu Wolnica pojawił się 100 litrowy kocioł, w którym przygotowano „żurek po krakowsku”.
Co ciekawe po raz pierwszy w czasie festiwalu, publiczność zdając się na swój zmysł smaku mogła wybrać „Małopolskie lody o smaku koralowym”, które przygotowała firma MELBA z Krzeszowic. Ostatecznie lodami o smaku koralowym zostały lody malinowe.
Najważniejszym momentem podczas festiwalu było oczywiście rozstrzygnięcie plebiscytu, w którym głosy oddawała publiczność. Co więcej moment ogłoszenia decyzji jury, które tworzyli:
Zbigniew Kurleto – Przewodniczący Małopolskiego Stowarzyszenia Piekarzy i Cukierników,
Dariusz Gnatowski – aktor filmowy,
Kurt Scheller– szef kuchni restauracji hotelu "Rialto" Warszawa,
Grzegorz Komanderek– kucharz, aktor filmowy.
Zwycięzcami Finału VI Małopolskiego Festiwalu Smaku zostali:
W plebiscycie:
Kategoria: Smakołyki z legendą
Zakład Przetwórstwa Mięsnego "Batczew" z Morawczyny
Produkt: Kiełbasa swojska
Kategoria: Tradycyjne specjały
Firma "Smakosz" z Chrzanowa
Produkt: Żurek po krakowsku
Kategoria: Ekologiczne przysmaki
Gospodarstwo Ekologiczne Anna i Adam Susek z Bulowic
Produkt: Kiełbasa staropolska w słoiku
Kategoria: Jak u mamy
"Spiżarnia" z Nowego Targu
Produkt: gulasz flisacki
w efekcie głosowań jury:
Grand prix
Bacówka "L.Szot" Sp. komandytowa z Rajbrotu
Produkt: Brawuś z kómory
II miejsce
Firma "Gawor" – Produkcja Wędlin z Podstolic
Produkt: Szynka Podstolego
III miejsce:
Powiatowe Koło Pszczelarzy z Miechowa
Produkt: Miód faceliowy
Ponadto Restauracja "Dwór" z Niedzicy otrzymała pierwsze miejsce za najsmaczniejsze danie: Fileciki jagnięce na sosie z grzybów leśnych z kiszką grulaną i bukietem sałat winegretem, które przygotowała reprezentacja restauracji podczas pokazu „gotowania na żywo”.