I Ogólnopolski Festiwal Zalewajki w Radomsku

Opublikowano: 16-09-2010

festiwal_zalewajki_logo.jpgW niedzielę, 12 września 2010 roku, wszyscy miłośnicy tradycyjnej polskiej zalewajki spotkali się na Placu Świętojańskim w Radomsku, aby uczestniczyć w I Ogólnopolskim Festiwalu Zalewajki.

W samo południe otwarte zostały stoiska siedmiu restauracji biorących udział w konkursie na „Mistrza Radomszczańskiej Zalewajki”. Były to restauracje: Tori, Zodiak, Eden, Jadłodajnia Renee, Malutkie Resort oraz Prestige (Kamiensk) i Millenium (Gomunice). Na stylowo przystrojonych stoiskach można było w ciągu dnia skosztować tradycyjnych polskich przekąsek, jak chleb ze smalcem i kiszonym ogórkiem, czy pierogi.

zalewajki004.jpg zalewajki005.jpg

Główna bohaterka dnia – zalewajka, pojawiła się na stołach o godzinie 16.00 i od razu została poddana ocenie jury pod przewodnictwem Roberta Sowy. Oceniano nie tylko smak zalewajki, ale również sposób jej podania. Tytuł „Mistrza Radomszczańskiej Zalewajki”jurorzy przyznali restauracji Malutkie Resort.

 zalewajki007.jpg   zalewajki037.jpg

Zupę oceniała również zebrana publiczność, która po skosztowaniu zalewajki mogła oddać swój głos na jedną z restauracji poprzez wrzucenie specjalnego kuponu do przygotowanych urn. Po zliczeniu wszystkich głosów, nagrodę publiczności przyznano lokalowi  Restauracja & Cocktail Bar TOR I.

zalewajki023.jpg zalewajki019.jpg

Festiwalowi Zalewajki to towarzyszyło mnóstwo dodatkowych atrakcji. Duże zainteresowanie wzbudził jarmark staropolski ze zdrową żywnością, miodami, nalewkami i wyrobami rękodzieła. Na stoiskach można było zobaczyć i kupić m.in. wyroby drewniane, gliniane, koronczarskie i wiklinowe, przeróżne przyprawy, kompozycje kwiatowe, miody, oliwy itp.

zalewajki038.jpg zalewajki018.jpg

Podczas imprezy odbyło się również seminarium pod hasłem „Zdrowo się odżywiam, zdrowo żyję – o wyższości tradycyjnego jedzenia nad fast – foodami”, podczas którego mistrz kulinarny Robert Sowarozmawiał z dietetykiem Małgorzatą Różańską i przedstawicielem ruchu Slow Food Markiem Gąsiorowskim. Dyskutowano o tym, co jeść, aby zachować zdrowie i młodość, o znaczeniu różnych produktów w codziennej diecie człowieka oraz o szkodliwości fast food’ów. Na specjalnie przygotowanym stoisku można było również skorzystać z indywidualnych porad dietetyków.

zalewajki010.jpg

Bardzo ważną częścią Festiwalu Zalewajki była jego oprawa artystyczna. Całą imprezę poprowadził znany dziennikarz Robert Leszczyński. Jako pierwsi na scenie pojawili się adepci Studia Wokalnego działającego w Miejskim Domu Kultury w Radomsku, a swoje umiejętności taneczne zaprezentował zespół Extasa.

zalewajki024.jpg

Półgodzinny koncert zaprezentowała Radomszczańska Kapela Podwórkowa, a po niej wystąpił zespół Śląskie Bajery mający w repertuarze piosenki biesiadne śpiewane gwarą  śląską. Strzałem w dziesiątkę okazał się zespół Chrząszcze, który wykonał utwory z repertuaru grup The Beatles i Czerwone Gitary.

zalewajki015.jpg zalewajki026.jpg

Zwieńczeniem tego wyjątkowego dnia w Radomsku był koncert Wojciecha Gąssowskiego, który wykonał swoje największe przeboje. Przy dźwiękach utworów: "Gdzie się podziały tamte prywatki", czy "Zielone wzgórza nad Soliną" cudownie bawili się wszyscy zgromadzeni, bez względu na wiek.

zalewajki001.jpg zalewajki036.jpg

I Ogólnopolski Festiwal Zalewajki w Radomsku zakończył się pełnym sukcesem. Zgromadzona publiczność, restauratorzy i wystawcy byli bardzo zadowoleni, a organizatorzy z przyjemnością zaprosili wszystkich na kolejną edycję imprezy, która odbędzie się już za rok.