„Kuchnia molekularna nie tylko dla wybranych”

Opublikowano: 19-09-2010

Kuchnia molekularna to interesujący trend w gastronomii, który nieustannie wzbudza ogromne emocje. Liczba sympatyków nowej sztuki przyrządzania potraw sukcesywnie wzrasta.

koniklukasz.jpg

W Polsce zetknąć się z kuchnia molekularną można najczęściej tylko w wielkich aglomeracjach miejskich, w nielicznych restauracjach lub na zamkniętych pokazach.

Organizatorzy  „ Święta Karpia” w Miliczu postanowili pokazać szerokiemu kręgowi odbiorców ten sposób przyrządzania potraw oczywiście z karpiem w roli głównej.

image003.jpg

Mieszkańcy Doliny Baryczy oraz zaproszeni goście znają karpia przyrządzanego na wiele sposobów, jednak pokaz kuchni molekularnej,  z wykorzystaniem tak  tradycyjnego w polskiej kulturze kulinarnej, karpia, zaskoczył wielu uczestników.

Mogli oni skosztować między innymi karpia smażonego w wodzie czy molekularnych  lodów z dodatkiem "smażonej rybki"

image005.jpg 

Widowisko w wykonaniu Łukasza Konika, jednego z prekursorów kuchni molekularnej w Polsce, członka Kapituły Szefów Kuchni wzbudziło ogromne zainteresowanie i wiele emocji. Licznie zgromadzeni uczestnicy chętnie przyłączyli się do współtworzenia potraw.

Mamy nadzieję, iż pokaz  poszerzył spektrum klasycznej sztuki kulinarnej i otworzył nowe światy smakowe i aromatyczne. Pobudził uczestników imprezy do eksperymentowania nawet z tak bardzo znanym produktem jakim jest karp.


Więcej informacji nawww.milicz.net.pl